Kam na dovolenou, když jsou zavřené hranice? 10 míst, která nahradí cizinu

Kam na dovolenou, když jsou zavřené hranice? 10 míst, která nahradí cizinu

Nesete těžce vyhlídky na léto a na fakt, že dost pravděpodobně nebudete moct vycestovat za hranice? Přestaňte truchlit a zamyslete se, jak si udělat co nejhezčí dovolenou u nás. Víte, že je v Čechách i na Moravě spousta míst, která vypadají jako známé spoty v zahraničí?

Kousek Portugalska

Portugalsko není zrovna levnou destinací, a tak možná důvodem, proč jste tam ještě nezavítala, nebyl koronavirus, ale nedostatek financí. Pokud vaším cílem bylo vyhlášené vinařské údolí řeky Douro, nemusíte litovat. Na Litoměřicku najdete liduprázdné vinice, stačí najít obci Velké Žernoseky. Oblast Porta Bohemica vás okouzlí!

Pokračování 2 / 10

Kousek Slovinska

Jedním z nejznámějších a nejfotografovanějších míst ve Slovinsku je malý ostrůvek s kostelem uprostřed jezera Bled. Ani v tomto případě ale nemusíte litovat, že tam letos nezavítáte. Vyrazte si na výlet k vodnímu dílu Nové Mlýny. Kaskáda tří nádrží vám nabídne podobný zážitek. Navíc kostel sv. Linharta uprostřed střední Novomlýnské nádrže je jedinou připomínkou zatopené obce Mušov, která byla zlikvidována na konci 70. let 20. století. Pro mnoho lidí je tak jedinou připomínkou jejich dětství. A vám zase připomene slovinské jezero Bled.

Pokračování 3 / 10

Kousek Číny

Čína, odkud koronavirus vzešel, teď pravděpodobně dlouhou dobu nebude příliš lákat turisty. Jestli jste ji před pandemií koronaviru měla v hledáčku, nelitujte. Podobné scenérie jako v Číně můžete najít i u nás! Například skalní město Zhangjiajie, které inspirovalo tvůrce filmu Avatar, nápadně připomínají Prachovské skály v Českém ráji, jen pár kilometrů od pohádkového města Jičína. Právě zde se mimo jiné natáčela česká pohádka Malá mořská víla!

Přerůstává vám izolace doma přes hlavu? Od středy 8. dubna 2020 najdete pomoc na stránce www.koronavirus-psychopomoc.cz, kde psychologové a terapeuti budou nabízet telefonickou podporu zdarma. 

Pokračování 4 / 10

Kousek Oregonu

Hranice Ameriky jsou pro nás Evropany zavřené na dobu neurčitou. Nemusíte ale toužit po výletě za velkou louži, protože podobné krásy jako v USA najdete i u nás. Mnoho turistů přitahuje soutěska Oneonta ve státě Oregon, nám však stačí zavítat do severních Čech, kde je oblast nazývaná České Švýcarsko. Pravčická brána posloužila do filmu Letopisy Narnie a soutěska ve Hřensku jistě dostane i vás!

Pokračování 5 / 10

Kousek Colorada

Ani kvůli Coloradu není potřeba ronit slzy a litovat, že nemůžete cestovat. Víte, že nejvyhledávanějším místem v Coloradu je slavný Grand Canyon s výhledem na řeku? Teď je tam pravděpodobně prázdno, ale za normální situace se to tam hemží turisty. Taková vyhlídka Máj kousek od Prahy, odkud krásně uvidíte meandr Vltavy, vám ten výhled vynahradí. Zkuste si přivstat a dorazit tam před východem slunce, kdy přírodu pod vámi ještě zahaluje mlha!

Pokračování 6 / 10

Kousek Provence

Také vás vždy fascinovaly nekonečné lány rozkvetlých levandulí v oblasti Provence ve Francii. Každá žena, která má v sobě kousek romantického ducha, ve skrytu duše zatoužila toto místo alespoň jednou v životě vidět na vlastní oči. Nebojte se, o tento zážitek nemusíte přijít. Levandule se totiž pěstuje i u nás, stačí jen zajet na jižní Moravu do vinařské oblasti Pálava a budete si připadat jako ve Francii!

Pokračování 7 / 10

Kousek Skotska

Máte pořád v hlavě scénu z Harryho Pottera a vždy jste toužila vidět viadukt Glenfinnan ve Skotsku, kde se film natáčel? Kvůli náporu turistů byste si ale zážitek v posledních letech pravděpodobně ani nevychutnala. Navíc teď už nemusíte cestovat takovou dálku! Stačí vyjet na sever Čech do Libereckého kraje a najít vesnici Novina v Kryštofově údolí, kde se podobný viadukt nachází. Budete mít pocit, jako byste se ocitla ve Skotsku!

Pokračování 8 / 10

Kousek Aljašky

Divoká příroda dosud téměř nedotčené Aljašky je lákavá jak v létě, tak v zimě. Čisté a hluboké lesy, křišťálová jezera a dechberoucí výhledy dokážou vzít za srdce nejednoho turistu. Aljašku bohužel musíte letos ze svého seznamu vyškrtnout, není ale důvod nedopřát si podobný zážitek. Šumava se svými lesy, jezery a Národním parkem Šumava si totiž s Aljaškou nezadá!

Pokračování 9 / 10

Kousek Anglie

Ani Anglie nejspíš nebude letos o prázdninách vaší zemí zaslíbenou. Jestli ale vaším cílem byl malebný britský venkov nebo třeba konkrétně částečně rozbořený vodní hrad Bodiam v hrabství Sussex, nevadí. Pokud jste v Čechách dosud nenavštívila Janův hrad v Lednicko-valtickém areálu, napravte to. Skoro jako byste byla v Anglii!

Pokračování 10 / 10

Kousek Kalifornie

Bylo letos vaším snem vyrazit do Kalifornie, dojet až na Mohavskou poušť a doufat, že zažijete setkání třetího druhu? Právě Mohavská poušť je totiž známá tím, že je odsud hlášeno mnoho pozorování UFO. Poušť jako takovou sice v Čechách nemáme, když ale dojedete na jižní Moravu a najdete Váté písky, což je území chráněné jako Národní přírodní památka, budete si jako na poušti připadat. A můžete zde i zkusit počkat na mimozemšťany!

Doporučujeme

Články odjinud