John Galliano: génius, nebo rasista?

John Galliano: génius, nebo rasista?

V čele prestižní francouzské značky Christian Dior stál geniální návrhář od roku 1996. Loni mu sám prezident Nicolas Sarkozy udělil řád francouzské legie. Když v opilosti vypustil John Galliano ze svých úst rasistické nadávky, byl na hodinu zbaven všech funkcí.

Padesátiletý módní vizionář, který se narodil britskému otci a španělské matce, je považovaný za jednoho z nejvlivnějších módních návrhářů uplynulých desetiletí. Straní se publicity a je označovaný za stydlivého. O to víc překvapuje incident, který se koncem minulého týdne odehrál v baru La Perle v pařížské čtvrti Marais. "Špinavá židovská tlamo, měla bys zdechnout," pokřikoval údajně John Galliano na ženu sedící u vedlejšího stolu. A v urážkách pokračoval. "Z***vený asijský bastarde, já tě zabiju!" častoval jejího přítele. Na místo byla okamžitě zavolána policejní hlídka, která Galliana odvezla na stanici. Slavnému návrháři naměřili muži zákona 1,1 promile alkoholu v krvi, přitěžující okolností je fakt, že v jeho záznamech už alkohol figuroval – vícekrát totiž řídil s hladinou alkoholu v krvi převyšující povolený limit. Po dlouhém výslechu byl na pokyn prokuratury propuštěn. Vyšetřování bude probíhat na svobodě.

A co dál?

Oba napadení podali na módního návrháře trestní oznámení. Pro tisk prohlásili, že Galliano se choval „odporně a nechutně“. Za antisemitské výroky mu ve Francii hrozí až šest měsíců odnětí svobody. I když návrhářův právník Stephane Zerbib uvádí, že klient veškerá obvinění z rasismu odmítá, svědků konfliktu je víc než dost, včetně zaměstnanců baru. "Módní dům Dior si stojí naprosto neochvějně za svou politikou nulové tolerance vůči jakýmkoliv antisemitským či rasistickým urážkám a postojům," prohlásil Sidney Toledano, ředitel prestižního módního domu Christian Dior, sám židovského původu. S okamžitou platností ukončil veškerou spolupráci se slavným návrhářem. John Galliano měl 4. března v Rodinově muzeu slavnostně předvést velkolepou podzimní kolekci značky Christian Dior. Nebude náhodou za mřížemi?

ČTĚTE TAKÉ:
Sámer se naváží do Agáty: Nejdřív má být svatba a pak děti!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud