JITKA (48): Manžel je o hodně let starší, strašně mě to štve

JITKA (48): Manžel je o hodně let starší, strašně mě to štve

Jitka zažila obrovskou lásku ke staršímu muži. Když se brali, tak by ji nenapadlo, že jí jednou bude na obtíž, že je manžel o tolik let starší.

Milan byl můj učitel na gymplu, učil jazyky a miloval cestování.  Často taky tlumočil a celkově to byl fakt chlap na úrovni. Vždycky voněl, hezky se oblékal a proti mně, která v té době byla nejdál s rodiči u Baltu, měl Milan tolik zkušeností.

Zamiloval se do mě, už když jsem byla ve třeťáku a on nás dostal na němčinu. Já to věděla, že trpí pokaždé, když se na mě podívá, ale protože byl vždycky gentleman, počkal až do maturity a pak to na mě vybalil. Dali jsme si schůzku a on mi vyprávěl, že se kvůli mně rozvedl.

Vždycky se mi líbil a tehdy mi absolutně nevadilo, že je o dvaadvacet let starší. Začali jsme spolu chodit. Já šla na vysokou a on po revoluci udělal díky jazykům skvělou kariéru. Vzali jsme se, když jsem školu skončila, a za rok na to se nám narodila Madlenka.

Milan měl už z prvního manželství syna Ríšu. Často jsme ho brávali na dovolené, nikdy jsme si nedělali navzájem problémy. S Milanem to prostě ani jinak nejde. Protože on je vzdělaný a velkorysý člověk, který netouží v životě po žádných hádkách.

Po letech, kdy jsme si naplno užívali rodičovství, společné cestování a budování kariéry najednou přišla doba, kdy je naše dcera dospělá. Jezdí po světě už bez nás, studuje, občas nám představí nějakou svoji novou lásku. A Milan stárne. Tak dva, tři roky si všímám, jak hrozně málo má energie, zabývá se svými knihami, překlady, ani cestování už ho tolik nebaví, říká, že ho unavuje tlumočení. Jako když ve stromě začne usychat míza.

Jenže já se cítím úplně naopak. Konečně nemám tolik starostí s dcerou, docela slušně vydělávám a toužím žít. Energeticky jsme dva úplné opaky. Já chci tančit, on chce spát. Já se chci milovat, on jakoby ani nevěděl, co mám v sexu ráda. Zkoušela jsem o tom s ním mluvit, ale on vůbec nechápe, co po něm chci. Zbožňuje ježdění na chalupu, jenže já si tam připadám jako v kleci.

Ptala jsem se ho, proč si nezaplatíme eurovíkend, někam se nepodíváme. A na to mi odpověděl, že už všechno, co chtěl, tak viděl. Že teď se těší na vnoučata. Pravda je, že ani jeho Ríša z prvního manželství ještě děti nemá.

Nevím kudy kam. Milan byl láska mého života, jenže já vedle něj mám pocit, že pomalu umírám.  Dívám se v televizi na filmy od Rosamunde Pilcherové a sním o cizích mužích. Nikdy jsem Milana nepodvedla, ale nevím, jak dlouho ještě vydržím žít jako pod poklopem.

Problém je, že si nejsem jistá, jestli to ještě dokážu zvrátit. Spíš mám pocit, že už jsem se rozhodla. Musím od Milana odejít. A teď je jen otázka jak. Jestli se nějak dohodneme, že mi dá svobodu, nebo se rozvedeme.

Nikdy jsem si nemyslela, že to budu já, kdo zradil. Spíš jsem se dřív bála, že on v zahraničí někoho potká a odejde ode mě. Jedna kamarádka mě varovala, že čas nezastavím a že on bude chtít klid, když já budu na vrcholu sil. Tehdy jsem nad tím mávla rukou, ale teď vím, že mě ten věkový rozdíl dohnal.

 Jsem hyena, když ho chci opustit v okamžiku, kdy bych se o něj měla začít starat a být mu oporou? A třeba v showbyznysu je spoustu manželství s velkým věkovým rozdílem. Jak to, že oni to dokážou a já ne?   

Doporučujeme

Články odjinud