Kam se ztratí tuk z těla, když hubnete? Budete v šoku: Jde do vzduchu!

Kam se ztratí tuk z těla, když hubnete? Budete v šoku: Jde do vzduchu!

Nemůže jen tak zmizet a vypařit se. Možná to zní jako hloupá otázka, ale spousta z vás si ji určitě už položila, pokud jste někdy drželi dietu. Kam zmizí tuk? Praskají a vyplavují se tukové buňky, odcházejí s močí, se stolicí? Přeměňují se na teplo? Co na to říká věda?

Tuk jako oxid uhličitý

Na začátek je nutné říct, že je rozdíl mezi hubnutím (ztrátou hmotnosti) a ztrátou tuku. Úbytek hmotnosti je pokles, který vidíte na stupnici vaší váhy. To může být způsobeno ztrátou vody, svalů a samozřejmě taky úbytkem tuku. Ztráta tuku je ale množství tělesného tuku, který ztratíme ve chvíli, když tělo spálí více kalorií, než v kolik v daný den spotřebuje.

Většina odbourané tukové hmoty je vydechována jako oxid uhličitý! Tvrdí to studie australského fyzika Rubena Meermana a profesora Andrewa Browna z University of New South Wales z roku 2014 . Výzkum byl publikovaný v British Medical Journal. Mnoho lékařů a dietologů má podle nich stále mylnou představu, že se tuk přeměňuje na energii, teplo nebo svaly. Ve skutečnosti, jak zdůrazňuje Rubena Meerman, jednoduše „jde do vzduchu“.

Pokračování 2 / 3

Energetický deficit

Pokud zhubnete zhruba 10 kilogramů, něco přes 80 procent z toho bude vydechnuto plícemi, tedy zhruba 8 kilo. Zbytek bude vylučován močí, výkaly, pocením a slzami. Bohužel ale nemůžete zhubnout jednoduše jen tím, že budete rychleji dýchat (hyperventilovat), tak to nefunguje. Vše se děje prostřednictvím metabolického procesu, takže pokud chcete skutečně ztratit tuk, musíte se během dne hýbat a zdravě a nízkokaloricky se stravovat. Pijte také hodně vody, protože během cvičení jí ztrácíte více také potem a fyzickou aktivitou.

Pokračování 3 / 3

Bez tuku to nejde

Tuk ale ke svému životu nutně potřebujeme − ať už jako součást našeho těla, nebo jako důležitou složku potravy: Jak říká certifikovaná osobní trenérka Heather Neffa: „Nemůžete žít bez tuku.“ Tuk je základní stavební jednotkou našich těl, je stejně nepostradatelný jako svaly, krev a kosti, pokud jeho množství v těle klesne pod určitou úroveň, ženy například přestávají menstruovat. Ideální obsah tuku v ženském těle je 18−30 procent. „Konzumace tuku sama o sobě z vás také neudělá baculky, jak se mnozí domnívají, ale „pomáhá spalovat tuky a napomáhá mnoha procesům v těle,“ říká Neffová. Tuk je důležitý pro tvorbu hormonů, je nezbytný pro funkci mozku, růst svalů a ještě mnohem více. 

To ovšem neznamená, že byste hned teď měli zkonzumovat deset koblih, řeč je o zdravých tucích, které se nacházejí v potravinách, jako jsou avokádo, vejce, libová masa, organické mléčné výrobky, ořechy, semena, banány a další. Další informace k tématu najdete v následujícím článku:

Doporučujeme

Články odjinud