Kapitánka pilotuje letadlo, auto řídit nesmí

Kapitánka pilotuje letadlo, auto řídit nesmí

První ženou v Saúdskoarabském království, která pilotuje letadlo, je sedmadvacetiletá Hanadi Sakarija Hindiová. Do práce na letiště však musí dojíždět autem s najatým šoférem, protože podle místních zákonů nemůže získat řidičský průkaz. Je totiž žena.

Pilotní kurz absolvovala Hanadi v Jordánsku a pracuje jako kapitánka letadla, které patří soukromé letecké společnosti, jejímž vlastníkem je princ Walid bin Talal. Fotografie otištěná v rijádském nedělníku Arab News, na níž je Hindiová zachycena spolu se zaměstnavatelem a svými rodiči, vyvolala v přísně muslimské monarchii ještě větší pobouření než samotná Hanadina profese.

Pilotka má totiž na sobě leteckou kombinézu a nikoli černý šat a roušku před obličejem, jak to zákony vyžadují od žen při styku s příslušníky královské rodiny. Navíc si s princem Walidem na snímku tiskne ruku, což je podle ortodoxních muslimských zvyklostí povoleno jen mezi nejbližšími příbuznými rozdílných pohlaví.

Hanadi Sakarija Hindiová je však zřejmě společně se svým vznešeným ochráncem rozhodnuta tradiční postavení žen v Saudské Arábii změnit. „Pokud by některá místní dáma chtěla rovněž získat pilotní licenci,“ vyzývají princ i pilotka své krajanky, „ rádi jí při tom pomůžeme.“

Avšak tak daleko, aby se změnil zákon a aby ženy mohly napříště řídit docela obyčejné auto, vliv ropného miliardáře prince Walida bin Talala zjevně nesahá. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud