Jsou počítačové hry pro děti přínosem?

Jsou počítačové hry pro děti přínosem?

Spousta rodičů se stále obává, že se jejich dítka přátelí s počítačem více než je vhodné. Často mají strach, že příklon potomků k počítačovým hrám může významně zkomplikovat jejich normální komunikaci a kontakt s vrstevníky. V článku najdete i přehled typů her.

A protože nic nelze předem vyloučit, zabývali se tímto tématem i mnozí odborníci. Jejich výzkumy však prokázaly, že vysoký zájem o počítač a zejména počítačové hry velmi rychle ochabuje.

Zatímco jsou noví malí „majitelé“ počítače krátce po jeho zakoupení opravdu schopni věnovat se počítačovým hrám až 15 hodin týdně a skutečně dochází k poklesu aktivit ve volném čase, už za tři měsíce se jejich zájem prý sníží o plnou polovinu.

Výzkumníci přišli dokonce s dobrou zprávou. Děti hrající si často na počítači, vykazovaly větší aktivitu i v mnoha jiných oblastech. A osamělost, které se rodiče obávají, není prý v žádném vztahu k frekvenci a délce hraní počítačových her.

Počítačové hry mohou mít v rozumné míře i pozitivní vliv. Naučí děti alespoň částečně ovládat počítačovou techniku a především rozvíjí logické a taktické schopnosti. Tento druh zábavy je zcela jistě lepší, než pasivní sledování televize. Je však dobré děti kontrolovat, hlídat čas strávený u her a ovlivňovat výběr her. Těch je na dnešním trhu opravdu mnoho. Pokusíme se ukázat vám alespoň malý přehled toho, co děti mohou hrát.

Akční střílečky To je to nejhorší, co děti můžou hrát. Z velké většiny jde o pouhé brutální střílení spojené s pohybem v prostoru a procházením místnostmi. Průkopníkem v této oblasti je hra Doom, podle ní se těmto hrám často říká Doomovky. Jsou mezi nimy i slušnější hry, které se snaží být více realistické, simulují např. reálnou válku (Operation Flashpoint) nebo jsou zasazeny do historie. U těch lepších je třeba i přemýšlet, ale stále je to jen střílení.

Simulátory Jde o hry, které simulují typicky nějaký dopravní prostředek. Nejoblíbenější jsou stíhačky, letadla, formule, ale i tanky, ponorky, motorky auta atd. Ty lepší hry se snaží co nejvíce se přibližit realitě a ovládání je proto mnohdy velice složité. Když se vám po 8 hodinách zkoušení podaří přistát s Boeingem 747, je to velký úspěch. Pro děti jsou i přes obtížné ovládání docela vhodné.

Sportovní Představují ideální zábavu právě pro děti. Mezi nejoblíbenější patří NHL, NBA, FIFA, GOLF. Až na vyjimky jsou bez násilí. Rozvíjí sportovní taktiku

Strategie Úkolem strategie je ovládání většího počtu obyvatel (trpaslíků, robotů, skřetů, ..). Hráč musí stihnou mnoho úkolů, zajistit potravu, dostatek domů, výcvikové tábory, obranu území a rozvoj. Přitom každé postavičce musí dát konkrétní úkol. Cílem těchto her je rozšířit území a většinou pokořit další civilizace, kteří žijí na společném území. Samotný boj však není tak krvavý jako u stříleček. Pro děti jsou poměrně vhodné, neboť je nutí velice často rozhodovat, co je v danném okamžiku nejlepší udělat a rozhodování je často složité. Pro rozvoj schopností je to dobrá volba. Nevýhodou je dobyvačný cíl hry a příliš mnoho času, který je třeba na hraní. Mezi nejúspěšnější patří Age of Empires, Command & Conquer, Warcraft, Commandos.

Arkády, RPG a logické Ovládá se většinou jen jedna postava. Ta prochází například složitým bludištěm nebo městem. Je třeba plnit různé úkoly, hádanky atp. U RPG her se často komunikuje s jinými postavami. Arkády jsou vhodné i pro menší děti. Na určité ploše musí plnit různé úkoly (sbírat hvězdičky atp. rovnat krabice, procházet bludiště, atd. U těchto her je třeba hodně přemýšlet a vyřešení úkolu často zabere dost času i dospělým.

Výukové Těch dobrých není příliš, ale za zkoušku určitě stojí. Děti si při nich zahrají a nevědomky se něco naučí. Docela povedené jsou hry se Čtyřlístkem, Cdromek pro děti, Jablko.

Přehled určitě není kompletní, ale je to základ pro to, abyste měly přehled o tom, co vlastně vaše děti hrají. V každém případě doporučujeme je hlídat jak při výběru her, tak při hraní.

autor: Michal zdroj: Plus

Doporučujeme

Články odjinud