Kam na dovolenou, když jsou zavřené hranice? 10 míst, která nahradí cizinu

18 komentářů

Elynor
14. dubna • 8:44

Je zajímavé sledovat, co dokáže monstrózní mediální masáž v kombinaci s nekonečnou lidskou blbostí... jen to bohužel má fatální následky i pro ty, kdo té masáži nepodléhají. :hm

Elynor
12. dubna • 8:14

Bohužel jsem měla příležitost vidět, jak nyní vypadá péče o lidi v důchoďáku, kde jsou téměř všichni buď ležáci, nebo se pohybují obtížně s chodítkem nebo francouzskými holemi. Jsou zavření v pokojích, nesmí nikam, ani na WC, i chodící dostali pleny, což pokládám za skandální ponížení lidské důstojnosti. A nemůžou nic. Jenom ležet a koukat do stropu. Personálu je nedostatek a padá na ústa, takže se nestíhá postarat ani o základní věci. Ti lidi tam jsou na tom hůř než vězni. Vůbec nevědí, co se děje venku, jsou vyplašení, a nesmí se vidět s příbuznými. A tomu říkáme, že je chráníme? Co je tohle za kvalitu života? Slyšela jsem od některých z nich, že už si přejí jen umřít, protože žít za takových podmínek je peklo. Mám jim říct, že mají poděkovat premiérovi? A to je jen střípek mozaiky. Znám lidi, co přišli o práci a od prvního už neměli na nájem. Znám jiné, kteří museli zavřít svoje firmy a svým zaměstnancům nemůžou dát ani odstupné, a ještě další, co pracovali na dohody a skončili prakticky na hodinu, bez nároku na jakoukoli náhradu nebo pomoc. A pak vím taky o takových, co jsou za 100% platu doma, a hrozně se diví, co že je špatně? Těm se to pochopitelně dost blbě vysvětluje, když jim vlastně nic nechybí. Zatím. Ale časem to snad docvakne i jim.

Noral
12. dubna • 8:54

@Elynor: Elynor,navrhuji vám-vyměnte si to se mnou.Ale pěkně pečovat přes dvacet let,jako já,začínat s příspěvkem na péči ve výši 960kč,jinak bez peněz.Vzdát se osobního života ve věku kdy jsem byla ještě mladá,s možností ještě se seznámit.
V mnoha věcech si odporujete.Na jednu stranu tady říkáte že o seniory se nikdo nepostaral jak je ochránit,na druhou stranu si stěžujete jak musí žít hrozně,když jsou zakázány návštěvy příbuzných.Ty návštěvy se zakázaly proto aby tu "chřipku"tam příbuzní nezanesli.A kdo to tam tedy zanesl?Personál,který se v soukromí ne vždy chová zodpovědně.Na jednu stranu mi vyčítáte že jezdím k moři/ačkoliv jsem v příspěvku vysvětila že celý rok nikam nejdu ani nejedu/,za prvé nic vám po tom není,za druhé jiní jezdili k moři v době kdy nalezli do strany a my ostatní jen čuměli.K moři jezdím proto že jsem pracující důchodce a ve stresu a k dispozici 24h.denně.Tudíž mám dva příjmy a mohu si to dovolit.Stát stojí péče o postižené a důchodce pokud ho rodina umístí do zařízení,daleko více peněz než já dostávám na péči.Apřece byste nechtěla,abych toho o koho pečuji,umístila do zařízení,kde jak píšete,se mají tak špatně.Jsou zařízení,kde klientům dokázali vysvětlit,proč se na pár týdnů nemohou vidět s příbuznými.Mimochodem,každý rok ,při chřipkové epidemii,je v nemocnicích aDD zákaz návště po nějakou dobu.Takže já bych to tak černě neviděla. Naopak,já kolem sebe vidím obrovskou solidaritu lidí,spousta lidí dělá zdarma to co je potřeba a nikdo jim to nenařídil.Nevidím černě ani to že se ekonomika nevzpamatuje,záleží to na každém z nás.Jsou lidi,kteří s cigárem a lahváčem v ruce,žijí ze dne na den,mají půjčky na každou prkotinu,neumějí hospodařit s penězi,ano tito lidi budou mít problémy.Ale mohou si za to sami.Lidi kteří umějí hospodařit,myslí na zadní kolečka,jsou v pohodě a trocha toho omezení jim nevadí.Akomu to vadí,může,až se hranice otevřou ,vystěhovat se do Itálie,Španělska,Německa,Anglie.

