5
Fotogalerie

K boubelkám čáp nechodí?

Pokud se již delší dobu snažíte otěhotnět a k tomu máte výraznou nadváhu, možná se u lékaře dočkáte jasného doporučení - zhubněte! Souvislost mezi neplodností a obezitou byla totiž jednoznačně prokázána.

Možná se vás takový příkaz od gynekologa dotkne, buďte si ale jista, že to s vámi myslí dobře. A to nejen proto, že mnoho kil navíc vám nesluší a ještě vám v budoucnu může způsobit řadu dalších zdravotních potíží.

Studie amerických vědců prokázala, že obézním ženám hrozí ve větší míře než těm štíhlým nejen neplodnost, ale také rakovina vaječníků, která navíc patří mezi ty typy gynekologických zánětů, jejichž léčba bývá nejméně úspěšná.

Na vině jsou prý hormony, jejichž působení se v tělech boubelek mění. Podle odborníků sice obézní ženy, kterých je čím dál víc, přicházejí zoufalé do center asistované reprodukce a žádají umělé oplodnění, protože přirozeně se jim dítě počít nedaří, ale až třetině z nich by pomohla už jen samotná změna stravovacích návyků.

Když totiž taková boubelka výrazně sníží svou tělesnou hmotnost, velmi často tím eliminuje veškeré poruchy menstruačního cyklu, které ji jako „těžkou váhu“ tolik trápily. A to často stačí k tomu, aby se oplodnění konečně podařilo.

Zhubnout ještě před plánovaným otěhotněním by měly všechny ženy, které mají Body Mass Index nad 25 (vzorec pro výpočet BMI najdete v rámečku). Pokud máte obavy, že se vám snížit váhu jen tak nepodaří, nestyďte se a vyhledejte nutričního poradce, který s vámi probere vaše stravovací zvyklosti a pomůže vám zjistit, kde je problém. Zároveň pak navrhne řešení včetně jídelníčku a pohybového plánu.

Samozřejmě že to nebude zadarmo, vytoužené miminko je ale určitě víc než dobrá odměna. Navíc, pokud shodíte a podaří se vám otěhotnět přirozenou cestou, ušetříte si nervy a také peníze, protože tři pokusy o umělé oplodnění sice ženám do 40 let hradí pojišťovna, jenže tento příspěvek může dosáhnout maximálně třiceti tisíc korun, což je částka, která stačí na hormonální přípravky pro ženu s váhou v pásmu normálu. Obézní žena potřebuje až dvojnásobné množství těchto preparátů. Zbytek si tedy budete muset platit ze svého.

Miminko na ultrazvuku neuvidíte

V České republice trpí nadváhou nebo obezitou 68 procent žen a 72 procent mužů. A tloušťka se nevyhýbá ani nastávajícím maminkám - mezi těhotnými je celkem 35 procent s nadváhou.

Už samotné těhotenství organismus výrazně zatěžuje, trpí klouby i celá kostra a každé přebytečné kilo navíc situaci samozřejmě ještě vcíe zhoršuje. A když během období gravidity přiberete dalších pár navíc, situace se může stát už opravdu kritickou. Kromě samotného procesu oplodnění, při němž obezita narušuje uvolňování vajíček z vaječníků a způsobuje tak poruchy menstruačního cyklu, je touto civilizační chorobou zasažena i následná gravidita, pokud se vůbec povede.

Obézní budoucí maminky mají větší riziko komplikací - od opakovaných potratů přes předčasný porod až k těhotenské cukrovce, vysokému tlaku a preeklampsii (onemocnění, které vede ke zvýšení krevního tlaku a vylučování bílkovin močí). Mnohem častěji také musejí rodit císařským řezem. V neposlední řadě představuje obezita v těhotenství problém estetický a psychický. Jednak se jen těžko vejdete do slušivých mateřských šatiček, kterých je dnes k mání opravdu nepřeberné množství, jednak možná většina lidí ani nepozná, že jste v jiném stavu, a na drobné těhotenské příjemnosti, jako je přednost ve frontě na poště či uvolnění místa v autobuse, budete muset zapomenout nebo se jich výslovně domáhat.

Je tu ale ještě jeden problém - možná své miminko po celou dobu gravidity ani neuvidíte. Podobnou zkušenost nedávno učinila jedna nastávající maminka z Ostravy. „Objednala jsem se na 3D ultrazvuk, chtěla jsem z tohoto vyšetření nahrát DVD, abychom měli památku na mé první těhotenství a mohli se chlubit rodině.

Když jsem ale přišla do ordinace, jako bych dostala ledovou sprchu. Lékař mi předem oznámil, že není jisté, zda záznam bude moci provést kvůli mé váze a po několikaminutové snaze mi řekl, že by to byly vyhozené peníze. Prý přes tu vrstvu tuku, kterou mám na břiše, nebude nic kloudně vidět,“ líčí boubelka trapný okamžik. To už je dost důvodů pro zhubnutí, ne?

Miláčku, zhubni!

Že nadváha vede k neplodnosti žen, prokázalo již víc studií. Nedávno se ale vědci zaměřili také na obézní pány a zjistili, že tloušťka způsobuje velmi často neplodnost i u nich. Takoví muži mají podle odborného časopisu Fertility and Sterility spermie nižší kvality, v jejich spermiogramu se totiž objevuje více těch deformovaných nebo nepohyblivých. Navíc tlouštíci mívají nižší hladinu mužských pohlavních hormonů a naopak vyšší hladinu ženských, tedy estrogenů.

Ty vznikají přeměnou v tukové tkáni z původních testosteronů. Platí jednoduchá rovnice: čím větší tukové zásoby, tím více ženských pohlavních hormonů mužské tělo vytvoří. V takovém případě je plodnost muže výrazně snížena, zjednodušeně řečeno je trochu méně mužem.

Obézní lidé kromě toho mívají vysokou hladinu cukru v krvi a velmi často se u nich rozvíjí ateroskleróza, tedy kornatění tepen. To vede k postižení cév po celém těle a tedy i v oblasti malé pánve. A pokud má muž problémy s cévami zde, nemohou správně fungovat ani jeho pohlavní orgány. Proto mají obézní muži oproti těm štíhlým více problémů se sexuálním životem, zejména s erekcí, což v rozsáhlém výzkumu přiznala řada z nich. Každopádně je obezita jednou ze zásadních překážek, které brání otěhotnění.

Jestliže se tedy jeden z vás nebo dokonce oba perete s nadváhou, zkuste tento boj co nejvíce zintenzivnit. Podpořte a motivujte se navzájem, budete mít společný nejen cíl, ale také sladkou odměnu v podobě vytouženého miminka. A až se vám narodí, jistě ocení, že jeho máma a táta nejsou žádní tlouštíci.

Další zajímavé články se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

ČTĚTE TAKÉ: Můžeme si porod ulehčit?


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud