Kamarádky. Kolik opravdových vlastně máte?

Kamarádky. Kolik opravdových vlastně máte?

Našlo by se asi nemálo lidí, kteří zastávají názor, že opravdové přátelství je pro život důležitější než partnerský vztah. Na rozdíl od lásky totiž opravdové přátelství nevyprchá ani po letech, říkají. Něco na tom je. Přesto i přátelé se během života mění. Někteří nám opravdu vydrží celý život, jiní několik let nebo ještě méně. Ani kamarádství totiž nemusí být vždy perspektivní, stejně jako vztah. A tak se i přátelé někdy rozcházejí.

Kolik mám vlastně přátel? Položili jste si někdy tuhle otázku? Někdo bez váhání vypálí odpověď, jiný začne počítat na prstech, další mávne rukou, že spoustu. Zkuste se zamyslet ještě jednou. Kolik máte ne kamarádů a známých, ale opravdových přátel? Možná bude číslo jiné. A ani to nemusí vydržet na věky.

Nejlepší kamarádka z dětství

Která z nás by ji neměla. Holčičku, kterou jsme poznaly už ve školce nebo hned zkraje základní školy. Se kterou jsme prožívaly všechna dětská dobrodružství, včetně prvních hádek o sponku a uražených mlčení. Ale pak jsme spolu putovaly dalšími a dalšími léty a stále jsme si blízké, i když už jsme dávno dospělé a každá máme často úplně jiný život. Tahle žena o vás často ví úplně nejvíc ze všech a nejlépe vás zná. Takové přátelství opravdu často trvá cleý život, i když třeba není tak intenzivní. Jednou za čas si napíšete nebo zavoláte, čas od času se sejdete – ale žádné jiné kamarádce nedáváte k Vánocům tak drahý dárek. Víte, že kdybyste jí zavolala kdykoli, vyslechne vás a vždy bude ochotná pomoci.

Souputnice ze střední

Možná ji máte, možná ne. Možná jste jí nejdřív nemohla přijít na jméno a pak se z vás stala nerozlučná dvojka. Listovaly jste spolu časopisem pod lavicí, doma na sobě zkoušely první experimenty se šminkami, půjčovaly si oblečení – a hlavně zažívaly první lásky. Kvůli některým jste se možná rozhádaly, protože jste na sebe žárlily, a po nějaké době jste se společně zasmály, že to byl stejně blbec. Středoškolská přátelství však ne vždy přetrvají i do dospělosti. Odmaturujete, osud vás zavane na různá místa – a čtyři roky jsou možná moc málo na to, aby položily základ dál.

Přítelkyně z vysoké

Spřízněná duše, kterou potkáte během vysokoškolských studií, často zůstává i po nich. Zkrátka narážíte na lidi, kteří si vybrali stejný obor, a tak s vámi mají jistě něco společného. Navíc s nimi zažíváme ten pravý studentský život se všemi jeho klady a zápory, a pokud se vytvoří správná parta, schází se ještě po letech a stále má o čem mluvit. A pokud zůstanete po škole ve stejném městě, je to nejspíš žena, se kterou se vídáte ze všech nejčastěji. Na druhou stranu vás zná už jen jako dospělou a svěřovat se jí úplně se vším možná nikdy nebudete.

Kolegyně z práce

Ve většině prací se dříve či později objeví žena, která vám bude sympatická a budete se s ní bavit víc než ostatními. Nejprve chodíte na společné obědy, v kanceláři si vyprávíte, co jste dělaly o víkendu, pak jedna z vás navrhne – což někam zajít po práci. A kamarádství je tu. Je ale asi jedno z nejrizikovějších, protože někdy je těžké poznat, kdo se chce opravdu přátelit, kdo hledá jen oporu v práci, popřípadě kdo vás chce přímo využít. Obě strany bývají opatrné a některé věci si raději nesvěřují, což je na takovém vztahu znát. Jako povzbuzující vzpruha pro pracovní dny a často i motivace ke zlepšení je taková kamarádka k nezaplacení, ale dost často takové přátelství trvá jen tak dlouho, jako váš pracovní poměr. Změníte místo – a po dvou třech setkáních nad kávou zjistíte, že už si vlastně nemáte co říct.

Partnerova sestra

Přátelství se sestrou vašeho milého může být stejně tak prospěšné jako ošemetné. Od sestry se o partnerovi dozvíte často i věci, které by vám sám nikdy neřekl a které vám mohou pomoci ho lépe poznat. Dá vám nejlepší tipy na dárky, vysvětlí, proč někdy reaguje, jak reaguje, a pokud si padnete do oka, stane se vaší vrbou ve chvílích, kdy se s přítelem pohádáte, a mnohdy se vás zastane a domluví mu.

Na druhou stranu – vždy to bude jeho sestra, a pokud jejímu bratrovi ublížíte, stane se vaším nepřítelem. Záleží i na pevnosti vztahu. Připouštět si k tělu dívku, s jejímž bráchou chodíte pár týdnů, není rozumné. Ale jde-li o vážný vztah nebo dokonce manželství, s chutí do toho. Jen musíte počítat s tím, že v případě rozchodu s partnerem nejspíš přijdete i o kamarádku.

Parťačka, se kterou máte společný koníček

Někdy se stane, obzvlášť pokud máte nějakou neobvyklou zálibu, že mezi kamarádkami nemáte žádnou, která by s vámi oblíbenou aktivitu podnikala. A tak se hodí poznat někoho, kdo má stejnou vášeň jako vy. Je to třeba žena, se kterou si ráda zaběháte nebo společně chodíte do kurzů kreslení, jindy chcete jen jednorázově navštívit nějakou akci a ona má stejný zápal. Větší důvěrnice se z ní asi nestane, ale pro spokojený život bývá velmi důležitá. Dělat všechno sám nikoho nebaví pořád – a koneckonců třeba ve sportu je parťák tou nejlepší motivací.

Mamina z dětského hřiště

V určitém období má mnoho žen pocit, že okruh jejich přátel je už konečný a nikoho nového hned tak nepotkají. To se ale s příchodem dětí mění. Najednou se stýkáme s řadou dalších maminek – u doktora, v obchodech, na dětském hřišti. A společných témat k hovoru jsou mraky. Vyplatí se spřátelit se s maminkou stejně starého prcka, protože její starosti a radosti i denní program budou nejspíš podobné. A „výhodné“ je rovněž poznat nějakou zkušenou mámu, která může předat cenné rady. Časem třeba zjistíte, že novou známou nevyhledáváte jen pro příjemné povídání na lavičce u hřiště, ale že si opravdu rozumíte – bez ohledu na děti. Takové přátelství pak může vydržet léta, obzvlášť pokud si rozumějí i partneři, a hlavně děti.

Doporučujeme

Články odjinud