Kam až vás může dovést anorexie

Hanka
6. února • 23:05

To Lida: souhlasím s Kikou. Není to jen příčina rodiny, je to jen jeden z důvodů. Je to vlastně všeobecně nespokojenost s něčím. Třeba Vaše dcera chtěla, aby si jí lidé více všímali. Mě je 18 a tímto problémem jsem si prošla. Co jsem tak sama zjistila, tak lidé nad 30 v tom hledají úplně něco jiného a nedokážou to pochopit. Netvrdím, že všichni. Za jejich dospívání tato nemoc nebyla v tak hojném počtu. Třeba já bych strašně ráda tento problém dokázala vysvětlit třeba jenom mým rodičům(je jim 40), ale oni nad vším, co ohledně anorexie řeknu, kroutí hlavou a prostě to nedokážou pochopit. I když teda otec se moc nesnaží. Ale nejhorší, co můžou rodiče udělat je to, že holce, která se léčí řeknou, že je to její chyba. Samozřejmě, svůj díl na tom nese, ale když bych to přirovnala, tak je to jako kdybyste vyčítali člověku, že dostal chřipku. I takto mi to doktorka říkala. Chřipka a anorexie je samozřejmě něco jiného a srovnávat se to nedá, ale jinak to zdravý člověk, který se tím nezabýva nepochopí. Tady jde hlavně o psychickou stránku. Často ani rodiče neví, nad čím jejich dítě přemýšlí nebo co jej hodně trápí.
S postupem času jsem zjistila, jak moc to rodiče trápilo a ještě teď trápí. Jenže v tu dobu jsem to prostě neviděla. A nevidí to žádná! Snad až si přizná co se děje, jinak ne. Taky nepochopíte, jak je to MOC MOC těžké začít znovu jíst a překonat ten strašný strach.... Musíte sama se sebou tak strašně bojovat a tím, že začnete to nekončí. Dáváte sama sobě obrovský rány. Musíte bojovat dál, rok, dva... Udržet se, aby vás to zase netáhlo zpátky. Když už se dostanete do nemocnice, jste tam na tom sami. Samozřejmě, že tam jsou psychologové, se kterými si můžete promluvit, ale bojovat prostě musíte začít sama. Tohle za Vás nikdo neudělá. A myslíte, že si tam holky navzájem nějak moc pomáhají? Omyl. Pár holek se tam navzájem drží a podporuje, ale pořád jede každá za sebe. Jste jen Vy a Vaše druhé já, které je v začátcích silnější a vyhrává. A trvá dlouho, než příjdete na to, jak své druhé já dostat aspoň pod kontrolu. Nechci to nějak dramatizovat, snažím se, aby to lidé chápali, ale asi mi to nejde.

Pravidla diskuzí na webu Dáma.cz

Zasláním příspěvku do diskuze souhlasíte s těmito pravidly:

  • Podmínky užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Příspěvky se musí týkat tématu článku.
  • Příspěvky nesmí obsahovat vulgární výrazy a slovní útoky na jiné osoby, včetně ostatních účastníků diskuzí a autorů článků. Příspěvky nesmí poškozovat web Dama.cz ani ostatní projekty provozovatele.
  • Je zakázáno vkládat do příspěvků odkazy na stránky nabízející multimediální či programový obsah porušující autorská a jiná práva.
  • Příspěvky nelze využívat k propagaci.
  • Příspěvky, které porušují pravidla diskuzí, budou odstraněny. Případně budou upraveny tak, aby neporušovaly pravidla diskuzí. V textu bude následně uvedeno, že příspěvky byly ze strany redakce upraveny.
  • Právo moderovat diskuze mají pouze vybraní zástupci provozovatele. Základní kontrola každého příspěvku probíhá ještě před jeho zveřejněním.
  • Dáma.cz je soukromý web a provozovatel má při řešení sporů, které se týkají příspěvků v diskuzích, vždy konečné slovo.

Doporučujeme

Články odjinud