Elynor
12. dubna • 9:21

@Noral: Nevyčítám vám, že jezdíte k moři. Pouze jsem konstatovala fakta. Vy se staráte o jednoho člověka, já jich mám ve firmě pět. A sebe. Nekouřím, lahváče nepiju, a protože umím hospodařit, nemusel zatím nikdo z nás šesti pod most, a ten měsíc jsme nejen přežili, ale pomáháme právě v tom důchoďáku, kde ten "nezodpovědný personál" už nemůže, spí za pochodu a sestry brečí únavou a zoufalstvím. Neptejte se, kde sháníme ochranné pomůcky a prostředky. Ano, každý rok byl nějaký čas zákaz návštěv v nemocnicích kvůli chřipce. A to bylo všechno. Nic víc se nedělo. Proč tedy teď je takový frkot? Toho, o koho pečujete, si nechte doma, my už toho máme takhle dost. A žádný příspěvek za to nebereme, naopak do toho dáváme svoje peníze, které jsme vydělali, dokud nám to nebylo státem zakázáno. Ona se ekonomika vzpamatuje, samozřejmě, otázka je, jak dlouho to bude trvat, a kdo to zaplatí. Vy to nebudete.

Noral
12. dubna • 12:54

@Elynor: Jestli ten frkot není kvůli tomu ,aby se to nerozjelo jako v zemích kolem nás.Jestli frkot není náhodou kvůli tomu že to opravdu není obyčejná chřipka.

Noral
11. dubna • 11:26

Jsem neustále doma,pečuji o osobu blízkou,takže to jak žijí jiné ženy v mém okolí a mého věku,je pro mne nedostupné.Výlety,víkendové grilovačky,výstavy,divadlo,plesy,nákupy s kamarádkami,vínečka v kavárnách,víkendové návštěvy termálů................................atd.
Takže jednou,dvakrát za rok sbalím kufr a jedu k moři.
Nejezdím se tam opálit,jak tu někdo psal,ale odpočinout a to doslova.Opálit se mohu i doma na zahradě při práci.Vyhovuje mi to tak,at si říká kdo chce co chce.
Vloni jsem na jaře zkusila místo k moři jet do jedněch malých českých lázní.Týden stál víc jak u moře,a neustále jsem kolem sebe poslouchala nářky ,diagnozy a rodinné příběhy a problémy čechů.Nikdy více!!

Elynor
6. dubna • 8:35

… ještě bych dodala, že souhlasím s Rambíšou - není třeba jezdit na "profláknutá místa" , ta hezká příroda je i jinde, kolikrát tam, kde by to člověk vůbec nečekal. To je přístup, který můžu jen doporučit. A těm lidem, co už třetí týden vykřikujou, že je karanténa, a že nikdo nemá nikam chodit a má sedět doma na zadku, protože venku je životu nebezpečno a veškerý turismus ohrožuje lidi na životech, že se nemá jezdit na chaty a chalupy a už vůbec ne na výlety, tak těm to schvaluju taky. Seďte doma na tom zadku, nikam nechoďte, nejméně do vánoc. To bude moc hezké a uděláte tím službu zbytku lidstva. ]:-D A v přírodě bude o to méně lidí, co se tam neumějí chovat, což bude velice prospěšné.

