Kateřina (23): Miluju ho, ale spát s ním nemůžu

29 komentářů

lebahu
2. prosince • 10:22

Já myslím, že to panenství a o svatby (vyskytuje se to napříč většinu nábožeství, nejenom u křesťanů) mělo původně víc důvodů. Chlap si byl jistej,že (aspoň první) dítě je jeho (nepodstrčili mu už těhotnou ženskou), antikoncepce nebyla, takže se tím eliminoval počet nemanželských dětí, když holkám od malička vtloukali do hlavy, že před svatbou NE a v neposlední řadě i způsob, jak donutit chlapa aby se oženil Chceš sex? Tak si mě napřed musíš vzít. (Protože proč by se hoši hrnuli do chomoutu, když mají vše a "bez závazků").
Dnes se (skoro) spolehlivou antikoncepcí tyto praktické důvody odpadají. Jestli je to dobře nebo ne už si musí každý srovnat v hlavě sám.

Dasa63
2. prosince • 5:13

Zebruška: Nechápu, koho by mohlo urazit žvatlání někoho, kdo o diskutovaném problému nic neví. Mě to tedy nechává úplně v klidu. Ať si každý myslí a plácá co chce :-)

Dasa63
2. prosince • 5:02

Musel by být totální magor, kdyby jí požádal o ruku! Sex je jedna z nejdůležitějších věcí v partnerském vztahu. Pokud to nefunguje v posteli, nefunguje nic. Kromě toho je naprostá konina, ptát se na to kněze. Mám takový dojem, že slečna není ani tak věřící, jako spíš ovládaná názory svého okolí. Jinak by si totiž věděla rady i bez kněze, co je dobré a co zlé. To, že chodí pravidelně se sousedy do kostela z ní věřící nedělá. Víra pomáhá člověku řešit složité otázky, nekomplikuje mu život.

helza
1. prosince • 11:17

j66: Nemusíš se omlouvat, neurazila jsem se. Přece vím, že to máš doma moc těžké a že já se někdy neumím srozumitelně vyjádřit. Nezlobila jsem se, jenom mě mrzelo, žes něco pochopila jinak a já ani nevěděla co. Zřejmě sis slova ""Katolická církev a křesťanská víra vůbec je založena na tom, že Bůh ví, že člověk není sám schopen odolat hříchu. Proto seslal svého syna, Ježíše Krista na zem, aby on, žijící bez hříchu, svou mučednickou smrtí na kříži za všechny ty, kteří v něj uvěří za jejich hříchy zaplatil." vyložila tak, "že každý člověk je nesvéprávný hlupák a nemůže sám posoudit zda se zachoval dobře nebo špatně. Potřebují svoje "hříchy" na někoho hodit. Já nad tím přemýšlím, pochopila jsem, že se to dá vpodstatě vyložit i tak, jak sis to vyložila, ale to, co jsem tím chtěla říci opravdu nějak neumím srozumitelně vyložit. Zevruška to vyjádřila mnohem lépe než já. Je to totiž pravý opak toho, ja sis to vysvětlila ty. Víš, křesťanství a víra vůbec se zřejmě nedá soudit zvenčí. Vždyť podobně i ty ses jistě setkala s lidmi, kteří ti "dobře radili", nebo tě soudili, posuzovali, odsuzovali a kdoví co ještě, jen proto, že pokud si někdo neprožije celý tvůj život na vlastní kůži "pokud nechodí v tvých keckách", nikdy nepochopí, co všechno prožíváš a nikdy tvou situaci nemůže komplexně posoudit. A tobě se nikdy nepodaří mu to všechno beze zbytku vysvětlit tak, aby tebe a tvá rozhodnutí, tvá zranění i trápení chápal. A s vírou a Křesťanstvím je to stejné.

helza
1. prosince • 10:56

Zebruška: Děkuji moc, ano, jsem křesťanka, ale neumím tak srozumitelně vyjádřit to, co jsem chtěla říct. Řekla jste to za mne.

j66
1. prosince • 10:09

Zebruška: Helza: Omlouvám se , nikoho jsem urazit nechtěla. Já to prostě vidím jinak :-)

Zebruška
1. prosince • 0:54

j66: promiňte, ale vy ta slova Helzy úplně překrucujete a vyvozujete z nich úplné nesmysly. Křesťané opravdu nepředpokládají, že je člověk nesvépravný hlupák a nemůže sám posoudit zda se zachoval dobře nebo špatně. Naopak, vychází se z toho, že Bůh dal člověku svobodu - a to svobodu hřešit i nehřešit (proto jsou tak trochu mimo argumenty některých ateistů ve smyslu "jak může existovat bůh, když dopustí války a násilí atd.", Bůh to nedopustil, dopustil to člověk), je jen na každém, jakou cestu a proč si vybere. Zpověď slouží právě k tomu, aby člověk sám posoudil, zda se zachoval dobře či špatně a z toho vyvodil nějaké další závěry. Je evidentní, že nejste křesťanka (což samozřejmě není problém, každý má právo na své vyznání či nevyznání) a hlavně že o tomto náboženství vůbec nic nevíte (a to už je problém, pokud máte potřebu ho hodnotit), pak si prosím nechte to urážení ostatních. Jistě se zde najdou věřící dámy a je dost neurvalé se do nich takhle hloupě navážet.

j66
30. listopadu • 22:36

helza: "Katolická církev a křesťanská víra vůbec je založena na tom, že Bůh ví, že člověk není sám schopen odolat hříchu. Proto seslal svého syna, Ježíše Krista na zem, aby on, žijící bez hříchu, svou mučednickou smrtí na kříži za všechny ty, kteří v něj uvěří za jejich hříchy zaplatil."

lebahu
30. listopadu • 22:00

Já si myslím, že by se slečna měla zachovat tak, jak jí velí vlastní cit, svědomí, přesvědčení... Bez ohledu na to co říká pan farář, maminka, bible, přítel a nebo my tady. Nenechat se od nikoho a nikam tlačit proti svému přesvědčení.

helza
30. listopadu • 20:13

j66: Píšeš: "To je přesně ono! Katolící předpokládají, že každý člověk je nesvéprávný hlupák a nemůže sám posoudit zda se zachoval dobře nebo špatně." A já teď ale opravdu naprosto nechápu, z kterých mých slov sis to vyvodila. Já jsem nic takového přece nenapsala, ani nijak nenaznačila. A už vůbec jsem sebemenším způsobem nenaznačovala, že by slečna měla něco na někoho "hodit". A ona ani v článku nedávala žádnou vinu svému příteli. Nečetla jsi něco někde jinde? Tedy fakt je, že jsem už docela stará, takže jsem možna i hodně blbá a tomu co píšu nerozumím. V tom případě se velice omlouvám, ale nic takového jsem svými příspěvky nemyslela.

j66
30. listopadu • 16:52

helza: To je přesně ono! Katolící předpokládají, že každý člověk je nesvéprávný hlupák a nemůže sám posoudit zda se zachoval dobře nebo špatně. Potřebují svoje "hříchy" na někoho hodit. Na příkladu té dívky z článku je to zřetelně vidět . Prostě alibismus :-(

helza
30. listopadu • 16:30

šiška: Jinak souhlasím. Bohužel, vzpomeň si, v kolika diskusích i u článků na Dámě se vyskytly názory, z nichž bylo patrné, že i zralé, moudré ženy tohle mužích nevidí. A diví se, že to, či ono, že šly ke kámošovi na kafe večer do bytu a k jejich údivu se to zvrtlo a podobně.

helza
30. listopadu • 16:25

šiška: Katolická církev a křesťanská víra vůbec je založena na tom, že Bůh ví, že člověk není sám schopen odolat hříchu. Proto seslal svého syna, Ježíše Krista na zem, aby on, žijící bez hříchu, svou mučednickou smrtí na kříži za všechny ty, kteří v něj uvěří za jejich hříchy zaplatil. I kněžím je jasné, že hřeší. Spíše ten, kdo si myslí, že nehřeší, ten není ochoten přiznat si své hříchy, vpodstatě lže sým sobě a vystavuje se hříchu pýchy. V tom je podstata zpovědí. Uvědomit si, co jsem ten měsíc udělala špatně, co mohlo být jinak, co jsem neudělala a litovat toho. Křesťan si nemůže ani hrát na něco, co nejde z něj samotného, jelikož i lež je hříchem. A tak, i když je stejný, jako každý jiný, i když je mnohdy i mnohem horší, pracuje na sobě a snaží se. A uvědomuje si, co je dobré a co zlé. A to se týká i kněží.
__________________________________________________________________Celibát byl vymyšlen proto, aby měl kněz za svou rodinu svou farnost a péče o vlastní rodinu, povinnost ji zajistit a chránit, mu v této službě nebránila. V mnoha situacích by mohlo totiž dojit ke "střetu zájmu"

