Milí návštěvníci a návštěvnice, jedna z otázek zaslaných do mé poradny se týkala karnitinu. S ohledem na to, že se jedná o látku mimořádně zajímavou a především proto, že se nyní v reklamách objevují produkty obsahující karnitin a uvádějící ho jako "novou" látku, bude užitečné si o něm něco přečíst.
KARNITIN - parafarmakum pro 21. století
Milí návštěvníci a návštěvnice, jedna z otázek zaslaných do mé poradny se týkala
karnitinu. S ohledem na to, že se jedná o látku mimořádně zajímavou a především
proto, že se nyní v reklamách objevují produkty obsahující karnitin a uvádějící
ho jako "novou" látku, bude užitečné si o něm něco přečíst.
Především nesmím zapomenout sebevědomě se pochlubit, že se jedná o látku,
kterou jsem do ČR zavedl já osobně již před přibližně 6-7 lety. Tehdy jsem
pracoval ve vrcholovém sportu, kde se karnitin uplatnil na základě zkušeností s jeho
experimentálním podáváním u některých pacientů, včetně dětí! Výsledky byly
velmi optimistické a tak se karnitin začal používat díky italským vědcům angažovaným
ve sportu. Již asi 5 let se karnitin prodává i u nás, protože jsem v té době
formuloval první produkty pro firmu NUTREND jejímž jsem byl společníkem. Neměli jsme
však peníze na masívní celoplošnou reklamu a tak se moje výrobky byly distribuovány
pouze ve sportovní oblasti. Mimochodem, produkty obsahující karnitin jsou stále nejúspěšnějšími
produkty firmy Nutrend - možná bude zajímavé konstatovat, že jsem firmu opustil po zásadních
neshodách, což jistě dobře demonstruje i konstatování, že z prodeje mnou formulovaných
výrobků nemám absolutně žádný zisk.
Po několika letech se objevily další firmy, do jisté míry kopírující moje
produkty, opět především ve sportu. Až nedávno se na trh dostávají produkty úspěšné
firmy Pharma Nord, prodávané v síti lékáren, mezi nimi také směs karnitinu s HCA a
chrómem. Totožný produkt jsem však pro Nutrend formuloval již před dvěma roky. Tím
nechci naznačit, že Pharma Nord porušila patentovou ochranu. Jisté je, že
"opisuje". Ale to není sama. Možná to není důležité, možná je, alespoň
pro ty z vás, kteří se nemohou orientovat v produkci a formě prodeje potravinových
doplňků. V současnosti jsem začal intenzivně spolupracovat s firmou AMINOSTAR - to
zde uvádím proto, že pro tuto firmu jsem vyvinul další zajímavé produkty včetně
energetických tyčinek s obsahem celých 5 g kreatinu, proteinové tyčinky, zajímavý
univerzálně použitelný sportovní nápoj, sportovní nápoj obohacený aminokyselinami
a brzy přibudou další. Chcete-li se seznámit se sortimentem a obohatit svoje znalosti,
otevřete si www.aminostar.cz. Najdete tam produkt obsahující nejlepší formu karnitinu
- totiž tekutou.
Vraňme se ale ke karnitinu ( v textu zkratkou K)
Moderní věda stále objevuje nové a nové možnosti farmakologické léčby civilizačních
onemocnění. Ťspěchy jsou jistě velmi četné a bezesporu cenné, bohužel však mají
mnoho negativních vedlejších efektů. Kromě jiného však také vedly k podcenění
zdravotní PREVENCE. Proto považuji za zcela nezbytné rozšířit osvětu týkající se
možností využití preventivních postupů ochrany zdraví, mezi něž patří také
moderní racionální výživa a v jejím rámci zase použití speciálních potravních
doplňků. Pod pojmem "potravní doplněk" se neskrývají žádná koření
nebo speciální omáčky, nýbrž produkty, které se v některých jiných zemích označují
výrazem PARAFARMAKA. Nejsou to tedy "klasické" léky, nýbrž produkty svým
charakterem se blížící nebo někdy dokonce totožné s kategorií "volně prodejných
léků".
Na tomto místě nebudu blíže vysvětlovat, proč by bylo účelné používat dietní
doplňky a jaké to jsou a jak by bylo možno je charakterizovat a kategorizovat, protože
jste již měli možnost se s filosofií jejich použití seznámit dříve.
Jde o to, že látka, o níž bude řeč - karnitin, se v současnosti stále ještě mezi
zařazuje mezi potravní doplňky, nikoliv tedy mezi PARAFARMAKA, čili volně prodejné
"léky" ale resp. podle nového Zákona o potravinách mezi "výživa pro
speciální účely".
Již nyní lze K považovat za látku, která svým významem i rozšířením brzy
dostihne nejrozšířenější parafarmaka /např. kyselinu acetylsalicylovou či
sedativa/. Je zde jeden zásadní rozdíl karnitin JE látka přirozená, syntetizovaná
organismem s naprosto jasným cílem.