helza
7. dubna • 11:21

@Elynor: Máš pravdu v tom, že Česko a nejen Česko už dávno neskýtá člověku, toužícímu po zapadlém tichém a turisty nepolíbeném (tedy spíše nezdevastovaném) koutku přírody téměř žádnou možnost něco takového najít. Vždyť i výstup na Čomolungmu je posunováním se v davu turistů. Lidi se mají dobře, mají peníze a všichni chtějí cestovat. A pokud na tom současná pandemie něco změní, tak v tomto směru opravdu nemůžeme vědět jak. Změna může být možná i k lepšímu. Lidi budou mít méně peněz, mnozí si kvůli karanténě vybrali dovolenou a někteří se budou ještě bát. Ekonomika se může propadnout tak, že na nějaké velké dovolenkové plány nebude ani pomyšlení.Ono je to smutné pro celou naši generaci. I mně je to líto. Místa, která jsme znali jako zapadlé kouty, kam jsme jezdili splynout s přírodou, pít z potoků a kde jsme celé prázdniny a později, jako dospělí, dovolenou, nepotkali živáčka i když jsme proputovali pořádný kus země, už zkrátka nejsou. A myslím si navíc , že je to problém každé generace, že každá se musí nakonec vyrovnat z nějakou velikou změnou, která ji zaskočí, která spočívá v něčem úplně jiném, v něčem, co se prostě předpokládat ani tušit nedá.A co se týče článku: jednak si nemyslím, že nějaká výrazná část populace čte články na Dámě a že se jimi dokonce i řídí. Většina z těch, kteří před 15. lety na Dámu chodily, zmizela na FB a ani z těch, které tady zůstaly, články vpodstatě nikdo nečte. Za druhé značná část obyvatelstva bydlí na venkově a odtud lidi jezdí k moři aby se opálili a když, tak by si zajeli do Prahy, ne někam do přírody, kterou mají většinou doma. Už proto, že mají doma i dobytek, drůbež, pole, zahrady a vždy je problém někam vycestovat. Za třetí je začátek dubna a nevíme, do kdy budou hranice zavřené, takže možná v létě už otevřené budou. A hlavně si myslím, že je jedno, jestli jsou někde naši turisté, nebo Němci, či jiní cizinci. Nemyslím si, že jsme o tolik horší. A i kdybychom byli, jsme doma. Ale určitě nejsme tak hluční. Hluk sice vidět není, ale pro zvěř je ticho a klid důležité.

Rambíša
5. dubna • 10:48

Kolikrát je hezky i za humny,v obyčejném lesíku,kde je člověk sám,sedí si na pařezu na vyhřáté mýtině,poslouchá ptactvo,šumění potůčku,kochá se okolní krajinou,vnímá větve stromů,do ucha bzučí hmyzáci na kočičkách,po jehličí pobíhají lesní mravenci....Jen se musí hledat,necpat se tam,kde je halda občanů a řev. Krása je všudypřítomná,jen je třeba si ji najít a nečekat,až nám to někdo předepíše a ukáže v bedně nebo na netu!

Elynor
4. dubna • 7:52

Všechna ta místa znám, a byla jsem tam nejméně jednou, někde i vícekrát. Ano, jsou krásná. Ale vyskytovaly se tam davy lidí i před vyhlášením "opatření". Co se stane, až se tam nahrne několikanásobně víc lidí, protože nebudou moci do Chorvatska a jiných oblíbených destinací? Bude to tam zdevastované, plné odpadků, a pro samé lidi nebude kam šlápnout. Nemluvě o tom, že tam není žádné zázemí, nejsou WC, i možnosti parkování jsou značně omezené, ne-li rovnou nulové, takže auta budou stát všude, kde je kousek místa. Pokud někde roste chráněná květena, bude rozšlapaná nebo otrhaná. Dřív bývala část těchto míst plná nevychovaných cizinců, nebudu jmenovat saské Němce, kteří dokázali udělat ze soutěsek v Hřensku malé příruční peklo. Teď tam bude pro změnu plno stejně nevychovaných tuzemců a to peklo bude ještě horší. Jediné pozitivní na tom budou tržby místních, kteří poskytují nějaké služby - ovšem za předpokladu, že budou moci otevřít a tyto služby poskytovat, a než se tak stane, nebudou již ekonomicky zlikvidováni. Děkovné dopisy směřujte vládě obecně, premiérovi zvlášť, bude mít radost. Čau lidi. 8-)

Noral
11. dubna • 16:18

@Elynor: Elynor,reaguji na vaši poslední větu o tom děkování premierovi.Nějak to nechápu,nebo vy byste nechala otevřené hranice,nechala cestovky at dále vozí lidi do Itálie a jinam?Vždyt všude je virus.Já si naopak myslím že ta opatření jsou udělána dobře. A mohla bych nadávat,nebot přijdu o dvě dovolené a storno poplatky.To že se lidi nahrnou na dovolené do Česka,ji sice pravda,že nastane ještě větší devastace přírody,to taky,ale není zdraví na prvním místě?Není lepší zůstat jeden rok doma /myšleno tady v naší zemi/,než otevřít brzy hranice a na podzim nebo v zimě tu máme další pandemii?Vždyt kdo to tu zavlekl?Každý přece ví že lyžaři ,kteří i přes doporučení at už nikde necestují,se smáli,dokonce vysmívali v televizi a na facebooku jak přelstili všechna doporučení a krásně si zalyžovali.Že mohou nakazit svoje rodiče,prarodiče,to jim bylo zcela jedno.A takoví by ted rychle letěli na dovolené k moři,pokud by se příliš brzy hranice otevřely.Takže ano,já premiérovi děkuji.

Elynor
11. dubna • 19:15

@Noral: A vy myslíte, že ten virus nějak zázračně zmizí? Ten už bude všude pořád. Jediný výsledek všech opatření je úspěšná likvidace ekonomiky, a návrat k totalitě srovnatelné s tou před rokem 1989. Už teď, kdyby se od zítřka všechno vrátilo k normálnímu životu, budou škody v řádu miliard. Škody na myšlení a svobodě lidí jsou nevyčíslitelné. Ke všemu se ta "opatření" mění málem každou sudou hodinu, takže člověk neví, jestli dneska ještě platí to, co včera, nebo to o půlnoci někdo změnil. Kvete udavačství a buzerace. Pouhý měsíc stačil, aby se celá země vrátila zpátky o 30 let. Není dostupná lékařská péče pro lidi, co nemají koronavirus, ale potřebovali by lékaře z jiných důvodů. Nefungují praktici, oční, zubaři, a jiné odborné ordinace. Na lidi v LDN, důchoďácích a jiných sociálních zařízeních se nemyslelo vůbec, teprve až tam začali umírat, tak najednou humbuk. Ale přitom se v podstatě nic nezměnilo, ochranné pomůcky pořád nejsou, lidi jsou tam nuceni přespávat na pracovištích, a nikdo pro ně nehnul prstem, ačkoli se všude dokola mele o tom, jak jsou staří lidé ohrožená skupina. Jenže jako ve vězení jsme všichni, aniž by to ty staré lidi nějak ochránilo. Kde, ptám se, je v tom nějaký systém? Doteďka zemřelo 129 lidí. Z 10 milionů. Každý rok umírá daleko víc lidí na jiné nemoci, na úrazy, nehody, sebevraždy, a to je asi v pořádku, to se neřešilo. Tak proč teď? Fakt to stojí za to? Kolik lidí to zaplatí životem v budoucnu, jestliže si zničíme ekonomiku a uděláme obrovský státní dluh, nebudou pak už peníze vůbec na nic, a na zlomenou nohu dostanete jitrocel, v lepším případě. Kolik lidí už za ten měsíc přišlo o práci, nebo o obživu, a kolik jich ještě přibude v dalších týdnech? Kolik skončí jako bezdomovci, když nebudou moci splácet hypotéky? Budete ještě i potom děkovat vládě a premiérovi? No, možná jo, protože se vás to nebude týkat. Dokud vám budou vyplácet důchod a dávky. Ale na to musí někdo vydělávat, což momentálně docela dost lidí nemůže. Ani na sebe, natož na druhé. 8-)

Noral
11. dubna • 19:31

@Elynor: Jistě si nemyslím že virus zázračně zmizí.Ale myslím si že pokud někdo z občanů má jiné ,více účinné řešení,měl by to vládě navrhnout a ne si to nechávat pro sebe.To není od vás hezké.Já a se mnou dost našich spoluobčanů,bychom zase nechtěli být v této chvíli v jiné zemi kolem nás.Prostě si myslím že zdraví lidí je přednější než peníze.A pokud někdo nepochopí že když vláda vyhlásí nouzový stav,a v tomto stavu má větší pravomoci vyhlašovat různá omezení,tak je to jeho smůla.

Elynor
12. dubna • 7:59

@Noral: Podívejte, vy jezdíte k moři dvakrát za rok, já tam byla dvakrát za celý svůj život. Prostě jsem si to nemohla dovolit. A obejdu se bez toho, když musím. Ale když se hodně rychle neotevřou hranice, zkolabuje mnoho oborů přímo navázaných na turistiku, nehledě k tomu, že ekonomika tohoto státu byla vždycky orientovaná na dovoz a vývoz. To teď není možné. Přímým důsledkem bude značný nárůst nezaměstnanosti, a naopak růst cen všeho zboží. Neupírám vládě právo vyhlásit nouzový stav, ale jednak by k tomu měl být skutečný a opravdu podstatný důvod, ne jenom zbytečná mediální panika, účelově vyvolaná a udržovaná - protože kdo se bojí, přestane přemýšlet a je snadno ovladatelný - a za druhé by ta opatření měla mít nějaký smysl. To se neděje. Buď se jen tak zkouší, co to udělá, nebo se hádají mezi sebou. Ano, je to moje smůla. Přišla jsem o všechno, co jsem posledních 30 let budovala. Mám fakt radost. Ještě chvíli mi vyprávějte, jak za to mám být vděčná.

helza
5. dubna • 13:00

@Elynor: Eli nezlob se, ale krásně je všude a můžeš si příjemný den užít den kdekoliv. Navíc - když se ti představa Čechů v Česku jeví tak šílená, co bys jim poradila ty sama takového, aby se to líbilo i tobě? Nemluvě o tom, že to co píšeš, jsou pouhé věštby, nic víc. Já v křišťálovou kouli, kartám, či virguli nevěřím. My můžeme pouze vypozorovat trendy, ale budoucnost se předvídat nedá. Nejsme schopni říct, jak co dopadne, vlivů je spousta, jejich součty nahodilé, proměnných tolik a takových, že predikce budoucnosti není možná. Což vyplývá i z teorií chaosu či jevu motýlích křídel. Trendy známe, budoucnost ne.

Mezi válkami se například chytré hlavy jako Chesterton obávali dobové módy šlechtění lidí (eugeniky). Viděli tento nepříznivý trend. Ale způsob eugeniky, který následně vymysleli Nacisté tedy plynové komory, to nenapadlo nikoho. Budoucnost byla mnohem šílenější než všechny nejčernější předpovědi realistických „škarohlídů“ mezi válkami. Prostě takové věštby bývají nanic, skutečnost nakonec bývá vždy jiná, často i mnohem horší. Podle mne i kdybys měla tu kouli a uměla z ní věštit, nemá to žádný smysl. Například Emil Kolben skončil v roce 1943 v Terezíně. Kdyby za ním někdo přišel v roce 1928 a řekl mu: „Poslouchali, Kolben, hezkou továrnu mají, hezky se jim to rozjíždí, dokonce lokomotivy, ale pozor, za patnáct let proletí komínem a jejich syn hned po nich, a pak po válce přijdou komunisti a celou jejich továrnu znárodní“, jak myslíš, že by asi reagoval? Možná nás čeká nějaká šílená budoucnost. To se nedá předpovídat. Ale bez ohledu na to, co nás čeká, je třeba „jet naplno“ i s vědomím, že možná skončím kdo ví jak. Život má cenu jen, když ho žijeme celým svým srdcem, celou svou duší a celou svou myslí, i když je to třeba jenom na pár let, nebo i dní. Pak si možná řekneme: "Škoda, že to končí, ale víc už se toho času opravdu stihnout nedalo." V tom spočívá statečnost přijmout realitu života.Ale všechno jsem si nevymyslela, je to z článku "https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy-sex/jerony... ... ", který se týká něčeho jiného, ale v otázce věštění mi mluví z duše. Tak jsem ho použila.