helza
30. listopadu • 16:14

Souhlasím s tím, že vůči příteli nebylo fér utnout, co začala. To je však i pohled, řekla bych generační. Dnešní mladé dívky jsou emancipovaně vedeny k tomu, že mají právo kdykoliv během intimity říci dost, víc nechci a hoch to musí respektovat. Ano, když jsem já ve své době a ve své nevědomosti nechala kluka zajít někam dál a pak se divila, o co vlastně jde, už jsem nemohla říct ne. Byla to zkrátka moje blbost. A začít si sama a pak to stopnout, by byla nejen blbost, ale i nehorázná surovost. Dnes se to ale bere jinak. A pokud by k sexu přece jenom došlo, slečna by byla nešťastná, ale zase by se nic tak hrozného nestalo. Při svátosti smíření (zpovědi) by ji kněz vybídl, aby dál nežila v hříchu, tedy aby se buďto vzali, nebo přestali se sexem. A pokud by nešlo ani jedno, dál by mohla chodit do kostela, modlit se a všechno, pouze by po tu dobu, co by "žila v hříchu", nemohla přijímat svátosti (svaté přijímání). Zpověď by u ni také znamenala pouze rozhovor s knězem, nikoliv očištění. Církev je dokonce povinna o ty, co v hříchu žijí, pečovat s obzvláštní láskou. Například i o rozvedené a znovu provdané ženy. Rozvod možný je, rozvod není hřích, pouze druhý sňatek je brán jako nevěra.
__________________________________________________________________Někde dole někdo napsal..."proto je mezi katolíky tolik rozvodů"... Ale s tím nesouhlasím. Myslím si, že mezi ateisty je rozvodů mnohem více.

šiška
30. listopadu • 16:06

Matka měla dceři vysvětlit že každý chlap je především samec-lovec a takového ženou přírodní pudy! Dívčina s ním vůbec neměla lézt do pelechu když dopředu věděla že nic nebude!Navíc i katoličtí faráři mají děti přitom to jejich víra zakazuje, také to bez sexu nevydrželi,že! Za mě tedy, celibát by měl být zrušený, navíc příroda sex vymyslela ohledně rozmnožování lidstva tak proč jít proti přírodě.

helza
30. listopadu • 15:54

Rambíša: Jak píše Mata. Mají i poradnu v brněnském ústavu pro plánované rodičovství a mají to dost vymakané. A tou vymakaností a tím, že 100% jistota není ani u hormonální antikoncepce, ani u kondomu, na tom jsou vpodstatě podobně. Hormonální antikoncepci zamítají i pro různé nepříjemné zdravotní důsledky.
__________________________________________________________________Dodala bych, že v manželská povinnost, tedy povinnost muže uspokojit svou ženu, respektive povinnost ženy uspokojit svého muže i po této stránce, se v katolické rodině bere vážně a to i ve vysokém věku, kdy už žena samozřejmě plodná není. U Židů je dokonce brána tak, že pokud není jeden z partnerů uspokojován, je to důvod k rozvodu.

Mata69
30. listopadu • 14:21

Rambíša: katolíci nepoužívají antikoncepci, ale třeba počítání plodných a neplodných dnů používají. Takže těch 15 dětí ani mít nemusí.

Rambíša
30. listopadu • 14:16

Dotyčná by se měla včas vzpamatovat a ujasnit si,co vlastně chce.Takhle riskuje,že buď se nechá hoch ukecat do svatby,hodí si hrbem a ona nebo on zjistí,že to nějak není ono,teoreticky katolíci smilní jen za účelem plození dětí,takže ji čeká 15 dětí(?), když odmítají antikoncepci.Nebo hoch řekne,že na ni kašle,ať si hledá jiného kašpara,pak může jít štkát farářovi,co sám možná ani neví,co je to sex,do zpovědnice!

farah.farah
30. listopadu • 14:12

j66: jo jo lidi do huby bohu vkládají lecos, otázkou je jestli to vůbec někdy někomu takto řekl.:)

j66
30. listopadu • 11:27

farah.farah: Oni nejen katolíci ale i muslimové jsou taky pěkní pokrytci. Např. prostituce je zakázaná, ale dočasné manželství na jednu hodinu je v pořádku. Příslušný papír imám nebo muftí vystaví a žádný hřích muž nemá. Jen o ženu si už nikdo neopře za tu hodinu ani kolo. Nebo homosexualita je taky zakázaná, ale chlapec dokud nemutuje není muž a toho může muslim oš*kat bez hříchu. To teda nevím , zda "bůh" ty zákazy myslel takhle :-(

monada
30. listopadu • 11:05

j66: Máš pravdu znám plno Křesťanek co mají antikoncepci jejich farář je nebude živit a spokojené manželství je to co si přejí.Takže opravdu se řídit rozumem.

