Kam do Egypta

Kam do Egypta

Egypt patří mezi nejoblíbenější cíle českých turistů a jeho popularita rok od roku stoupá. Spolu s Tuniskem se dělí o 6. příčku nejvyhledávanějších destinací, kam z Čech míří tisíce rodin i individuálních cestovatelů. Není divu, za pouhé 4 hodiny se ocitnete ve zcela jiném světě a začnete si užívat krásně slunného počasí a mnohem více.

Jelikož tu sluncí svítí 360 dní v roce, představuje Egypt zcela přirozenou volbou pro mimořádnou dovolenou. I proto se tato země stala cílem více než 9 miliónů turistů z celého světa. Velké lákadlo v podobě krásných pláží a proslulých památek každoročně přiláká cestovatele, kteří sem míří poprvé i ty, co se každoročně vracejí. Proslulé pamětihodnosti i nekonečné pláže s korálovými útesy nejsou však jediným důvodem, proč se vydat právě sem. K široké nabídce aktivit patří také golf, ekoturistika, nákupy ale i ozdravné pobyty.

Pro cestu do Egypta budete potřebovat samozřejmě platný pas (platnost nesmí vypršet dříve než 6 měsíců po příletu) a vízum. To si můžete pořídit na letišti či v pohodlí při zakoupení zájezdu v cestovní kanceláři.

Egypt se rozkládá na velkém území o rozloze více než jednoho miliónu kilometrů čtverečných a na výběr je celá řada oblastí, kam se vydat. Nechejte výběr destinace náhodě a vyberte si takovou, která plně splní vaše očekávání.

Hurghada

Přímořské letovisko Hurghada patří mezi nejznámější a zároveň největší za západním pobřeží Rudého moře. Stalo se jím zejména pro výborné podmínky pro odpočinek a relaxaci. Hurgada leží 550 kilometrů jižně od hlavního města Káhiry a pyšní se celoročním slunečním svitem, krásnými písečnými plážemi, křišťálově čistou vodou a především fantastickým podmořským světem s pestrými rybami a vzácnými korály.

Ve staré části města zvané El Dahar najdete typické arabské tržiště, kde si užijete nákupy hlavně orientálního zboží. Po procházce obchůdky se nezapomeňte osvěžit v některé z četných restauracích s výbornou kuchyní či typických kavárnách. Na rozdíl od turistických oblastí zde můžete pozorovat typický život místních obyvatel.

Hurghada leží 270 km od Luxoru, trajektem se můžete podívat do Dubaje či dalšího egyptského letoviska Sharm El-Sheikhu. Za tři hodiny se ocitnete v Luxoru, cestou napříč Východní pouští uvidíte oázy a hory. Pro milovníky potápění máme tip: přístav pro osobní přepravu nabízí spoustu možností pro mořské safari. Giftúnské ostrůvky skrývají úchvatnou přírodu a ve vodách, které je obklopují, najdete barakudy a želvy. Tip na hotel: Calimera Hurghada, Iberotel Arabella

Makadi Bay

Čerstvý vzduch, zelené zahrady hotelových komplexů, barevné korály v tyrkysově-modrém moři a sluncem rozpálené písečné pláže na vás čekají v Makadi Bay, oblasti vzdálené pouhých 30 kilometrů od Hurgady. V samém centru, kam se pohodlně dostanete místním vláčkem, naleznete nepřeberné množství obchodů a restaurací či diskotéku.

Zátoka Makadi se hodí zejména pro rodiny s dětmi, ale také pro zkušené potápěče a milovníky šnorchlování. Tip na hotel: Solymar Club Makadi, Iberotel Makadi Beach, Jaz Makadi Star

Safaga

Po přistání na mezinárodním letišti v Hurgadě vás čeká ještě dalších 60 kilometrů do přístavního města Safaga. Ta se stává postupně čím dál tím víc vyhledávanou destinací a to zejména kvůli své nedotčenosti, báječným podmínkám pro vodní sporty a nádherným písečným plážím. Tip na hotel: Solymar Paradise Beach

Sharm El-Sheikh

Majestátní hory střeží posvátné srdce Sinajského poloostrova, na jehož pobřeží se dá potápět, relaxovat, tančit i nepřetržitě oslavovat. Nejvyhledávanějším místem poloostrova je bývalá rybářská vesnice Sharm El-Sheikh. Po celá staletí se zde život neměnil, ovšem před dvěma desetiletími se ospalá vesnice proměnila v živoucí město plné nádherných pláží i živých kaváren. Komfortní hotely s výbornými službami, příležitosti pro četné sportovní aktivity a golfová hřiště, které uspokojí i náročné hráče, společně vytvářejí ideální podmínky pro skvěle strávenou dovolenou. Pro milovníky nočního života, romantiky a potápění je Sharm El-Sheikh skutečným rájem na zemi.

