Jste dobrá kuchařka? Zkuste recept na oříškovou baklavu

11. 5. 2013
Jste dobrá kuchařka? Zkuste recept na oříškovou baklavu
Baklava je dezert původem z turecké kuchyně a svým složením plně odpovídá tamní zálibě v těžkých, cukrem a medem přesycených dezertech. Doklady o podobných sladkostech najdeme už v byzantských dobách a jejich obliba se dnes rozšířila daleko za hranice Asie a Balkánu. K přípravě se původně používalo těsto filo, které je ještě tenčí než listové. Seženete ho například v obchodech s řeckými specialitami.

Ingredience :

Fillo těsto (v nouzi lze použít i listové) 300 g Lískové oříšky 150 g Vlašské ořechy 150 g Piniové oříšky 100 g Máslo 100 g Med 4 lžíce Vejce (velká) 4 ks Sůl 1 špetka Kardamom mletý 1/2 lžička Cukr - třtinový 50 g Pomeranč 1/2 ks Rum 2 lžíce

Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto velmi tence vyválejte. Formu s vyššími okraji vyložte pečicím papírem. Na dno položte třetinu rozváleného těsta, přitiskněte, potřete trochou zbylého másla a navrstvěte polovinu ořechové směsi. Na ni položte druhou část těsta, opět potřete máslem a navrstvěte zbylou směs s ořechy.

Pokryjte posledním plátem těsta, přitiskněte, nožem naznačte v pravidelných rozestupech čtverečky 3 x 3 cm, potřete zbytkem másla a baklavu pečte asi 25 minut. Cukr svařte v kastrůlku v 50 ml vody a pak na mírném ohni asi 10 minut povařte. Z pomeranče ostrouhejte kůru a šťávu vymačkejte. Spolu s rumem přidejte k sirupu a přelijte vším upečenou baklavu. Nechte vychladnout a pak krájejte podle naznačených řezů na menší kostky.

Vyzkoušet můžete i další recepty z časopisu F.O.O.D.

Témata článku:   

Komentáře Zobrazit celou diskuzi

Přečtěte si také

Recepty pro vás Další recepty