Elynor
6. dubna • 8:27

@helza: To není věštění, to je zkušenost. A proč bych měla někomu radit? Ať si dělá každý, co uzná za vhodné. Ale jestliže na těch místech uvedených v článku budou davy, a budou se tam chovat jako stádo čuňat, tleskat tomu nebudu. Už jsem viděla příliš mnoho krásných míst v ČR zničených přehnaným turismem a tím, že z toho někdo udělal atrakci. Typický příklad je právě Národní park České Švýcarsko. Tam za posledních 20 let došlo k neuvěřitelné devastaci. A lví podíl na tom má překvapivě právě správa národního parku, která se zaměřila ne na ochranu přírody (kvůli které byl snad původně národní park zřízen), ale právě na tu pouťovost a atraktivitu pro turisty. Velice smutný příběh. Nevěřícně jsem zírala na stavbu apartmánů v první zóně národního parku... to nejsou žádné věštby, to se už stalo, a já si říkám, proč jsem byla kdy takový blb, že jsem se snažila uklízet v lese čurbes po jiných a čistit studánky, a učila syny se v přírodě chovat s úctou a jako na návštěvě, ne jako že jim to tam patří a můžou lítat a řvát a ničit, co jim přijde pod ruku, plašit zvířata, rýt nápisy do skal a odhazovat odpadky, kde je napadne. To všechno se v přírodě totiž běžně děje. Denně. A když se tam dovalí ti lidé, co dosud jezdili jinam, bude to násobně horší, na to tu kouli křišťálovou fakt nepotřebuju, to je poměrně jasné. Ano, nemůžu s tím udělat nic. Je to realita života. Bohužel. Ale to neznamená, že musím mlčet, neřku-li to schvalovat.

j66
5. dubna • 21:52

@helza: S tím věštěním si mi připomněla povídku Věštkyně od Karla Čapka , četla jsem ji na gymplu. Měla jsem knížku s ilustracemi od Cyrila Boudy a z jedné strany byly Povídky z jedné kapsy a z převrácené strany knížky byly Povídky z druhé kapsy.
Zkráceně se jedná o to, že k věštkyni poslal policejní komisař svou manželku jako svobodnou dívku, ta jí předpověděla bohatého ženicha, bránění v lásce, dalekou cestu a štasný konec. což komisař kvalifikoval jako podvod na zákaznících a věštkyni vypověli z města. A končí povídka následovně :-DAsi za rok potkal soudce Kelley komisaře Mac Learyho. „Pěkné počasí,“ řekl pan sudí přívětivě. „Mimochodem, co dělá paní Mac Leary?“
Pan Mac Leary vzhlédl velmi kysele. „Totiž… víte, pane Kelley,“ pravil s jistými rozpaky, „ona paní Mac Leary… my jsme se totiž rozvedli.“
„Jděte,“ podivil se pan sudí, „taková hezká mladá paní!“
„To je právě to,“ bručel pan Mac Leary, „ale on se do ní znenadání zabouchl jeden mladý flákač… takový milionář nebo obchodník z Melbournu… Já jsem jí bránil, ale…“ Pan Mac Leary beznadějně mávl rukou. „Před týdnem spolu odjeli do Austrálie.“Čítajte viac: https://zlatyfond.sme.sk/dielo/5077/Capek_Povidky-... ...

helza
6. dubna • 10:13

@j66: :-)

Doporučujeme

Články odjinud