Lodí se snadno dostanete ke známým potápěčským lokalitám, jakými jsou Tiranské úžiny s řadou útesů, ve kterých nalezla domov hejna pestrobarevných ryb i žraloků. Nejideálnějším časem pro výlet je časné ráno nebo pozdní odpoledne, kdy narazíte i na větší exempláře.

Blízké okolí Sharm El-Sheikhu nabízí četné možnosti pro nezapomenutelné výlety. Milovníci hor by se určitě měli vydat směrem jižní Sinaj. Tuto pozoruhodnou oblast křižují hluboké rokle a kaňony s mnohobarevnými skalními stěnami. Hluboké skalní průrvy skrývají bohaté žíly tyrkysu, malachitu a mědi. Jsou zde také jeskyně, v celé řadě z nich vás uchvátí působivé malby.

Klášter sv. Kateřiny, vzor byzanské architektury, je zasvěcený sv. Kateřině Alexandrijské. Výlet na místo proslulé úchvatnými ikonami vám zabere tři hodiny jízdy autem. Ovšem stojí za to, už kvůli velké sbírce cenných rukopisů, kterou předčí jen sbírka ve Vatikánu. Cestou se zastavte v Modré poušti, vzdálené pouhých 10 kilometrů od kláštera.

Národní park Ras Mohammed, který spravuje egyptský Úřad pro záležitosti životního prostředí, se chlubí nádhernými geologickými poklady a také pozoruhodnou škálou pozemních a podmořských živočichů. Hojně se zde vyskytují lišky, kozorožci a gazely. Mangrovová bažina poskytuje útočiště nestěhovavým i stěhovavým ptákům, mj. čápům. Park se nachází 25 kilometrů jihozápadně od Sharm El-Sheikhu. Snadno se sem dostanete taxíkem nebo si udělejte celodenní výlet jachtou. Tip na hotel: Iberotel Palace, Solymar Belvedere, Iberotel Lido

Dahab

Dahab znamená zlatý a taková je právě barva místních pláží. Malé přímořské letovisko se nachází v Akabské zálivu 100 kilometrů od Sharm El-Sheikhu. Život zde je klidný až pomalý, což ocení především starší lidé a rodiny s dětmi. Patříte-li mezi vášnivé potápěče, surfaře či milovníky windsurfingu, vydejte se právě sem. Proslulá Modrá jáma či nádherný korálový kaňon vás očarují. Oblast Dahab se rozděluje do několika částí. As-Saláh je půvabná beduínská vesnice. Mašrab představuje hlavní centrum hotelů, zatímco Masbat je klidnější část s řadou kempů. Luxusní hotelové komplexy se nacházejí v samotném městě Dahab. Tip na hotel: Happy Life Village, Iberotel Dahabeya

Marsa Alam

Malý, poklidný rybářský přístav Marsa Alam v současnosti prochází přerodem na přímořské letovisko. Tato oáza klidu představuje jednu z nejkrásnějších oblastí na egyptském pobřeží, čímž si získává stále větší oblibu. Oblast, která byla pravděpodobně postavena v řeckém období, prochází oblastí, kde pradávní Egypťané těžili zlato. Obrovské plus Marsa Alamu představují nejen panenská místa pro potápění. Čisté moře, korálové útesy a věčně svítící slunce jsou hlavními lákadly pro klidnou a ničím nerušenou dovolenou. Hotely leží jen několik kilometrů od malého letiště. Nejblíže leží turistické destinace Safara a Hurghada, rušit vás však nebudou, neboť jsou vzdáleny 200 kilometrů odsud. Zcela určitě si nenechejte ujít výlet do Východní pouště s jeskyněmi s působivými malbami. Pozor však jak se sem vydáte. Projíždět Východní pouští může být nebezpečné, rozhodně si sebou vezměte spolehlivého a zkušeného průvodce. Dalším tipem na výlet je chrám v Edfú, vzdálený 230 kilometrů na západ či uzavřené zlaté doly na jihu. Tip na hotel: Solymar Solitaire, Calimera Habiba Beach

Všechny uvedené hotely naleznete v nabídce cestovní kanceláře Sunny Days. Odlety do jednotlivých destinací jsou z Prahy, Brna či Ostravy. Řada hotelů je k dispozici s polopenzí, All Inclusive či programem All Inclusive Pharao, kterým se vyznačují hotel s nejvyšší kvalitou ubytování a služeb.

foto: Sunny Days

Doporučujeme

Články odjinud