K bělejším zubům vám pomohou některé potraviny. Víte, které?

K bělejším zubům vám pomohou některé potraviny. Víte, které?

Když se člověk zamyslí nad tím, co by měl konzumovat, aby měl silnější a bělejší zuby, asi ho těžko na prvním místě napadne hořká čokoláda. Přestože se tmavě zbarvená laskomina jeví na první pohled jako zabiják bělostného úsměvu, ve skutečnosti skutečně k bělejším a zdravějším zubům pomáhá. Stejně jako zelený čaj, jahody či sýr.

Tvrdí to doktor stomatologie Harold Katz z Beverly Hills. Podle něj by navíc tyto potraviny měly být prvními, které člověk ráno pozře. Po noci, během níž se na zubech vytvořil nebezpečný plak.

Kakao a kvalitní hořká čokoláda obsahují alkaloid teobromin, který pomáhá posilovat sklovinu a činí ji tvrdší. To tedy znamená, že teobromin z kakaa pomáhá zabránit vzniku skvrn. Silnější sklovina znamená vyšší odolnost vůči skvrnám a zabarvení. Ovšem u mléčné a bílé čokolády to neplatí. Naopak mléčná čokoláda zhoršuje dech, protož obsahuje mléko a cukr.

Zelený čaj obsahuje taniny, které brání vzniku skvrn tím, že nedovolí zhoubným bakteriím přilnout k povrchu zubů. Zelený čaj je tudíž také prevencí nepříjemného dechu. Polyfenoly navíc neutralizují kyseliny a působí protirakovinně.

Jahody jsou už přímo přírodními běliči zubů. Obsahují kyselinu malovou, která maže skvrny ze zubů, pokud rozmačkané jahody člověk smíchá s jedlou sodou, získá domácí a přírodní přípravek na bělení zubů.

Sýr doporučuje doktor Katz proto, že v ústech zvyšuje pH. Tedy čím vyšší pH, tím je prostředí zásaditější. Přitom zubní sklovinu narušují a ohrožují nejvíce právě kyseliny. Navíc sýr obsahuje vápník nezbytný pro zdraví zubů.

Přírodním peelingem pro zuby jsou pak jablka a hrušky, jejichž dužnina obsahuje sklerocyty, tvrdé buňky, které povrch zubu čistí jako tekutý písek. Podobně působí také ořechy a semena.

Doporučujeme

Články odjinud