Jógou k lepšímu sexu | Zdroj: profimedia a Archiv

Zdroj: profimedia a Archiv

Jógou k lepšímu sexu

Nemusíte vstávat pětkrát týdně za rozednění a na rozložené jógamatce zaujímat dokonalé jógové pozice. Není ani třeba, abyste propadli hloubce tantrického učení. Jóga je tu pro každého a může být i cestou, která vás zavede ke změnám v prožívání sexu.

Pozor ale, ta cesta je dlouhá! K lepším sexuálním zážitkům totiž jóga nevede pouze přes samotné fyzické cvičení. Jeho vliv na uvolnění kloubů a posílení a protažení svalů celého těla, což se nejen při sexuálních hrátkách hodí, je samozřejmě nesporný. Vedle toho mnoho jógových pozic zvyšuje průtok krve do oblasti pánve, což se při sexu také cení. Člověk navíc díky pravidelnému cvičení lépe ovládá svaly pánevního dna i pohlavní orgány, a to přispívá k silnějším prožitkům orgasmu. Jóga učí i relaxaci a odstranění napětí ve svalech, díky čemuž se orgastický prožitek může šířit po celém těle.

Nejde ale o to, že když se s lehkostí naučíme zaujímat nejrůznější a na první pohled krkolomné ásany, budeme je přenášet i do naší sexuální praxe a v jejím rámci zaujímat podivuhodně artistické pozice. To může představovat spíše jakýsi vedlejší (a jistě i zajímavý, příjemný a v neposlední řadě zábavný) produkt a bonus navíc. To podstatné je, že nás jóga učí prožívat přítomný okamžik. Učí nás být plným vědomím tady a teď. Jógová praxe nám umožňuje znovu navázat vztah se svým tělem a dokázat naslouchat jeho potřebám. Schopnost naplno prožívat okamžiky tady a teď, kterou díky józe můžeme naplno rozvinout, může ve svých důsledcích vést i k intenzivnějšímu prožívání sexu. Zapamatujte si tedy - klíčová je schopnost být přítomen a nasměrovat energii do přítomného okamžiku.

Stejně jako každý jiný přítomný okamžik se sexuální prožitek odehrává v prostoru „tady“ a čase „teď“, a má-li být prožíván plnou intenzitou a opravdově, neměli bychom se při něm nechat vyrušovat myšlenkami, které sem nepatří. Ať už jsou to zážitky z minulosti typu „neodevzdala jsem projekt v práci, který už šéf několikrát urgoval“ a „dětem jsem zapomněla zaplatit školu v přírodě“, nebo budoucí představy, plány a úkoly, třeba co koupit tchyni k narozeninám nebo kdo ráno vyvenčí psa. Soustředěním na dech nám jóga pomáhá uklidnit mysl a koncentrovat se na přítomnost a na své tělo, což můžeme využít i při sexu, jeho nerušeném prožívání a třeba i lepším splynutí s partnerem.

A co je to vlastně ta tantrajóga?

Tohle slovo se při spojení jógy a sexu vybaví zřejmě většině lidí. Musím vás zklamat. I tady platí už výše uvedené. Většinově sdílená představa tantrajógy jako poněkud zvrhlého a nemravného kultu či východní nauky spojené s uvolněnou sexualitou je zavádějící. I v tantře platí, jak poznamenává Marcel Jayananda Harazim, lektor tradiční tantrajógy, že tradiční tantra nikdy nezmiňuje změnu přístupu k sexualitě. Tradice tantry podle něj stojí na poznatku, že dokážeme-li prostřednictvím jógových a rituálních technik kultivovat sami sebe, měnit svoji vnitřní podstatu, začne se měnit i naše sexualita. Pročistíme-li svůj vztah k sobě samotným, pokračuje Harazim, pročistíme i vztah k ostatním lidem a světu vůbec. A tím samozřejmě i náš vztah k sexualitě a jejímu prožívání.

Adepti tantry stejně jako jiných směrů jógy tak prostřednictvím jógových pozic a správného dýchání získávají kontrolu nad svým tělem, jeho energií, nad svým zdravím a tak i spokojeným a šťastným (nejen) sexuálním životem. Cesta k naplněnému sexuálnímu životu prostřednictvím jógy tak vede skrz změnu sama sebe.

Autor: MONIKA OTMAROVÁ

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud