Jóga světových stars od září i v Praze

Jóga světových stars od září i v Praze

Na celém světě je okolo 800 škol Bikram jógy a v září k nim přibude i Praha. Cvičení, na něž nedají dopustit takové hvězdy jako Madonna, Rachel Welch, Brook Shields, Cameron Diaz a další, pomáhá nejen udržovat kondici, ale také zajišťuje pročištění lymfatického systému, posílení imunity, zvýšení kapacity plic, posílení srdeční činnosti a kostí, zlepšení krevního oběhu a pružnosti páteře, zpomalení příznaků stárnutí. To jsou jen některé z pozitivních účinků Bikram jógy. Pravidelným cvičením dochází k detoxikaci organismu, protože se člověk při lekci pořádně zapotí a teplo otevírá póry a čistí pleť. Nutno podotknout, že teplo stimuluje i spalování tuků a tak je neopominutelným výsledkem také úbytek na váze.

Jak jsem se k Bikram józe dostala? Před pěti lety jsem po zranění zad chtěla skončit s tancováním. A nevěděla jsem o žádné činnosti, která by mi mou dosavadní taneční aktivitu mohla nahradit. A najednou mi zavolala moje kamarádka, tanečnice, Tereza Bonnet-Šenková. V té době byla právě po operaci kyčlí a musela tak skončit angažmá v Moulin Rouge, a ptala se mě, jestli bych za ní nechtěla přijet do Paříže a vyzkoušet hodinu Bikram jógy. Vyprávěla mi, jak jí tohle cvičení skvěle pomáhá při rekonvalescenci, jak si jím udržuje fyzičku a duševní pohodu. Nevěděla jsem toho o Bikram józe moc, ale řekla jsem si, proč ne.

A tak začala má „kariéra“ lektorky Bikram jógy, protože jsem sama na sobě zjistila, že mi cvičení opravdu pomáhá. A nejen k rehabilitaci mých zad, ale také k relaxaci a udržení skvělé postavy. A tak jsem se o něj začala zajímat víc. S Terezkou jsme se nakonec rozhodly otevřít si první studio Bikram jógy v České Republice a odjet tak do Los Angeles získat certifikát pro lektory Bikram jógy. Tam jsme se poprvé osobně setkaly se zakladatelem Bikram jógy, Bikramem CHodhurym. Obě BY vyučujeme už 2 roky. Terezka v prvním Pařížském studiu Bikram jógy , já ve studiích v Anglii a v Austrálii v Sydney.

A co že to ta Bikram jóga, která mně i Terezce tak pomohla, vlastně je? Bikram jóga se cvičí ve speciálních devadesátiminutových lekcích, které se skládají z 26 poloh a dvou dýchacích cvičení. Specialitou je, že se cvičí v sále, vyhřátém na 42 °C. Cvičení je vhodné pro každého, bez ohledu na stupeň pokročilosti, věku, či méně vážným zdravotním kontraindikacím.

Zakladatelem Bikram jógy je Bikram Chodhury, světově uznávaný učitel, který studoval jógu od svých čtyř let pod vedením svého učitele Bishnu Goshe, bratra Paramahansa Yogananda. Ve 12-ti letech se stal národním šampionem Indie a tento titul 3x obhájil. Swami Sivananda mu udělil titul “Yogi Raj”, tedy král. Pod vedením Bishnu Goshe Bikram spojil své znalosti východního učení s tříletou spoluprací s lékaři a vědci z Univerzitní nemocnice v Tokiu a vytvořil svůj vlastní systém poloh. V roce 1971 Bikram svou metodu, na pozvání Americké Lékařské Asociace, přinesl do Spojených států a o dva roky později založil v Beverly Hills svou první školu ”Yoga College of India”. Právě tam nás s Terezkou, tak jako i ostatní učitele Bikram jógy na celém světě, školil Bikram osobně. Jen tam lze totiž získat certifikát Bikram instruktora. Práce instruktora Bikram jógy má hodně společného s mou původní profesí tanečnice, pedagoga tance a choreografie. Na celém světě je okolo 800 škol Bikram jógy a na cvičení nedají dopustit takové hvězdy jako třeba Madonna, Rachel Welch, Brook Shields, Cameron Diaz, Kareem Abdul-Jabbar a další.

