JITKA (49): Nemohu se vyrovnat se ztrátou menstruace

20 komentářů

Anonymizovaný
15. září • 10:13

Mam pocit, ze nic nebude jako dri.Vse skoncilo i muj zivot.Deprese se mi zhorsila hodne.S pritelem se rozejdeme.Nezvladnu to.Nevim vubec, jak zit bez menses dal.

Anonymizovaný
5. září • 17:17

Budte v ohode! Hlavne,ze nejste vazne nemocna!

Anonymizovaný
3. května • 15:23

Milé dámy, nepřekvapil mě článek, spíš následná diskuse. Taky jsem přišla o pravidelnou měsíční návštěvu, je mi 54. A musím říct, že všichni okolo byli plni starostí, jak to zvládnu. Gynekolog měl dlouhou přednášku a již se již chystal předepisovat nějaké dryáky. Manžel na mě soucitně hleděl. Jenže já jsem to zvládla (zatím) v naprostém klidu. Užívám si (jak už tu bylo několikrát řečeno), že nemusím kupovat hygienické potřeby, že se nesvíjím bolestí, že mi není na zvracení, že ze mě neteče jako z podříznuté ovce. Nikdy jsem nepoužívala HA, takže tělo nezažívá žádný šok z nedostatku čehosi, co mu bylo dodáváno uměle. Pravda, ovulace mi chybí. Jenže krom zvýšené chuti na milování jsem i tenhle moment v cyklu vnímala velmi bolestivě, dokonce jsem minimálně dvakrát skončila na pohotovosti s podezřením na zánět slepého střeva. I ty orgasmy bývaly v tu dobu spojené s bolestí. A protože má tenhle moment v životě ženy v naší společnosti velmi negativní pověst, čekala jsem, že pod článkem budou souhlasně utrápení reakce. No a překvapilo mě, že nejsou :sok: Tak je to správně. Pokud nepociťujeme kvůli menopauze skutečně výrazný fyzický či psychický diskomfort, můžeme se doopravdy radovat. A zdá se, že nás je víc než těch, které se trápí "ztrátou ženství". Berme to jako plus, já to beru jako návrat do krásného dětství 8-)

Anonymizovaný
3. května • 10:49

naprosto se s článkem ztotožňuji, mnohé čitatelky vůbec neporozumněli o čem je. Není to o tom, že bude menstruace chybět. Je to o tom, že něco končí - co se spojuje s ženstvím.
Jsem žena, která se duchovenstvím, příbývajícími vrásky apod. vůbec nezabývá a přesto mě menopauza psychicky zaskočila podobně jak pisatelku, i když život bez menstuace má velkou spoustu výhod.
Naprosto se s pisatelkou ztotožňuji a ty hnusné reakce ani nekomentuji.

kaja01234
30. ledna • 17:23

Pubertální pleť, mastné vlasy, stres z možného otěhotnění? Promiňte, ale tohohle jsem se chtěla zbavit už od 12, kdy jsem to poprvé dostala. Takže na přechod jsem se kvůli tomu opravdu těšila, nemluvě o tom, že používám Elli, který mi skvěle zkorigoval celý průběh menopauzy a já ani nevím, že v nějakém přechodu jsem.

Barbina10
4. ledna • 12:00

Paní asi nemá opravdové problémy,pak by nic takového neřešila,no husička...

farah.farah
20. prosince • 18:15

Tak aby tu byl příspěvek i z druhé než krytické strany, mám zamarádku je jí 50 a taky je v přechodu a měla podobné stavy, možná o tom tolik nefilozofovala ale prostě se objěvilo cosi co by se dalo nazvat depresí ze ztráty ženství, Už si prostě nepřipadala jako plnohodnotá žena, jestli je ten pocit důsledkem hormonálních změn v těle a nebo ne je jedno podstatné je že když se někdo kvůli něčemu trápí, tak mu fakt nepomůže když někdo jeho problém zesměšní, to je stejně prospěšné jako se smát někomu kdo má třeba fobii z pavouků - on i vé že je to iracionální a neopodstatněné není blbej nepotřebuje wby mu to někdo vysvšětlovat, ale toho iracionálního pocitu strachu se nezbaví a stejné je to s depresivnímy stavy nebo stavy smutku. Asi tak každý má právo cítit se jakkoli i když to "rozumově" možná té situaci neodpovídá. To samozřejmě neznamená že ten pocit ukazuje realitu ale není špatně či ostuda že se tak cítí.

šiška
20. prosince • 15:30

To už mi přijde hodně přitažené za vlasy!! Takovýto článek, to snad je výmysl nebo je ta paní psychicky narušená!!! Ale když to tak cítí, je mi jí vlastně líto.

