Karel Gott: Zvláštní cena ANNO mu připomněla totalitu

Karel Gott: Zvláštní cena ANNO mu připomněla totalitu

Přestože zpěvák Karel Gott (70) dopředu věděl, že obdrží v anketě ANNO 2009 (20. 2.) zvláštní cenu televize Nova, raději než slovo zvláštní pořád používal výraz "mimořádná". Připomnělo mu to totiž éru před rokem 1989.

Po skončení přímého přenosu se přiznal, že mu toto ocenění neustále leží v hlavě. "Když o někom řekneme, že je zvláštní, může být hezký i ošklivý. Zvláštní také může být jídlo, když se vás někdo zeptá, jak jste si pochutnali. Může být dobré, ale také tím dáváte najevo, že se moc nepovedlo," svěřil se Korzu rozpačitý pětatřicetinásobný slavík.

A jelikož na české i zahraniční scéně působí již padesát let, cena mu připomněla staré časy. "Trochu mi to připomíná hudební festivaly z minulosti. Tam se zvláštní ceny vždycky dávaly někomu, kdo se neumístil. Pořadatelé mu je dali jako cenu útěchy nebo za zásluhy, třeba za uplatňování folkové hudby do popu," zavzpomínal zpěvák s úsměvem.

A příklady našel i v zahraničí: "Rusové s oblibou vymýšleli různé ceny, aby zpěvák přijel domů a něco si přivezl."

Přesto by prý nerad toto krásné ocenění srovnával s těmi dřívějšími. "Myslím, že tady je jasné, za co jsem tu sošku dostal. Pro mě byl tento rok opravdu mimořádný. Proto také asi tato mimořádná cena," uzavřel Gott s pokrčením ramen.

Doporučujeme

Články odjinud