Kakao snižuje krevní tlak

16. 5. 2007
Němečtí vědci zjistili, že šálek kakaa je v boji proti vysokému tlaku účinnější než čaj. Potraviny obsahující kakao snižují hypertenzi, zatímco u zeleného nebo černého čaje tomu tak není, píše se v časopise Americké lékařské asociace.

Pokles krevního tlaku u respondentů, kteří nejméně dva týdny jedli výrobky z kakaa, byl srovnatelný s účinky léků proti hypertenzi. Podle zjištění vědců je možné předpokládat, že pokles krevního tlaku zásluhou kakaa sníží riziko srdečních příhod a infarktů o 10 až 20%.

Kakao i čaj obsahují polyfenoly, látky, o nichž je známo, že pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním, a které jsou přítomny ve většině ovoce a zeleniny. Kakao ale obsahuje jiný typ, který je účinnější.

To ale neznamená, abychom začali jíst čokoládové tyčinky jako o závod, varuje autor studie Dirk Taubert z kolínské univerzitní nemocnice v Německu. Přeslazené cukrovinky bychom měli nahradit hořkou čokoládou. „ Rozumná spotřeba výrobků z kakaa se dá považovat za součást stravy, která snižuje riziko vysokého krevního tlaku,“ radí doktor Taubert.

Témata článku:   

Komentáře

Přečtěte si také

Horoskopy

Ještě pár dnů máte šanci udělat potřebné změny ve vztazích, na kterých vám záleží, ale dosud na nich leží nějaký stín. Se svým protějškem jednejte zcela na rovinu, i když to bohužel nebude…

Nejčtenější články