Karel Svoboda měl být původně zubařem  Profimedia

Karel Svoboda měl být původně zubařem  Profimedia

Byl členem skupiny Mefisto, kde hrál na klavír, ale také skládal písně Profimedia
Karel Svoboda s manželkou Vendulou Profimedia
Karel Svoboda tvrdil, že úspěch se u nás nenosí, tak se snažil být nenápadný. Profimedia
S jeho skladbou Lady Carneval vyhrál v roce 1968 Karel Gott festival v Rio de Janieru Profimedia
10
Fotogalerie

Karel Svoboda se měl stát zubařem. Geniální skladatel by teď slavil osmdesát

Před pár dny by oslavil osmdesát let. Bohužel kulatin se nedožil, před téměř dvanácti lety spáchal sebevraždu. Zastřelil se legálně drženou zbraní. Jak později prozradila jeho druhá žena Vendula, trpěl depresemi, bral spoustu léků a sebevražda pro něj byla zřejmě jediné řešení. Česká hudební scéna tak přišla o fenomenálního skladatele.

Měl z něj být zubař

Možná to bude pro někoho překvapující, ale i když byl už jako kluk zapálený pro muziku, po střední škole začal studovat stomatologii. Vzhledem k jeho šikovným rukám by z něj byl zřejmě i šikovný zubař, on ale ze školy odešel a začal se věnovat své největší lásce, hudbě.

Pokračování 2 / 4

Lady Carneval napsal za 10 minut

Byl členem skupiny Mefisto, kde hrál na klavír, ale také skládal písně. A projevil fenomenální talent. S jeho skladbou Lady Carneval vyhrál v roce 1968 Karel Gott festival v Rio de Janeiru. Tuhle píseň zná svět v téměř čtyřiceti mutacích a patří bezesporu k nejslavnějším skladbám, které Gott nazpíval.

Slavnější už snad byla jen Včelka Mája, hlavně v Německu. Lady Carneval vznikla na poslední chvíli a náhodou, kdy Gott poprosil Svobodu, aby mu něco napsal pro festivalové klání. Později Svoboda vzpomínal, že vypili flašku myslivce a za deset minut vznikla písnička.

Poslechněte si píseň Lady Carneval:

Pokračování 3 / 4

Užíval antidepresiva

Kromě skladeb pro Gotta a další české zpěváky psal Svoboda také hudbu k filmům, televizním seriálům či muzikálům jako například Tři oříšky pro Popelku, Létající Čestmír, Návštěvníci, Včelka Mája, Dracula a mnohé další. Byl stále slavnější, a přesto se choval skromně. Tvrdil, že úspěch se u nás nenosí, tak se snažil být nenápadný.

Bohužel jako řada jiných umělců trpěl psychickými problémy, užíval antidepresiva, která kombinoval s alkoholem. To ostatně přiznala jeho druhá žena Vendula ve 13. komnatě ČT.

Pokračování 4 / 4

Ztratil hodně blízkých

Ve svém životě přišel o spoustu blízkých lidí. Nejprve to byla jeho první manželka Hana, která zemřela na rakovinu, později ztratil přítele Jiřího Štaidla nebo textaře Zdeňka Borovce. A úplně poslední rána přišla, když mu zemřela čtyřletá dcera Klára, kterou měl s druhou manželkou Vendulou. Ta se s bolestí vypořádávala tím, že založila Nadaci Kapka naděje, on se zřejmě se smrtí dcery nesmířil nikdy.

Přestože se jim s Vendulou narodil ještě syn Jakub, rozhodl se spáchat sebevraždu. 27. ledna 2007 se zastřelil před vchodem svého domu v Jevanech. V dokumentárním pořadu ČT Mefistův rytíř o Svobodově smrti choreograf Richard Hess prohlásil: „Když se člověk dotkne hvězd, není schopen normálně žít.“ Možná na tom něco bude, každopádně měsíce před smrtí Svoboda mnoha lidem říkal, že ho už nic netěší a nebaví. Pravdu už se zřejmě nikdo nedozví.

Doporučujeme

Články odjinud