Karel Höger: Bojoval s politickými režimy, nejvíc miloval maminku

Karel Höger: Bojoval s politickými režimy, nejvíc miloval maminku

Karel Höger sice nepatřil mezi nejkrásnější muže stříbrného plátna, přesto ale býval označován za největšího milovníka v dějinách českého filmu. On sám však nejvíc ze všech žen miloval svoji maminku.

Místo učitele hercem

Narodil se v roce 1909 v Brně jako poslední ze třinácti dětí. I když vystudoval učitelský ústav, divadlo už od dětství miloval. Maminka totiž ochotnicky hrála a Karel ji doprovázel na zkoušky. Po své první učitelské štaci se rozhodl studovat herectví a první angažmá ho čekalo v brněnském Zemském divadle v roce 1932. V tomto divadle odehrál asi 120 rolí. Během práce ještě stihl vystudovat estetiku na brněnské univerzitě.

Pokračování 2 / 4

Největší milovník českého filmu

Nebyl prvoplánově krásný jako jiní milovníci filmového plátna. Přesto se stal idolem žen. Působil totiž oduševněle a měl obrovské charizma, které ještě umocňoval jeho hlas. Ten bohatě uplatnil nejen ve filmu, ale především i v divadle a rozhlase. Jeho kouzlo bylo obrovské, a dokonce režisér Otakar Vávra o něm prohlásil, že v českém filmu nebylo většího milovníka.

Ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí, k těm nejznámějším patří role inženýra Prokopa z filmu Krakatit nebo role stárnoucího muže v televizním snímku Romeo a Julie na konci listopadu, v němž zazářil vedle Dany Medřické. Moc rád pracoval pro rozhlas a nejraději četl dětem. Namluvil Kocoura Modroočka, Rumcajse, Kocoura Mikeše i Čapkovo dílo Povídání o pejskovi a kočičce. Děti ho milovaly a on je, i když paradoxně sám žádné neměl.

Pokračování 3 / 4

Maminka na prvním místě

Žen bylo v jeho životě hodně, alespoň pokud jde o fanynky. Ty na něj čekávaly po představení a žadonily o podpis. Psaly mu i dopisy a pokud tam byla uvedená adresa, odpovídal na ně. Prostě slušňák a třída! Pokud jde o soukromý život, jeho první partnerkou byla herečka Zdenka Procházková, a to sedmnáct let. Později mnohokrát řekla, že nebyla tou správnou manželkou, která by pečovala o domácnost. Navíc by stejně nepřekonala Karlovu matku.

I když byl ženatý, maminka byla pořád na prvním místě. Vařila mu jeho oblíbená jídla, potrpěl si na sladké. Nejraději měl prý nudle s mákem. Po sedmnácti letech manželství se Zdenkou Procházkovou skončilo. Nahradila ji Eva Vachková, která pracovala jako programová referentka Československého rozhlasu. Karla obdivovala už jako malá holka a platonicky ho milovala. Když se vzali, snažila se mu poskytnout veškeré zázemí. I když spolu prožili patnáct let, ani ona nepřekonala Karlovu matku.

Pokračování 4 / 4

Zabil ho infarkt

Bohužel celý život bojoval s represemi a intrikami, což se nepříznivě podepsalo na jeho psychice. Politický tlak, který byl na něj vyvíjen, zhoršoval jeho srdeční chorobu, kterou trpěl od roku 1954. Od roku 1972 dostával méně rolí, a navíc mu zakazovali filmování. V roce 1976 začal natáčet seriál Nemocnice na kraji města, ovšem stihl jen jeden díl. Když v květnu 1977 dostala kolegyně Vlasta Fabianová doporučení, aby z divadla odešla, neváhal ani vteřinu a dal výpověď. Večer pak dostal infarkt a 4. května zemřel.

Doporučujeme

Články odjinud