Jste v novém roce vyčerpaná i po vánoční dovolené? Pozor na únavový syndrom! | Foto: iStock

Foto: iStock

Jste v novém roce vyčerpaná i po vánoční dovolené? Pozor na únavový syndrom!

Cítíte se po konci svátků a dovolené při návratu do práce unavenější než obvykle? Nic se vám nechce a každá sebemenší činnost vás zmáhá? Pozor, nemusí jít jen o běžnou únavu způsobenou koncem volnějšího režimu. Jak poznat únavový syndrom?

Jak se pozná únavový syndrom?

Jestliže vás trápí zduřelé uzliny, bludné a putující bolesti kloubů a v neposlední řadě nekončící celodenní únava, na níž neplatí ani spánek, vyhledejte lékaře. Spolu s mnoha dalšími symptomy, jako je špatné usínání v noci, noční probouzení nebo časté bolesti hlavy, zhoršená paměť a koncentrace, patří nekončící únava a podrážděnost mezi projevy záludného únavového syndromu. Čím dříve dojde k jeho diagnostice, tím větší šanci máte na lepší reakci na léčbu a její silnější účinky.

Jak se naučit nebýt v práci neustále v jednom kole? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

Jak se únavový syndrom léčí?

Je více způsobů, kterými bývá únavový syndrom léčený. Ten nejběžnější spočívá ve vysokých dávkách vitaminů. K léčbě lékaři nejčastěji volí infuze s vitaminem C, který patří mezi podstatné antioxidanty chránící tělo proti vnějšímu stresu a škodlivým vlivům. Posiluje imunitu a je nezbytný také pro tvorbu kolagenu v těle.

Při léčebné terapii je hojně využívaný i buněčný antioxidant glutathion, podporující správné fungování tělesných buněk. Samozřejmostí by pro vás mělo být nastolení režimových opatření. Důležitá je pravidelná a zdravá strava, dostatek odpočinku i vyhýbání se námaze. V hojném množství případů dojde při zlepšení denního režimu časem u většiny pacientů s únavovým syndromem k úplnému uzdravení, nebo alespoň k výraznému zlepšení.

Pokračování 3 / 5

Co je to chronický únavový syndrom

Přestože je únavový syndrom obvykle dobře léčitelný, existuje také pojem takzvaného chronického únavového syndromu, se kterým už je to jiné. Zhruba po pěti letech trvání příznaků únavy kvůli pozdnímu odhalení diagnózy už lidé s touto nemocí nereagují na léčbu tak dobře. Naděje na úplné uzdravení vážné choroby, která ovlivňuje vaše každodenní fungování, po dvou letech od odhalení syndromu výrazně klesají.

Pokračování 4 / 5

Diagnostika únavového syndromu

Mnoho lidí se většinou vyhýbá obloukem návštěvě lékaře a namísto toho důvěřuje radám z internetu i časopisů. Pamatujte na to, že rozhodně neplatí pro každého, protože jsou pouze obecné. Při vážnějších problémech s únavou se bez prohlídky neobejdete. Jedině lékař může provést sérii vyšetření imunity pomocí speciální série zobrazovacích, klinických a laboratorních metod. Mimo jiné je nutné vyloučení výskytu zánětlivých faktorů v krvi. Teprve poté je možné chronický únavový syndrom potvrdit, nebo naopak vyvrátit.

Pokračování 5 / 5

Důležitá je prevence

Nemoci, která spočívá v silné únavě a značně zasahuje jak do osobního, tak pracovního života, je lépe předcházet. Vzniku únavového syndromu se vyvarujete pomocí pravidelného režimu. Ideální je se vyhýbat stresu a emočnímu vypětí.

Pokud víte, že se mu zrovna nemůžete vyhnout, snažte se alespoň dodržovat pitný režim, správně jíst a dostatečně spát. Nezapomeňte ani na zdravý jídelníček plný vitaminů a antioxidantů, které vám účinně pomohou se stresem a únavou bojovat.

Doporučujeme

Články odjinud