j66
30. listopadu • 9:48

helza: No jo ale co když po prvním nebo druhém dítěti zjistí, že sex ji už tak moc nebaví. Antikoncepci a kondomy jsou taky zakázané tak to muž bude asi v celibátu potom doživotně. Ona nemá odvahu rozhodnout sama za sebe a nést za svá rozhodnutí důsledky a radši to "hodí" na boha. Souhlasím s Elynor, jednání dívky je pokrytecké.

ivca001
30. listopadu • 9:21

Milá Kateřino, katolická církev nemá s Bohem nic společného. Dělat jen to co vám nařídí je dost hloupé, jednejte podle svého dobrého uvážení a podle vlastních hodnot a ne těch co vám někdo natloukl do hlavy hloupými žvásty o hříchu. oni sami se tím neřídí a není v lidské přirozennosti se snažit o celibát. Takhle přijdete o svou lásku a nic nezískáte. Co se tím změní když si vás vezme? Myslíte, že tím, že vám kněz požehná, tak to pro Boha něco znamená?? Kněz je jen obyčejný člověk jako vy nebo já, nic víc. žádný člověk, ani papež nemá tu moc někoho povišovat nad ostatní, vlastně je to dost drzé, prohlásit se za slovo boží na zemi.

patrikchrz
30. listopadu • 9:11

Slečna to nebude mít v životě jednoduché a podle mne je jen otázkou času, kdy od ní Jáchym uteče, stačí, aby našel nějakou "co mu dá". On je na vrcholu své sexuální aktivity a nejspíše nebude mít trpělivost věčně.
Podle popisu to vypadá, že je spíše pasivnější, takže jestli bude čekat, že ji požádá o ruku, tak se nedočká.
Má tak jedinou možnost - vzít to do vlastních rukou a k tomu oltáři ho dotlačit, zkrátka o ruku musí požádat ona jeho.I tak ale vztahu nedávám velké šance. A ještě jedna věc - má "tu smůlu", že šanci má jen jednu, protože církev rozvody neuznává, pokud by se tedy v budoucnu rozvedli, jakýkoliv (ať už oficiální či neoficiální) svazek bude hřích.

Mata69
29. listopadu • 23:28

Já to ani nedočetla...mě to stránkování jde tak hrozně na nervy!Jen co jsem četla, souhlasím s Elynor. Křesťanka bohabojná nejdříve přebírá iniciativu, neb se jí zdá, že jí hoch líbá jako sestru na čelíčko a pak se diví, že se jí sápe pod kalhotky. A diví se, že naléhá. když ho sama vyprovokovala. No tak já nevím - jestli ten sex nechtěla, tak měla zůstat u cudného políbení. Jenže ona ho chce a hodně...a neumí si to porovnat v makovici.

farah.farah
29. listopadu • 23:04

tohle mi připadá jako typické katolické pokrytectví. Kdyby byla skutečná křesťanka tak by s ním nelezla do postele a neprovozovala petting. Sex přece není jen o pohlavním aktu, jestli se ošahávají tak už je to druh sexuální aktivity. Proč si proboha ta holka myslí že církev káže sex až po svatbě? Jen kvůli samotné "penetraci"? Jestli jo tak to může řešit jako bohabojné mladé Američanky pěkně anální sex až do svatby, pánč ten přece taky není hřích............

Elynor
29. listopadu • 22:54

Smutné je, že k tomu "otevřenému rozhovoru" došlo až tehdy, když už byli nazí v posteli. Napřed slečna "převezme iniciativu", a pak se diví, že to bere takovéhle konce. Měla říct rovnou, už u toho líbání, že to bude všechno a nic víc, až po svatbě. A typické je, že si napřed sama začne a pak se rdí a chce být cudná. Pokrytectví, nic víc. A hlavně jenom začátek asi milionu dalších problémů do budoucna. Protože pokud je jeden věřící a druhý ne, tak tam ty problémy prostě budou vždycky, a sex možná bude jen na plození potomků :-) Jáchyme, uteč.

monada
29. listopadu • 22:09

To mám nejraději až po svatbě pak přijde na to , že není ten pravý nebo on že to s ní není takové jak by si to představoval. A co pak budou se rozvádět ? To taky je problém u křesťanů.hezký den

helza
29. listopadu • 20:08

Nějak mi v příběhu chybí dvě věci:
Jednak, zda autorka krom toho, že mluvila o víře a svém rozhodnutí mít sex poprvé až se svým mužem, řekla svému příteli, že předmanželský sex je v katolické víře hřích a co by pro ni tento hřích znamenal? A potom, zda svému příteli řekla o tom, že by žádost o ruku problém vyřešila, že mu věří, miluje ho a ráda by řekla své ANO.

Doporučujeme

Články odjinud