Josef Suk nezahodil housle do žita

Josef Suk nezahodil housle do žita

Houslový virtuos Josef Suk (79) jde letos z oslavy do oslavy. Vnuk hudebního skladatele Josefa Suka a pravnuk Antonína Dvořáka slaví pětapadesát let spolupráce s hudebním vydavatelstvím Supraphon. Také převzal Jubilejní platinovou desku za významný vklad do umělecké značky vydavatelství a především - chystá se oslavit osmdesátiny. Přitom vypadá mladě a nezlobí ho žádné choroby. Má totiž recept na mládí.

"Především neprovozuji žádný sport, nikdy jsem nesportoval. Zásadně nedržím dietu, jím to, co mi chutná. Mám jednu vášeň - a tou je muzika. A také jednu manželku. A jsem optimista," svěřuje se česká houslová legenda, zakladatel Sukova tria a šestinásobný držitel francouzské ceny Grand Prix du Disque. Teď má Suk velkou radost z nově vydaného alba se skladbami Antonína Dvořáka a Josefa Suka.

"Cédéčko mě potěšilo, myslím, že se povedlo a posluchačům by se mohlo líbit. Fascinuje mě, jak ten život letí, i zjištění, že jsem pro Supraphon připravil čtyři sta patnáct nahrávek, což je úžasných 6280 minut hudby," dodává.

Tím ovšem Josef Suk nechce svou kariéru ukončit. "Mám mnoho plánů, například koncert s dětmi z gymnázia Jana Nerudy, účast na Pražské jaru, vystoupení v Krčovicích v kostelíčku s varhaníkem panem Bártou na památku mého dědečka. Housle jsem totiž do žita ještě nezahodil," zdůrazňuje na závěr.

Doporučujeme

Články odjinud