Kalorické potraviny: Jaké jíst musíte, abyste zhubla?

Kalorické potraviny: Jaké jíst musíte, abyste zhubla?

Možná se vám zdá nesmyslné jíst kalorické potraviny, když se snažíte shodit přebytečná kila. Pravdou ale je, že některé tuky jsou tělu velmi prospěšné a hubnutí vám usnadní. V jakých potravinách se nacházejí?

Žloutky

Pokud jíte z vajec jen bílky, abyste ušetřili kalorie, na jednu stranu dobře děláte. Bílky jsou opravdu o dost dietnější. Na druhou stranu ale žloutky obsahují tolik důležitých minerálů a vitaminů, že byste se jich vzdávat neměli. Jsou to například vitamin A, B, K2 a cholin. Ty pomáhají podpořit metabolismus a funkci štítné žlázy, takže jsou pro hubnutí nezbytné. Klidně si proto dejte vajíčko celé.

Pokračování 2 / 5

Avokádo

Nemá příliš sacharidů, zato hodně tuku. Ale také 20 vitaminů a zhruba devět gramů vlákniny v jednom kusu. Navíc obsahuje spoustu draslíku, který působí i proti nadýmání, a nenasycené mastné kyseliny. Ty spolu s vlákninou udržují dlouhodobý pocit sytosti po celý den. Dobrý způsob, jak zařadit avokádo do jídelníčku, je podávat ho na celozrnném toastu k snídani nebo s míchanými vajíčky v dopoledních hodinách.

Pokračování 3 / 5

Ořechy

Jsou skvělou volbou, pokud se snažíte zhubnout. Stačí vám hrst a budete se cítit zasycení. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu, takže nebudete mít brzy hlad. Co se týče kalorií, nejlepší jsou mandle a pistácie, které jich mají nejméně. U loupání pistácií se navíc skvěle zabavíte a budete je jíst pomaleji, což také není na škodu.

Pokračování 4 / 5

Olivový olej

Že je olivový olej zdravý, asi nikoho nepřekvapí. Obsahuje polynenasycené mastné kyseliny bohaté na omega-3 a omega-6 tuky, které pomáhají lepšímu trávení. Jedna lžíce má asi 120 kalorií. Nejlepší je přidávat olivový olej do salátů nebo při vaření zeleniny. Vitaminy jsou totiž rozpustné v tucích, a pokud si dáte salát úplně bez oleje, většina vitaminů vám prostě jen projde zažívacím traktem. Olivového oleje se nebojte a dejte si ho pravidelně každý den.

Pokračování 5 / 5

Plnotučné mléčné výrobky

Stará dietní škola doporučuje při snižování váhy konzumovat pouze nízkotučné mléčné výrobky nebo omezení mléčných výrobků vůbec. Výzkumy ale ukazují menší výskyt obezity v populaci těch, kteří konzumují plnotučné mléčné výrobky než u těch, kteří se snaží mléčnému tuku vyhnout. Samozřejmě to může být způsobeno mnoha faktory, ale faktem je, že mléčný tuk obsahuje mastnou kyselinu s názvem konjugovaná kyselina linolová (CLA), která zlepšuje spalování tuků. Navíc vás plnotučné potraviny lépe zasytí. Například po plnotučném řeckém jogurtu budete mít menší chuť na svačinu, takže budete jíst méně celkově.

Doporučujeme

Články odjinud