Protože však je současně přijímán stravou, pouze však živočišného původu (
alespoň u většiny lidí ) zahrnuje se do skupiny tzv.potravních faktorů, odborně
označovaných "živiny vitamínům podobné". Vitamínem není proto, že se v
organismu může tvořit většinou v dostatečném množství. Tvořit se může, ale
mnohdy v nedostatečném množství. Za určitých okolností se proto K začal před více
jak 10ti lety používat jako léčivo, především pro :
kardiovakulární onemocnění, diabetes, nervosvalové poruchy, jaterní, ledvinová
a neurologická onemocnění
Díky zkušenostem z kliniky se výzkum možností využití K stále ještě
nezastavil ba naopak, možnosti jeho použití se dále rozšířily. K je nadějí pro
lidi trpící výše uvedenými onemocněními i pro ty, kteří pravděpodobně doplácejí
na omezenou tvorbu K aniž by to věděli, aniž by to bylo diagnostikováno a případně
aniž by jim to způsobovalo život ohrožující zdravotní problémy. Je dost reálné,
že v nejbližší době se definitivně potvrdí, že některé ze závažných zdravotních
problémů mohou být vyvolány právě nedostatkem K. A naopak, některá onemocnění
mohou způsobit jeho nedostatek, mohla by tudíž být řešitelná jeho použitím. Uvidíme,
výzkum nekončí.
Co je to karnitin ?
Látka přirozeně přítomná v lidském organismu i v organismech vyšších živočichů.
Původně byla isolována z masa, proto také dostala název karnitin /carnis - latinsky
maso, latinsky "masožravci" jsou carnivora, to jen pro přiblížení názvu/.
K je znám již od roku 1905, v čisté formě byl isolován v roce 1940 a jeho zajímavé
efekty popsány až v roce 1959. Tohoto roku byl popsán Fritzem jako látka, která
podporuje jeden z velmi důležitých procesů přeměny látek v lidském organismu - tím
je proces tvorby energie z tuků. Jinak vyjádřeno, K je lopatou, pomocí níž
organismus přikládá palivo - v tomto případě tuk, do kotle, kterým je malinká
organela přítomná v buňce a která se nazývá mitochondrie. V ní probíhá oxidace (
"spalování" ) tuků.
Když už hovoříme o datech - kupodivu od roku 1959, kdy byl popsán účinek K se na něj
nějak zapomnělo až do roku 1973, kdy byl popsán první případ pacienta, který neměl
schopnost K sám tvořit.
Karnitin - chemická struktura
L-karnitin je chemicky 3-hydroxy-4-N-trimethyl-aminomáselná kyselina - též se nazývá
"kvartérní amoniová báze". Je podobný cholinu / to je důležité především
pro ty, kdo vědí, co je cholin a jak je důležitý i ve vztahu k lecitinu a k jeho
fyziologickým funkcím /. Řada odborníků označuje K nesprávně za aminokyselinu. K v
pravém slova smyslu aminokyselinou není, je pouze "příbuzným". Jako takový
se v žádném případě nepoužívá k tvorbě bílkovin. Z chemického ale především
lékařského hlediska je velmi důležité, že K existuje ve dvou optických isomerech,
tedy ve formě L- a D- . Je to podstatné dokonce zásadně, protože D-forma je nejenom
neúčinná, ale již v relativně malém množství se považuje za toxickou. Není
podstatné JAK vypadá molekula K, ale JAK FUNGUJE !
Jak se tvoří K v organismu a jak se využívá ze stravy :
Tvorba K (v jeho L-formě) vyžaduje hned několik základních látek :
aminokyseliny - LYSIN a METHIONIN
vitamíny - NIACIN, PYRIDOXIN, KYS.ASKORBOVOU
minerály - ŽELEZO
Pouze lysin a methionin tvoří posléze stavební prvky molekuly K, ostatní látky
jsou nutné jako ko-faktory. Zapojení vitamínů do tvorby K je na jedné straně vyjádřením
složitosti a komplexnosti jeho tvorby, na druhé straně je školním příkladem funkce
vitamínů. Chybí-li kterákoliv byň i ne přímo stavební součást K, produkce se
zastaví a organizmus začne být závislý jen na jeho příjmu stravou.
Přestože K je pouze v živočišných produktech, neznamená to, že je nezbytné jíst
hojnost především jich! Pokud se umíte stravovat vegetariánsky, resp. lakto-ovo-vegetariánsky,
neměli byste mít aminokyselin lysin a methionin nedostatek. Také příjem kyseliny
askorbové a dalších vitamínů je v tomto případě asi dostatečný a tudíž lze předpokládat
dostatečnou endogenní syntézu. Vlastní tvorba je totiž pravděpodobně mnohem důležitější
než příjem K stravou. Alespoň tak tomu je u zvířat.
K přijatý stravou se kompletně vstřebává a ke svému vstupu do buněk potřebuje
prakticky jen energii a ionty sodíku. I když je to malá molekula, ztráty jsou minimální,
protože ledviny ho prakticky kompletně vstřebávají zpět do krve. Tento proces je však
přímo závislý na řadě faktorů :
složení stravy, věku, pohlaví, fyzické aktivitě, energetické bilanci, stresu (včetně
např. zranění, operací ). POZOR - jedním z hlavních regulačních faktorů je
aktivita štítné žlázy!
Co K umí, v jaké stravě ho nalezneme, jaké jsou vhodné doplňkové přípravky si
povíme příště.