SandraN
20. prosince • 14:37

Milá Jitko, buďte ráda, že máte pouze takovéto zdravotní a duševní starosti. Vyrovnat se se stárnutím, babičkovstvím, s tím, že jsem přibrala a chlapi se po mně tak neotáčejí, to čeká na každou z nás. Každou nás ten přechod čeká a každou druhou, třetí i ten rozvod. Buďte ráda, že ruku v ruce se čtyřicítkou Vás nenavštívilo nádorové onemocnění, domácí násilí, ztráta bydlení, a nějakých těch jistot, jako je práce. Ono totiž nikdy není při jednom a ty negativní záležitosti bohužel s sebou berou další nevítané parťáky. To pak člověk nějaký vlastně očekávatelný přechod bere mávnutím ruky!

helza
20. prosince • 14:19

Nějak jsem to omylem odklikla :) To co cítíte, ten pocit, že něco skončilo a už to nebude, že jste na druhé straně, to velice často cítí lidé (tedy ženy i muži) okolo odchodu do penze. I tehdy, když už jsou utahaní, udření a na penzi se těší. Ale brzy si odpočinou a jsou nadšení, jak je v důchodu fajn. I vaše tělo si brzy odpočine od neustálé ztráty krve a uvidíte, že život bez menstruace je báječný. Ale hlavně nečtěte ty ptákoviny o hrůzách přechodu, které na vás útočí ze všech stran. Jsou komerční záležitostí, naprosto lživé a nesmyslné, jejich cílem je vyvolat davovou psychózu a tím donutit ženy nakupovat sposty blbostí. Možná že u vás se jim to tak trochu povedlo.

helza
20. prosince • 14:09

Milá Jitko. Myslím, že si musíte trochu uspořádat myšlenky. Píšete, že „Všichni řeší tělo, já řeším duši!“ Jenomže neřešíte duši, menstruace nemá s duší vůbec nic společného, menstruace a rovněž její konec je čistě tělesná záležitot. To je to první, nad čím se můžete zamyslet. Dále píšete, že po vysazení antikoncepce jste v době ovulace měla intenzivnější orgasmus, a to natolik, že i váš muž to zaznamenal. Krom toho, že jde rovněž o tělesný prožitek, nikoliv prožitek duše, měla byste vědět, že onen "superorgasmus" vůbec nesouvisí s ovulací jako takovou, ale právě s vysazením antikoncepce. A tu bez menstruace taky nepotřebujete, takže tohe vám zůstane, nemusíte se vůbec obávat. A suchá sliznice není problém, existují různé luvrikanty, (já mám nejraději bílou vazelinu),

Rambíša
20. prosince • 9:58

Když jsem přestala mít po 40 letech (13 až 53 let) menstruaci,byla jsem šťastná jak blecha! Konečně bez bolestí hlavy a jinde,konečně bezstarostná všude...Nyní jsem ještě navíc úplně spokojená se životem v důchodu,zažívám bezva poklidné období.

lebahu
20. prosince • 8:54

Přestat bádat o nesmrtelnosti chrousta a jít dělat něco užitečnýho.

ok2
19. prosince • 22:04

Armana: Super názor a souhlasím....

Babaloo55
19. prosince • 17:53

Babaloo55: Oprava: usmát

Babaloo55
19. prosince • 17:53

Menstruace je to poslední, co by mi nějak zásadně chybělo. Ukončení této nic moc funkce u mě proběhla naštěstí bez jakýchkoliv problémů. Trochu se musím usmáte této větě: Najednou už nejsem divák, ale účastník! Já osobně si myslím, že takto uvažovat o menstruaci je poněkud přehnané. Myslím, že až bude tato věta platit pro smrt, už půjde fakt do tuhého!

Aorta2210
19. prosince • 14:37

Čtenářka Armana reagovala možná trochu zbytečně kriticky, myslím, že každý je nastaven na nějakou duševní strunu a s tím nikdo nic neudělá a jestli někdo dře, jako Mongol, nebo se koulí u pláže, je otázka jiná. S každým psychika někdy zacvičí, ale je otázka jak moc, protože každý máme jinou hormonální porci.
Mě je 51, hormony musím polykat v pilulkách, protože mě nefunguje štítná žl., a to je-co se týče hormonů ,,průser,, ale nejsem sama a žiju. A co se týče periody, tak pokud mi moje máma předala ,,dědictví,, budu menstruovat ještě 12 let. Zatím k tomu všecko nasvědčuje, gynekolog mi řekl,, milá paní, v ženském ústrojí Vám je 25. A tak jsem se s tím smířila a eventuální výlety plánuji dle své periody, protože vím, že zase přijde. Vloni se mi narodila vnučka. Pokud nebude změna, budeme jednou menstruovat obě :-) Depresi znám, když přijde- na ni mi nesahejte, je moje. Na dně jsem si také pobyla, ale důležité je zase vstát a nepoddávat se tomu. Jsem v pohodě, v dobré náladě a jsem smíšek.

ruzickaa
19. prosince • 14:34

Aby mi chyběla menstruace tak to slyším poprvé skoro každá žena je ráda až už přestane a nemusí krvácet a měnit vložky nemusí mít strach ,že proteče a není ji špatně protože některým ženám je vážně hodně zle třeba první dva dny .Tak tohle teda vážně nechápu a slyším to poprvé.

Armana
19. prosince • 12:20

Jitko, asi vážně nemáš žádné pořádné starosti, tak se zaobíráš kde čím. Pro ženu co si v práci nemohla nijak ulevit při bolestivé menstruaci je to nepochopitelné.
Co ti vlastně menstruace přinášela? A co ti přináší život bez ní?
Myslím že jsi ten typ ženy, co každou vrásku obrečí nebo ihned poletí za plastickým chirurgem Jsi nevyspělá, neumíš se vyrovnat se životem jak přichází. A to si představ že jednou i umřeš :-)

betateta
19. prosince • 12:03

Zatím jsem nic neztratila, ale mám pocit, že ta má mi fakt chybět nebudete ;-).

Doporučujeme

Články odjinud