Jméno malé princezničky pobouřilo Dány

Desetitýdenní dcerka, v pořadí druhý potomek dánského korunního prince Frederika a jeho australské manželky Mary, dostala při křtu jméno Isabella Henrietta Inrid Margrethe. Mnoho Dánů kvůli tomu nyní protestuje, Dali by přednost důstojnějšímu jménu, jako je Ingrid nebo Dagmar - po jejich milované královně českého původu.

Dánská tradice velí, že i duchovní, který dítě křtí, se dozví jeho jméno až na poslední chvíli. Stalo se tak i tentokrát a kodaňský biskup, který obřad celebroval, pravil, že je tomu rád, protože jinak by byl určitě v pokušení ho svým nejbližším prozradit. tak nezvyklé jméno rodiče vybrali.

K slzám dojatá matka během celého obřadu polykala slzy a popotahovala a otec musel vzít na klín staršího syna Christiana, pro kterého sice nechali vyrobit speciální křesílko, ale chlapec už na začátku obřadu zatahal tatínka za kalhoty, aby ho upozornil, že chce do náruče.

Neočekávané jméno Isabella je v Dánsku v oblíbenosti na 21. místě a je používáno tak běžně, že jej mnozí považují pro princeznu za "příliš obyčejné". Jde o španělskou variantu jména Elizabeth, neboli druhého jména šťastné maminky. Bookmakeři brali nejvíce sázek na to, že dívenka se bude jmenovat po babičce, dánské královně Margrethe, dále lidé tipovali nejčastěji jména Ingrid, Henriettu, Louisu a Dagmar.

Zajímavé je, že právě Dány tolik milovaná královna Dagmar, po níž chtěli malou princeznu pojmenovat, byla českého původu. Jako dceru Přemysla Otakara I. ji provdali za dánského krále Waldemara. Teprve Dánové ji z původní Markéty přejmenovali pro její krásu a dobrotu na Dagmöen neboli Dagmar, Dívku přinášející světlo. I když roku 1213 zemřela pouhých osm let po svatbě, je vidět, že Dánové by si ji rádi připomínali v nové člence královské rodu i dnes.

Doporučujeme

Články odjinud