Nejste spokojená ve vztahu, který máte? Na rozchod je čas, zkuste se změnit sama | Foto: iStock

Foto: iStock

Nejste spokojená ve vztahu, který máte? Na rozchod je čas, zkuste se změnit sama

Zní to zvláštně, ale může to zafungovat lépe, než byste čekala. Pokud jste nespokojená, nemusí to hned nutně znamenat, že byste se měla rozejít. Na každém partnerském vztahu se musí pracovat, proto mu i vy dejte šanci dříve, než jej odpískáte. Začít můžete rovnou u sebe! To může změnit i partnera.

Tlak na změnu bývá kontraproduktivní

Každý, komu záleží na šťastném a spokojeném vztahu, bývá alespoň zčásti ochotný ke změně. K jakékoliv změně jsme ale ochotnější, pokud ji děláme dobrovolně, pokud cítíme, že nás partner miluje a přijímá takové, jací jsme. Tedy bez podmínek a ultimát ke změně. Skutečná a trvalá změna bývá podmíněna svobodným rozhodnutím, a ne tlakem zvnějšku.

Pokud po partnerovi chcete, aby se v něčem změnil a příliš proto tlačíte na pilu, kritizujete, manipulujete, mluvíte do duše a taktizujete, pravděpodobně tím docílíte spíše pravého opaku nebo nečinnosti. Každý tlak totiž provokuje protitlak. Jak tedy docílit toho, aby se váš vztah nebo partner změnil?

Pokračování 2 / 5

Chcete-li změnu, měňte též sebe

Pokud vám ve vztahu něco bytostně chybí, nečekejte, že to za vás vyřeší výhradně partner, i vy přiložte ruku k dílu. Jednoduše seberte odvahu, chvíli zapomeňte na své ego a „jděte s kůží na trh“. Pravděpodobně vás to bude stát hodně odvahy a energie, ale ve vztahu jde přece o výsledek, ne o soutěž, kdo bude první a lepší.

Postrádáte-li kupříkladu více obyčejných láskyplných doteků, začněte je dávat partnerovi a nechte ho prožít, jak je to báječné. Buďte prostě o krok napřed. Cítí-li k vám partner skutečnou lásku, bude vám chtít vaši náklonnost oplácet. Obvykle je ale potřeba i více mluvit a vysvětlit, co vám chybí…

Pokračování 3 / 5

Říkejte na rovinu, co chcete a po čem toužíte.

My ženy býváme specialistkami na to, že naše přání a touhy různě naznačujeme a necháváme muže, aby se dovtípili, co vlastně chceme. Tyto nepřímé „komunikační tanečky“ bohužel často vedou k nedorozuměním, nepochopením a křivdám, které na nás nepáchají ti druzí, ale které si způsobíme sami.

Pokud tedy ve vztahu po něčem konkrétním toužíte, je potřeba o tom mluvit! Vyvarujte se však osobního obviňování; raději obecně popište situaci či druh chování, který vám nevyhovuje. Neříkejte: Ty mě nikdy neobejmeš – nekritizujte druhého, ale mluvte o sobě. Tedy říkejte, co vám chybí, po čem toužíte, co vy nechcete nebo co s vámi dělá partnerovo chování. Tedy místo, abyste řekla „Nekřič na mě“, řekněte „Když na mě křičíš, cítím se pod psa, nemám chuť se s tebou bavit“. První věta totiž druhému rozkazuje. Ta druhá ho informuje o vašich pocitech a nechává na něm odpovědnost, jak se zachová – bude pokračovat? Případně uveďte, jaké důsledky bude mít jeho chování: „Když na mě budeš dál křičet, vykašlu se na vaření večeře a půjdu se raději projít a zkusím vytáhnout nějakou kamarádku do kina.“

Pokračování 4 / 5

Miluje-li vás, chová se nejspíše tak, jak nejlépe umí!

Ten, kdo vás miluje, to s vámi zpravidla myslí dobře. Vzpomeňte na to vždy, když budete mít tendenci váš vztah vnímat tak, že váš partner dělá všechno špatně. Možná jde jen o úhel pohledu. Zkuste se na vztah podívat jeho očima, pokuste se s ním o jeho „nevhodném“ chování promluvit a ujasnit si, proč se chová právě tímto způsobem. Než se pustíte do kritiky, zamyslete se také nad sebou.

Pokračování 5 / 5

Neklaplo to? Nelitujte své snahy, jednou vydá své plody

Je naprosto pochopitelné, že pokud jste dala do změny ve vztahu všechno, ale stejně to k ničemu nevedlo, cítíte se právem frustrovaná a vyčerpaná. Ale nevzdávejte to, vaše snaha vám mnoho dala! Neboť vše, co jste se naučila, jednou zúročíte v novém vztahu, který může být díky těmto zkušenostem hlubší a láskyplnější.

Doporučujeme

Články odjinud