Naše studio Bikram jógy, první v České Republice, otevřeme v září tohoto roku v Praze 1, v ulici Karolíny Světlé 8 (www.bikramyoga.cz ). Tady naši hosté budou moci praktikovat tuto úžasnou jógu a po lekci se v našem speciálním „ORGANIC JUICE Baru“ zdravě a velmi chutně posilnit, popřípadě si nějakou dobrotu odnést sebou. Kromě cvičení se budou moci návštěvníci studia také fantasticky uvolnit při masáži. Praktikovat Bikram jógu můžete jak ve vlastním oblečení, tak ve speciálním oblečení, které bude ke koupi v našem studiu. Je zhotoveno speciálně pro naše studio, s použitím pohodlného a vhodného materiálu právě pro cvičení při teplotě 42°C. Oblečení bude vyrobeno v pestré škále barev a zajímavým designem jak pro ženy tak pro muže. Velkou radost máme z toho, že o kolekci už projevila zájem zahraniční studia Bikram jógy v Paříži, Anglii a Austrálii.

Proč se praktikuje v teple ? Praktikování hatha jógy v teple je jedním z klíčů k úspěchu celého praktikování, neboť cviky jógy v chladném prostředí mohou tělu velmi uškodit. Je totiž důležité si uvědomit, že praktikováním jógy se mění celá struktura lidského těla. Pro lepší pochopení je vhodné použít přirovnání k obrábění kovů. Pokud chce někdo vyrobit meč, potřebuje železo nejprve rozžhavit, aby změklo a dalo se s ním pracovat a vytvořit z něho tvar meče. Pokud by ovšem železo rozžhavené nebylo, meč by se tvaroval opravdu jen velmi těžce. Přesně tento princip platí pro jógu, neboť bez patřičného tepla a rozehřátí organismu, by si člověk mohl zničit klouby a tělo by nebylo tak ohebné. Ostatně nebezpečí úrazu při sportu v chladných prostorech platí pro všechny sportovní disciplíny obecně.

A čemu Bikram jóga pomáhá? Pročištění lymfatického systému, posílení imunitního systému, zvýšení kapacity plic a pružnosti páteře, posílení srdeční činnosti a kostí, zlepšení krevního oběhu, zpomalení příznaků stárnutí - vyjmenovávám jen některé pozitivní účinky. Pravidelným praktikováním dochází také skrze pocení k detoxikaci organismu, teplo otevírá póry a čistí tak pleť. Nutno podotknout, že teplo stimuluje i spalování tuků. Nikdo však nesmí čekat zázraky do týdne. Chce to vytrvalost, jako u každého cvičení.

Něco pro ženy Bikram jógu mohou cvičit i těhotné ženy a ženy po porodu. Pokud ji cvičí i před těhotenstvím, mohou se jí opět začít věnovat po třech měsících těhotenství a následně po uplynutí šestinedělí.

Bikram jóga zvyšuje sebedůvěru ženám i mužům ! Mezi ženami a muži je ve světě o cvičení velký zájem. Nejvíce se hlásí ve věku mezi dvaceti a padesáti lety. Cvičení jim dodává sebevědomí a každý se pak cítí lépe i po zdravotní stránce. Ženy kolikrát nejprve přicházejí v dlouhých volných tričkách, aby na sebe příliš neviděly v zrcadlech. Po čase však už chodí klidně i v přiléhavých a hezkých úborech. Jednak vidí výsledky, jednak o sobě začnou ztrácet pochybnosti. Bikram jóga dokáže mužům nahradit velkou fyzickou zátěž v posilovně a při jiných sportech, dodává jim energii a při stresujícím zaměstnání i duševní vyrovnanost. „Velmi často je pak po první hodině slyším říkat, jak je to naposled, co tvrdili, že je jóga jen pro ženské, « Dětem je Bikram jóga doporučována od třinácti let věku.

MgA Petra Daňhelová taneční pedagožka a choreografka

Doporučujeme

Články odjinud