Jedna z látek obsažených v indickém kari dovede v laboratorních podmínkách zabít nádorové buňky jícnu. Podle vědců by díky ní mohl vzniknout lék proti zhoubnému bujení.
Vědci z univerzity v irském Corku se pokusili zničit jícnové rakovinné buňky kurkuminem. Tuto látku, kterou obsahuje turmerik, koření, dávající kari specifickou žlutou barvu.
Ukázalo se, že nádorové buňky hynou už během 24 hodin a navíc se požírají mezi sebou. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v odborném časopise British Journal of Cancer.
Výzkum vychází z předchozích sledování, podle nichž kurkumin potlačuje vznik nádorů. Lidé, kteří si dopřávají hojně kari, údajně méně často onemocní rakovinou, ačkoli účinky kurkuminu se během trávení rychle ztrácejí.
Vedoucí irské studie Sharon McKennová je přesvědčená, že výsledky jejího týmu pomohou vyvinout přípravek na léčbu rakoviny jícnu, která ročně zabije na světě půl milionu lidí. Tento typ onemocnění je smrtící, míra přežití pěti let je jen 12 až 31 procent.
"Kurkumin dovede zhoubné buňky zabít, protože v nich vyvolává nečekané informace," tvrdí McKenna a dodává: "Za normálních okolností se maligní buňky ničí tak, že jsou donuceny spáchat sebevraždu, nebo pomocí tzv. apoptózy, při níž se na ně naváží specifické bílkoviny, které je zlikvidují. Kurkumin v nich dovede probudit alternativní signální systém a je podle všeho přinejmenším stejně účinný."
ČTĚTE TAKÉ:
Recepty z chřestu
Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz