Jitka Čvančarová: "Miluji galantní muže, harašení je nesmysl!"

Jitka Čvančarová: "Miluji galantní muže, harašení je nesmysl!"

Herečka Jitka Čvančarová (30) miluje galantní muže. Velmi ocení, když jí přítel kupříkladu pomůže do kabátu. Takové gentlemany nazývá rytíři. A jak míní, rytířství patří k západní kultuře.

"Je bezvadné, že ještě existují galantní muži, kteří pomáhají ženám do kabátu! Rytířství se mi líbí moc," přiznává půvabná herečka z Brna. Čvančarová naopak neuznává pojem sexuální harašení. To podle jejího názoru staví ženy a muže proti sobě. S něčím podobným se prý dosud nesetkala. Nechce, aby se na vztahy mezi muži a ženami pohlíželo jako na nějaký boj, jako je tomu v USA. Vše by podle Jitčina názoru mělo fungovat na bázi "co se škádlívá, rádo se mívá".

Snad proto má Čvančarová ráda naši kulturu. Dokonce je hrdá na to, že si Češi a Moravané svou kulturu hýčkají.

Když Jitka navštívila před lety Anglii, byla z tamního způsobu života nešťastná. "Byla jsem tam pár týdnů u lidí z vyšší střední vrstvy. To je něco tak jiného než tady! Žijí absolutně bez kultury a ani ji nepostrádají. Přijdou z práce domů až večer, sednou si před televizi a to je všechno. Úděsně nezajímavý život, nuda k ukousání, spíš by se dalo říct, že nežijí vůbec," míní Jitka.

Angličané jsou prázdní Jak půvabná herečka dále vypráví, lidé se v Anglii mezi sebou skoro nestýkají. Každý tam z jejího pohledu žije "hrozně sám". Všichni jí připadali prázdní, povrchní a zcela neinformovaní. Často tak měla pocit, že v Česku má každý školák větší přehled, než dospělý Angličan. A vyhlášená tolerance Britů Jitce spíše připadala jako nebetyčná lhostejnost. Neviděla, že by se víc věnovali svým dětem, že by vyrazili do kina, do divadla, na výlet. Byli jen doma. Rodina, kde herečka trávila čas, si prý koupila pračku, ušetřila si na auto i na dům a byla spokojená. "Přijde mi to jako bezduchá spokojenost hovádka," svěřuje se Čvančarová.

Nejlíp jí bylo mezi králíky a slepicemi Jitka Čvančarová se narodila v Mělníku, kde také vystudovala stavební průmyslovku. Následně zamířila do Brna, kde na JAMU v roce 2000 úspěšně dostudovala muzikálové herectví. Osm následujících let byla členkou Městského divadla Brno. Přesto nejčastěji vzpomíná na rodný kraj. "Jsem rodinný typ. Nejlíp mi bylo u babičky v přírodě mezi králíky a slepicemi v malé vesničce u Mělníka," prozrazuje. Fanoušci Jitky Čvančarové se mohou těšit na několik chystaných projektů - na seriál Dokonalý svět, televizní film Sněžná noc a pohádku Dešťová víla.

Doporučujeme

Články odjinud