Kam si zajet na hory?

Kam si zajet na hory?

Pokud už váš potomek zkouší lyžovat, možná se poohlížíte po nějakém vhodném místě, kam s ním vyrazit. Doporučíme vám několik středisek, která tyhle podmínky splňují.

Lipno

Novým a v Česku nejmodernějším střediskem, které de facto vyrostlo přímo pro rodiny s dětmi, je Skiareál Lipno. Na kopcích s mírnými profily se vyřádí hlavně začátečníci a nenároční lyžaři, ti zkušenější mohou využít společného Skipasu s nedalekými rakouskými středisky Hochfit a Sternstein. Klenotem lipenského areálu je nejmodernější výukové hřiště v ČR - Foxpark kapitána Lipánka, využívající trendy lyžařské výuky z alpských středisek. Pro pohodlí těch nejmenších tu pro dopravu po svahu zřídili tři pohyblivé koberce, slalomová dráha je složená ze zvířecích figurek, obsahuje tunely a podjezdy, je tu kolotoč, skákací hrad, vyhřívaná herna. Kromě lyžování tu najdete mnoho jiných atraktivních možností zábavy: nejdelší bruslařskou dráhu v České republice -11 km přes zamrzlé jezero, projížďku na psích spřeženích, bobovou dráhu, lanový park, aquapark, dětský koutek s hlídáním a víceúčelovou sportovní halu.

Severák

Severák je útulné lyžařské středisko v Jizerských horách s deseti sjezdovkami různých obtížností. Je ideální pro rodiny s dětmi, rekreační lyžaře a začátečníky. Působí tu tři lyžařské školy včetně profesionální školy snowboardingu i pro děti, která využívá snowpark s řadou skokánků a překážek. Vzrůstající sklon svahu je pro výuku ideální. Vaše děti mohou začít na kratších sjezdovkách, postupně přejít na prudší a delší svahy a za čas skončit na nejdelší sjezdovce s terénními zlomy a skokánkem na můstku. Tréninkové sjezdovky dokonce obsluhují i pomalejší vleky. V areálu můžete díky umělému osvětlení lyžovat i po soumraku, místní permanentky jsou platné i ve střediscích na tanvaldském Špičáku a v Bedřichově. Když se vám nebude chtít vyrazit na svahy, můžete navštívit třeba kozí farmu v Pěnčíně.

Harrachov

Harrachov je jedním z nejznámějších středisek v Krkonoších. Pro malé raubíře je ideální - nabízí zhruba deset výukových míst pro nejmenší, od téměř rovinek po malé kopečky. Jsou obsluhované nekonečnými lany. V Harrachově působí několik lyžařských škol. Když se děti na prkýnkách trochu rozkoukají, mohou přejít na mírné sjezdovky, určené pro začínající samostatné lyžaře, pokročilí mají na výběr ze tří areálů. Pernamentka je společná i pro Rokytnici nad Jizerou. Také v Harrachově mají děti možnost jiného vyžití. Ti malí sáňkování, koupání v bazénu místního sportovního hotelu, projížďku jedinou ozubnicovou železnicí v Česku, pořádají se zde maškarní projížďky za účasti Krakonoše. Ti větší mohou vyzkoušet snowtubing, lezeckou stěnu nebo projížďku v motokáře. Úžasnou podívanou je místní skokanský areál, na můstcích trénují či závodí skokani i za umělého osvětlení, kdy ze všeho nejvíc připomínají netopýry.

Další díl kam zajet na hory si můžete přečíst ve čtvrtek 11.2. 2010

Článek z časopisu Maminka

Autor: Petra Miterová

Doporučujeme

Články odjinud