Jste medvěd, nebo vlk? Naučte biologické hodiny pracovat pro sebe

Jste medvěd, nebo vlk? Naučte biologické hodiny pracovat pro sebe

Určitě o sobě víte, jestli jste skřivan, nebo sova, ale co kdyby vám někdo řekl, že jste ve skutečnosti medvěd? Psycholog Michael Breus, známý jako spánkový doktor, udělal přesnější rozdělení. Říká totiž, že lidé jsou savci, takže by neměli mít jméno po ptácích. Jeho rady, jak zlepšit život tím, že budeme lépe pracovat s vlastními biologickými hodinami, mají u lidí obrovský úspěch. Jak na tom tedy jsme a co bychom měli dělat?

Jsme chronicky vychýlení

Pracovní doba, umělé osvětlení, chytré telefony – neustálé aktivity nastavily naše biologické cykly do stavu chronického vychýlení. Právě to by podle doktora Michaela Breuse mohlo být zodpovědné za mnoho z takzvaných civilizačních chorob od depresí k diabetu, onemocnění srdce a dokonce za rakovinu. Podle Breuse by stačilo něco tak jednoduchého jako změna načasování denního programu, aby se celý rytmus dostal do souladu s naším organismem. První je podle něj důležité zjistit, jaký jste „časový typ“, a pak se podle toho začít chovat.

Jak jsou na tom ženy s chrápáním? V následujícím videu lékař ze spánkové laboratoře mluví o tom, jak jejich hlasité projevy při spánku muži tolerují.

Pokračování 2 / 7

Jste medvěd, když…

Vám trvá po probuzení dlouho, než se cítíte být úplně vzhůru. Jako medvěd vstáváte přibližně v 7:00–7:30. Nejlépe vám to myslí od dopoledne do brzkého odpoledne. Během dne pociťujete silnou potřebu si zdřímnout. Mentální únavu cítíte večer. Jste přátelská, stojíte pevně nohama na zemi a máte otevřenou mysl. Neustále si připadáte hladová.

Pokračování 3 / 7

Jste lev, když…

Budíte se plná energie, a to už v 5.30, a dokážete efektivně pracovat přibližně do 17:00. Unavená se začínáte cítit na konci odpoledne. Snadno usínáte, ale ráda ponocujete. Ráda děláte plány a stanovujete si cíle, jichž chcete dosáhnout.

Pokračování 4 / 7

Jste vlk, když…

Snažíte se probudit před polednem a zůstáváte vzhůru do časných ranních hodin. Ráno jste málo výkonná. Pracovní čas pro vás začíná okolo 11:00 a trvá přibližně do 18:00–19:00. Jste kreativní, emocionální a impulsivní. Neustále vyhledáváte nové zážitky. Máte sklon k pesimismu. Hlad máte nejvíc večer.

Pokračování 5 / 7

Jste delfín, když…

Jste celý den unavená, ale proberete se k aktivitě v pozdních večerních hodinách. V průběhu dne se snažíte dělat věci co nejrychleji a nejproduktivněji. Máte sklon neházet za hlavu starosti, ale donekonečna se zabýváte svými chybami nebo tím, co jste komu kdy řekla. Budíte se několikrát během noci. Dáváte přednost individuální práci.

Pokračování 6 / 7

Co s tím?

I když jen málo z nás má tolik štěstí, abychom si mohli sami zvolit svůj pracovní režim a dobu, kdy práci budeme vykonávat, i tak ale leccos můžeme změnit v náš prospěch. Například nejdůležitější rozhodnutí by měla většina z nás dělat po večeři, kdy jsme nejracionálnější (tedy kromě lvů, kteří jsou na největší intelektuální výši mezi šestou a jedenáctou ranní).

Potřebujete vyřešit něco choulostivého nebo nepříjemného? Doktor Breus radí využívat k tomu dobu, kdy je vaše trpělivost největší. A to je pro lvy během dopoledne, odpoledne pro medvědy, po večeři pro delfíny a během večera pro vlky.

Pokračování 7 / 7

Kdy si dát ranní kávu?

Kdy si tedy podle tohoto harmonogramu dát ranní kávu, aby její účinek byl v souladu s našimi biologickými hodinami? Měla byste nejdřív počkat, až dosáhnete vrcholu denní bdělosti. Pro medvědy (a to je skoro polovina z nás) jde o dobu mezi 9.30 a 11.30 a poté mezi 13.30 a 17.30. Lvům pomůže káva v 9:00, delfínům o chvíli později, tedy v 9:30 až 10:00. Vlci by si měli dát kávu v 11:00. 

Doporučujeme

Články odjinud