5
Fotogalerie

Kam vyrazit na podzimní výlet s rodinou?

Podzim nabízí kromě vůně listí a nepřeberné škály barev také skvělý důvod vyrazit ven! Než napadne první sníh, užijte si sluníčka a přírody. Našli jsme pro vás zajímavá místa, kde poznáte něco nového, zabavíte se a vyčistíte si hlavu od stresu.

Česká republika nabízí nepřeberné množství míst, kam vyrazit na výlet. Vybrat si můžete mezi sportovními výlety, procházkami do přírody, kulturou, památkami nebo výlety za poznáním či zábavou.

Pro pěší

Máte-li chuť navštívit hrad nebo zámek, ale nenapadá vás, kde mají celoročně otevřeno, nechte se inspirovat našimi tipy! Vybrali jsme pro vás hrady a zámky ve středních Čechách, které mají dveře otevřené po celý rok a navíc bez předchozí rezervace.

Objekty největšího hradního komplexu na světě, Pražského hradu, nebývají v zimě nikdy uzavřeny. Navštívit můžete Starý královský palác, baziliku sv. Jiří, Obrazárnu Pražského hradu nebo Katedrálu sv. Víta. Všechny objekty jsou do konce března přístupné denně od 9 do 16 hodin. Velká jižní věž katedrály je otevřena od 10 do 18 hodin.

Majestátní hrad Karlštejn nechal vystavit císař Karel IV. jako důstojné sídlo k uložení českých korunovačních klenotů, sbírek svatých relikvií a přijímání vzácných hostů. V zimě zde můžete navštívit první prohlídkový okruh, který je otevřen v listopadu a prosinci o víkendech (mimo vánoční svátky 25.12.-31.12., kdy je uzavřen).

Brány Karlštejna se otevřou ještě první týden v lednu (1.-8.1.2012), potom následuje krátká odstávka. Návštěvníky hrad přivítá naplno v únoru, kdy bude otevřený o víkendech od 10 do 15 hodin. V březnu můžete na Karlštejn vyrazit denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

Hrad Křivoklát patří k reprezentačním sídlům českých králů a obsahuje řadu cenných, pozdně gotických prostor, k nejvýznamnějším patří kaple s malovaným oltářem. Zajímavá je také knihovna obsahující více než 52 tisíc svazků, mučírna s nástroji tortury a vězení, kde dva roky pobýval slavný alchymista Rudolfa II. Edward Kelley. Hrad je otevřen v prosinci o víkendech a svátcích 10-15 hod. Od ledna do března mimo pondělí denně (10-15 hod.).

Na koni

Jízda na koni v kraji Ferdinanda d´Este

Říká se, že nejhezčí pohled na svět je z koňského hřbetu. Přijďte se o tom přesvědčit do malebné krajiny lesů a luk, a to rovnou ve společnosti královských starokladrubských koňů. Hřebčín Favory nabízí hodinové vyjížďky do přírody s průvodcem, ale i celodenní putování na koních v okolí barokního statku Benice s piknikem. Kdo si netroufá do koňského sedla, může se nechat povozit v kočáře při romantické vyjížďce po okolí nebo si užít jízdu na zámek Konopiště, včetně jeho prohlídky. A komu koňská hříva zavoní, může tu absolvovat i výcvikový kurz.

Na kole

Kerskem za slavnostmi sněženek

Poznejte krásný kraj Polabí, odkud spisovatel Bohumil Hrabal čerpal většinu námětů pro své romány (Slavnosti sněženek, Postřižiny nebo Obsluhoval jsem anglického krále). Zhruba 15 km dlouhá Hrabalova cyklostezka se klikatí jeho oblíbenou trasou z Nymburka až do lesního městečka Kerska a zvládnou ji i nepříliš zdatní cyklisté.

Během 19 zastávek se můžete kochat jak přírodou s idylickou atmosférou – minerální pramen, staré památné borovice, hraniční menhir… - tak výletními hospůdkami. A byl by hřích nedat si v Hájence divočáka se zelím nebo se šípkovou!


Nechcete hubnout sami? Navštivte náš FITweb.cz!

Doporučujeme

Články odjinud