Jste žárlivá? Naučte se žárlivost ovládat

Jste žárlivá? Naučte se žárlivost ovládat

Žárlivost občas přepadne každého z nás, muže i ženy. V normální míře na ní není nic špatného, důležité je umět se s ní vyrovnat a nepodléhat jí. Jak na to?

Uvědomte si, že žárlivost je dobré znamení

Samozřejmě máme na mysli zdravou žárlivost v malých dávkách. Čím víc se poznáváte a prohlubujete váš vztah, tím víc nacházíte vy i váš partner důvody k žárlivosti. Pokud je partner žárlivý, znamená to, že o váš vztah má zájem a bojí se, aby o něj nepřišel. Stejně tak i vy se zřejmě občas pocitům žárlivosti nevyhnete, bez ohledu na to, jak racionální chcete být.

Není na škodu občas své pocity pustit ven, než je držet uvnitř a nechat se jimi užírat. Hysterické scény samozřejmě nejsou žádoucí, ale ničemu nebude vadit, když svému partnerovi občas trochu žárlivosti dáte najevo.

Pokračování 2 / 5

Přestaňte si domýšlet

Pokud se váš partner zdrží na večírku nebo v kanceláři, nemusí to nutně znamenat, že si užívá s barmankou nebo se sekretářkou. Místo toho, abyste na něj po jeho příchodu hned vystartovala s choulostivými otázkami, zkuste být milá, zeptejte se ho, jak se měl, a nechte si vyprávět, jak strávil večer. Pokud na něj nebudete tlačit, sám vám pravděpodobně prozradí, co ho zdrželo.

Pokračování 3 / 5

Neporovnávejte s minulostí

Žárlivost často může pramenit také z toho, co jste zažila v předchozích vztazích. Jestliže vám bývalí partneři zahýbali, je logické, že vaše důvěra je narušená a možná svého současného partnera podezříváte, aniž byste měla důvod. V takové situaci je důležité si uvědomit, že váš partner není stejný jako ten předchozí. To, že jste si nevěrou prošla v minulém vztahu, ještě neznamená, že se nutně musí opakovat v tom současném. Přestaňte partnera porovnávat s těmi minulými a hoďte staré křivdy za hlavu.

Pokračování 4 / 5

Komunikujte s partnerem

Jestliže vaši žárlivost vyvolávají konkrétní činy, kterých se váš partner dopouští, mluvte s ním o tom. Vysvětlete mu, proč žárlíte, a nechte ho, ať své chování obhájí. Zkuste spolu najít nějakou cestu, jak se podobným situacím vyhnout. Komunikace je každopádně základ, protože pokud budete bolestivé pocity dusit v sobě nebo naopak vyvoláte žárlivé scény, aniž by váš partner tušil, čím se vlastně provinil, k ničemu dobrému to nepovede.

Je možné být celý život věrný? Podívejte se na video:

Pokračování 5 / 5

Nepátrejte po důkazech

Co oči nevidí, to srdce nebolí. Toto pořekadlo opravdu funguje a vám ulehčí trápení. Jestliže býváte paranoidní a máte chorobnou představivost, je snadné udělat žárlivý výstup. Nesnažte se proto za vším vidět nevěru a také se vyhněte pátrání po něčem, co vůbec tak nemusí být. Nekoukejte partnerovi tajně do telefonu, protože si třeba můžete komunikaci, kterou tam najdete, vyložit jinak.

Nečekejte doma a neužírejte se žárlivostí, kdykoliv jde partner s kamarády na pivo. Raději si udělejte vlastní program, ať přijdete na jiné myšlenky. A pokud ho snad přistihnete při flirtu? To ještě nic neznamená. Dopřejte si ho čas od času také. Sama zjistíte, že flirt může být nevinný, a navíc si zvýšíte sebevědomí.

Doporučujeme

Články odjinud