7
Fotogalerie

Jídlo, které léčí

Vyvážená strava pomáhá nejen zbavit se přebytečných kil, ale také se stará o dobře fungující tělo plné energie, zdraví a krásy. Pěkné tělo nezískáte hladověním či umělou stravou v podobě chemických koktejlů. Tou správnou cestou je pestrý jídelníček, při kterém nehladovíte a neztrácíte elán.

Jídlo představuje pohonnou látku pro tělo, čím kvalitnější, tím lépe funguje. Potraviny však nedodávají jen životně nutnou energii, ale starají se také o celkový stav organismu. Každý samozřejmě ví, že jsou pochoutky, které sice chutnají, ale dobrou službu neprokazují. Ale zdravá strava, to nejsou jsou kořínky a klíčky. Jak ve všem, i v jídle platí pravidlo zlaté střední cesty.

Ve velkém množství potravin však vynikají některé nad ostatní. Právě tato jídla skvěle fungují jako prevence proti civilizačním chorobám, ale také dokáží napravit již vzniklé škody, které špatná strava napáchala v těle.

Luštěniny Fazole, sója, cizrna a hrách jsou skvělým zdrojem proteinů a vlákniny, čímž zasytí na dlouhou dobu a tím pomáhají proti přejídání a následné obezitě. Na základě vědeckých výzkumů bylo zjištěno, že zdravá dieta bohatá na proteiny, které z poloviny tvoří právě ty rostlinné jako luštěniny – snižuje vysoký krevní tlak a hladinu škodlivého LDL cholesterolu, čímž omezuje riziko srdečních chorob až o 21 procent. Luštěniny obsahují také spoustu antioxidantů a podle některých studií redukují vznik rakoviny tlustého střeva.

Borůvky, jahody a spol. Jahody, maliny a hlavně pak borůvky dodávají velkou spoustu antioxidantů, které v sobě obsahují. Vědci zkoumali více než 40 druhů ovoce a zeleniny s ohledem na jejich schopnost bojovat díky antioxidačním látkám proti nemocem. Jasným vítězem s těchto testů se ukázaly právě borůvky, které mají dvakrát až třikrát více antioxidantů než jablka, brokolice, špenát a další druhy ovoce a zeleniny.

Dalším přínosem bobulovitého ovoce je vitamín C a jeho schopnost pozastavit poškození kloubů. Podle výzkumu bostonské univerzity mi pacienti s artritidou měli do svého jídelníčku zařadit dostatečné množství borůvek, rybízu, jahod a dalšího ovoce tohoto druhu. Vitamín C je klíčovou složkou při tvorbě kolagenových vláken, nezbytné složky chrupavek a kostí.

Oříšky Oříšky jsou dobrým zdrojem proteinů a omega 3 mastných kyselin, což jistě dávno víte. Ale věděli jste, že snižují množství „špatného“ LDL cholesterolu v krvi? Zvláště vlašské ořechy mají vysoký podíl omega 3 mastných kyselin, které snižují riziko srdečního onemocnění a vysokého krevního tlaku.

V Japonsku se ukázalo, že ženy a muži, kteří každý den zařadili do svého jídelníčku čtvrtinu až třetinu hrníčku ořechů, si snížili hladinu LDL cholesterolu o 10 procent. Vlašské ořechy, mandle a pistáciové oříšky také obsahují velké množství amino kyselin zvyšují průchodnost krve k srdci.

Obiloviny Výzkumníci z minnesotské univerzity doporučují jíst tři porce celozrnných obilovin denně, neboť se tím eliminuje riziko srdečních chorob o 25 až 36 procent a cukrovky o 21 až 27 procent. Mezi prospěšné celozrnné potraviny patří oves, hnědá rýže, celozrnná pšenice, bulgur a otruby.

Při nákupu chleba si pozorně čtěte složení na obalu, mnohé tmavé pečivo je pouze přibarvované karamelem či obsahuje jen zanedbatelné množství celozrnných složek.

Jogurt Jogurt je králem mezi jídly obsahující probiotika, „přátelské“ bakterie pomáhající v boji proti nemocem. Dvě současné studie navíc prokazují, že pravidelná konzumace jogurtu výrazně zlepšuje schopnosti těla bránit se plicním chorobám.

Do svého každodenního jídelníčku zařaďte alespoň jeden kelímek jogurtu, ovšem ji jeho nákupu nepodceňujte obaly a ta drobná písmenka o jejich obsahu. Ten správný a skutečný jogurt obsahuje živé kultury a nemá v sobě ani stopu o želatině a škrobu. Proto si před uložením do nákupního vozíku přečtěte složení toho, co kupujete.

Ryby Vědecké studie jasně prokázaly, že zařazení lososa do jídelníčku redukuje krevní tlak, snižuje cholesterol a pomáhá v prevenci proti srdečním chorobám. Obsahuje totiž omega 3 mastné kyseliny, jejichž zvýšený přísun udržuje pevné kosti a chrání proti zlomeninám. Tyto látky najdete jaké v dalších mořských rybách, jsou jsou sardinky, tuňák či makrela.

Zelí Vědci z Americké asociace výzkumu rakoviny publikovali pozoruhodnou studii, během které zjistili, že ženy, které jedly zelí či jeho kysanou variantu čtyřikrát a víckrát týdně, měly o 74 procent menší šanci setkat se na vlastní kůži s rakovinou prsu. Další studie poukázaly na přínosy zelí jako přirozené ochrany před rakovinou plic, žaludku a střev. Zelí totiž obsahuje látky, které stimulují buňky a lépe je chrání před rakovinovým bujením.

Doporučujeme

Články odjinud