Buřty nesmí na čarodějnice chybět: 5 receptů ze špekáčků, jež vyniknou v doprovodu vychlazeného piva! | Foto: iStock

Foto: iStock

Buřty nesmí na čarodějnice chybět: 5 receptů ze špekáčků, jež vyniknou v doprovodu vychlazeného piva!

K poslednímu dubnovému dni patří pálení čarodějnic, a k nim zase opékání špekáčků. Pokud vás nebaví péct je nad otevřeným ohněm, a toužíte-li po vylepšených buřtících, vyzkoušejte některý z našich pěti receptů. A nezapomeňte si k nim připravit osvěžující pivo, které dokonale podtrhne jejich chuť.

1. Buřty na pivě

Chalupářská klasika, kterou zaručeně ohromíte. Čím déle budete buřty na pivě péct, tím budou chutnější.

Ingredience:

8 buřtů
2 lžíce hořčice
3 červené cibule
200 g anglické slaniny v celku
1 lžíce sádla
2 stroužky česneku
2 chilli papričky
1 lžička sladké papriky
400 g oloupaných rajčat
sůl a pepř
250 ml černého piva

Postup:

Špekáčky oloupejte a podélně rozkrojte. Potřete hořčicí a poklaďte plátky cibule a slaniny. V pekáčku na rozehřátém sádle orestujte zbylou slaninu a cibuli, přidejte nasekaný česnek, nakrájené chilli papričky, sladkou papriku, zbytek hořčice a rajčata. Vše orestujte. Vložte buřty, osolte, opepřete a zalijte pivem, přiklopte a v troubě rozehřáté na 200 °C pečte 15 minut. Poté odklopte a dalších 15 minut dopékejte.

Jak si připravit buřty na pivě? Podívejte se na video:

Pokračování 2 / 5

2. Buřty na pivě v briošce

Buřty vařené na pivě spolu s kapkou kečupu a špetkou chilli jsou vynikající, zvlášť když si je dáte s brioškou, salátem a cibulkou.

Ingredience:

1 cibule
olej
4 buřty
sůl a pepř
1 lžíce kečupu
špetka chilli
150 ml černého piva
4 briošky
salát
1 chilli paprička

Postup: 

Cibuli pokrájejte na půlkolečka a orestujte v pánvi na troše oleje. Buřty rozkrojte podélně na půlky a do horní strany udělejte zářezy. Přidejte k cibuli a pár minut opékejte. Osolte, opepřete, přidejte kečup, špetku chilli, zalijte pivem a vařte, dokud se tekutina nezredukuje. Briošky rozkrojte, vyložte salátovými listy, na ně dejte cibuli, opečené buřty a ozdobte kolečky chilli papriček.

Pokračování 3 / 5

3. Buřty v kabátku

Buřty můžete ozvláštnit sýrem a slaninou. Kombinace, která se skvěle doplňuje.

Ingredience:

8 špekáčků
100 g plátkového sýra
špetka pálivé papriky
1 cibule
8 plátků slaniny
1 lžička grilovacího koření
olej na potření

Postup

Oloupané špekáčky podélně rozkrojíte, mezi půlky vložíte plátek sýra obalený v paprice a kolečko cibule, přitisknete, obtočíte plátky slaniny a po obou stranách spíchnete párátkem. Potřete olejem, posypete grilovacím kořením a grilujete po každé straně asi 3 minuty.

Pokračování 4 / 5

4. Grilované buřty s citronem

Kdo ještě nevyzkoušel grilované buřty s kapkou citronu, ten se určitě inspiruje v následujícím receptu.

Ingredience:

4 buřty
majoránka
rostlinný olej
citron
sůl

Postup:

Buřty nakrájíte na kolečka a z obou stran posypete majoránkou. Pokapejte citronovou šťávou a rozetřete. Dejte na pánev nebo gril a nechte osmažit. K pokrmu se hodí chleba jako topinka, samotný chleba či zelenina.

Pokračování 5 / 5

5. Buřtguláš ze zbylých buřtů

Tradiční buřtguláš všichni dobře známe. Je to rychlá a vydatná záchrana, která spolehlivě zasytí a uspokojí i mlsnější jazýčky. Pokud vám tedy po čarodějnicích pár buřtíků zbude, zde je ideální recept, jak je uplatnit.

Ingredience:

5 buřtů
1 velká cibule
7 středně velkých brambor
sádlo nebo olej
1 l vroucí vody
2 lžíce hladké mouky
masox
sůl a pepř
2 lžičky sladké papriky
půl lžičky pálivé papriky
2 lžičky majoránky

Postup:

Na sádle osmažte cibulku dozlatova, přidejte na kostičky nakrájené buřty, dvě lžičky sladké papriky, půl lžičky pálivé papriky, trochu pepře, asi dvě lžičky majoránky. Poté přilijte litr vroucí vody a vhoďte bujon. Míchejte, dokud se bujon nerozpustí, a pak přidejte na kostičky nakrájené brambory. Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Zahustěte hladkou moukou rozmíchanou ve studené vodě, dochuťte.

Doporučujeme

Články odjinud