Kate Middleton nebude nikdy královnou

Kate Middleton nebude nikdy královnou

Vévodkyně Catherine z Cambridge zřejmě nebude nikdy královnou. Ani když se její manžel princ William stane králem, ona titul královny zřejmě nezíská. Usilují o to poslanci britského parlamentu v čele s Johnem Hemmingem. Podle nového zákona by se manželé a manželky králů a královen mohli představovat pouze jako princové a princezny choti.

Titul princ choť má dnes i Philip, manžel vládnoucí královny Alžběty II. Po ní usedne na trůn zřejmě její syn princ Charles, jenž se stane králem. Jeho manželka vévodkyně z Cornwallu bude ale maximálně princeznou chotí, nikdy ne královnou. A stejný osud čeká původem neurozenou Kate Middleton, která se stala sňatkem s princem Williamem šlechtičnou s titulem vévodkyně. Až bude William králem, ona zřejmě bude maximálně princeznou chotí.

Manželky vládnoucích králů byly vždy královnou chotí, ale manželé královen neměli nárok na žádný titul, proto je vévoda z Edinburghu – manžel královny Alžběty II. – znám jako princ choť, nikoli jako král.

Britský parlament změnil také zákon týkající se následnictví trůnu. Synové králů a královen měli vždy přednost před staršími sestrami. To teď skončí. Prvorozený potomek prince Williama usedne na trůn bez ohledu na pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud