Jste unavená? Nehladovte a jezte bílkoviny!

Jste unavená? Nehladovte a jezte bílkoviny!

V zimních měsících jsme trochu letargičtější a o něco unavenější než v jiných obdobích. Je to logické. Dny jsou kratší, slunce skoro nevidíme a příroda, ta nejmoudřejší ze všech, nedělá nic. Přesto jsou ale věci, které potřebujeme udělat. Nikdo přece nechce chodit po světě jako unavená zombie bez špetky jiskry. Existuje ale několik způsobů, jak získat zpátky něco z té tolik potřebné energie i v tomhle období. Podívejte se na naše jednoduché tipy a budete se cítit lehčeji a šťastněji… už za 30 dní!

Životně důležité jsou vitaminy

Budete potřebovat spoustu energie v podobě vitaminů a minerálních látek ve stravě. Klíčový pro vás bude vitamin B, který pomůže vašemu tělu přetvořit jídlo do energie a tvorby červených krvinek. Vitamin B12 najdete v mase, mléčných výrobcích, rybách a cereáliích. Hořčík je také klíčem k mnoha procesům v těle, kontroluje hladinu cukru v krvi. V přírodní formě ho najdete například v celozrnném chlebu. Železo, které zase hraje roli při přenosu kyslíku do celého těla, můžete do těla dostat s červeným masem.

Pokračování 2 / 4

Žádné hladovění!

Abyste měli dost energie, potřebujete doplňovat do těla palivo, které vám ji pomůže vytvořit. Auto vám také nepojede s prázdnou nádrží. Jezte v pravidelných intervalech a nečekejte, až budete šilhat hlady.

Pravidelné jídlo má zásadní význam pro prevenci únavy a udržení stálé hladiny cukru v krvi. Studie publikované v oblasti zdraví mluví jasně – jídlo konzumované v nepravidelných intervalech vede na konci dne k většímu pocitu únavy.

Pokračování 3 / 4

Ovládněte základní trojici

K optimalizaci vaší energetické hladiny hodně pomůže sladit vaše jídlo tak, aby obsahovalo správně poměry sacharidů, bílkovin a tuků. Zdravé tuky, mezi které patří losos a ořechy, jsou důležité. Nejenže zlepšují náladu a mozkové funkce, jsou také klíčem k zamezení poledního energetického propadu.

Pokračování 4 / 4

Hydratujte

Dehydratace je jedním z nejčastějších viníků, proč jsme unavené. Špatné je, že fakt, že organismu chybí tekutiny, si uvědomíme až ve chvíli, kdy dostaneme žízeň. Nemusíte ale pít hektolitry čisté vody, abyste měla dostatek tekutin v těle.

Kanadští vědci – alespoň sportovcům – doporučují odstředěné mléko díky jeho obsahu bílkovin, sacharidů, vápníku a elektrolytů. Hodně energie vám dodá taky dnes tolik módní a oslavovaná kokosová voda.

Její vysoký obsah draslíku, nízký obsah sacharidů a kalorií ji vynesl na špici oblíbených nápojů. Ani čaj a káva nepůsobí, co se týká hydratace organismu, tak špatně, jak se vždycky tvrdilo. Pro hydrataci organismu také dobře poslouží meloun nebo okurky, které obsahují více než 90 % vody. Zkuste přidat citron, limetku nebo pár malin a větvičku máty.

Doporučujeme

Články odjinud