Kateřina Neumannová a její svět

Kateřina Neumannová a její svět

Milovaná a obdivovaná ve chvílích úspěchů, mnohými kritizovaná nebo alespoň nepochopená ve spojení s jejím angažmá v organizačním výboru Mistrovství světa v klasickém lyžování. Taková je Kateřina Neumannová v očích nejednoho z nás. Je to však realistický obrázek? Není paleta barev ve složité mozaice života příliš černobílá?

Kateřina odpověděla již na mnoho otázek. Je však nesčíslné množství rozhovorů sto odtrhnout se od jejího renomé? Nebo obráceně – jsme schopni změnit stereotypy v nahlížení na známého člověka? Co Kateřinu těší nebo zlobí a jaká je, vědí nejlépe její nejbližší. Ale co víme my ostatní? Třeba o žebříčku hodnot slavné sportovkyně poté, co zanechala kariéry? Změnil se nějak? Kateřina s odpovědí dlouho neváhá: „Řekla bych, že se ani nezměnil, končila jsem kariéru coby zralá žena, takže hodnoty jsem již měla ujasněné. Možná se mi trošku „protřídili“ moji kamarádi a přátelé i mé okolí, nicméně nijak zásadně.“

Do sportovních soubojů se Katka vrhala s vervou, jaká je ale v civilu? Možná trochu překvapí skutečnost, že v pracovním životě, tak jak soudí sama sebe, se drží spíše při zemi a sází na jistoty. „Kdyby bylo po mém, asi bych nešla do žádných nových dobrodružství. K těm mě strhává můj partner, který nemá strach vrhat se s vervou do nových věcí. Je mým hnacím motorem,“ poodhaluje sportovkyně něco ze zákulisí. Zde platí, že protiklady se přitahují a skvěle se doplňují. V soukromém životě, v tom ženském pohledu na život, na rodinu, je Katka spíš snílkem.

Tolik se hovoří o skloubení rodinného života a práce a to se týká i Katky Neumannové. Pracovní nasazení je veliké a dcerka Lucka je ve věku, kdy mámu potřebuje jako sůl. Ne že by Lucinka trpěla nedostatkem lásky, babičky i chůva jí oplývají hojnou měrou. Ale máma je máma. Především je však třeba vymezit hranice. Kateřina prozrazuje, že malá slečna v tuto chvíli občas ztrácí pojem, co si ke komu může dovolit. „Těším se, až největší pracovní nápor skončí a budu mít čas vše uvést na pravou míru. Jinak mně Lucinka dělá radost, sportuje, je zvídavá, na věci kolem sebe projevuje svůj názor a ráda chodí do školky,“ vyjmenovává s úsměvem Katka své mateřské radosti.

I když se Kateřina po skončení sportovní dráhy drží sportu stále, její image se přeci jenom mění. Sportovkyně se proměnila v ženu, která se neustále pohybuje mezi lidmi, absolvuje řadu pracovních jednání, cestuje. Už to není ta Katka, kterou jsme byli zvyklí vídat v cíli závodu oblečenou do sportovního. Přiznává, že se v posledních několika letech hodně změnila. „Při sportu ani nemělo smysl se po ránu krášlit s vědomím, že za chvíli všechno smyje pot,“ vzpomíná na dny naplněné sportem. Líčení už nepovažuje za ztrátu času, ale za každodenní samozřejmost. To, co se mladé dívky „učí“ ještě coby školou povinné, do toho vplula Kateřina jako zralá žena. Měla však příležitost okoukat práci vizážistů během řady profesionálních focení a lecčemu se přiučila. Tajemství půvabu – nejen ženského – vidí v harmonii vnitřního kouzla s příjemným zevnějškem. Svůj styl našla v jednoduché eleganci, kde na prvním místě stojí kalhotové kostýmky, ale i elegantnější varianta kombinace šatů s kozačkami. Při rychlém tempu života oceňuje dobré materiály – streč a úplet – které neškrtí, nemačkají se a s pár doplňky je na světě pohodlný model. Pro velké společenské příležitosti si ráda nechá poradit od odborníků. A jak se asi změnilo zavazadlo královny běžecké stopy? „Ještě stále při cestování trpím syndromem velkého zavazadla, ve kterém nesmí chybět deset triček na den, která jsem dřív snadno propotila,“ prozrazuje Katka.

K eleganci patří i štíhlá linie, jak ji hlídá bývalá sportovkyně? Katku netrápí nadbytečná kila, ale spíš kondice. „Ve vrcholícím shonu kolem MS nemám čas na velké hodování a vysedávání u kafíčka, ale bohužel ani na udržování kondice. Snažím se jíst rozumně a jednou týdně stoupnu na váhu, abych měla kila pod kontrolou. Ještě to musím chvíli vydržet a pak začnu na sobě trochu pracovat,“ plánuje Kateřina.

Ano, zbývá ještě měsíc a pak se snad Katčino životní tempo na chvíli zpomalí, bude čas na rodinu i sport. A třeba i na ideální den – bez budíku, s dlouhou snídaní i s klidnou večeří v rodinném kruhu a posezením při sklence červeného vína. A mezitím dlouhé chvíle her s Luckou a jejím malým zvířecím kamarádem, králíčkem Juráškem, procházky a sport.

Mistrovství světa v klasickém lyžování, které se blíží mílovými kroky, plně zaměstnává Kateřinu i celý realizační tým. Vše, co dělají, je neustále na očích nás všech. Skryta však zůstává neúnavná práce a podpora jejího vlastního „týmu“, bez něhož by nemohla na takovou práci ani pomyslet. Hřeje ji vědomí, že očekávané Mistrovství světa je spojeno s bohatým doprovodným programem, kde si přijdou na své nejen sportovní fanoušci, ale také celé rodiny včetně těch nejmenších, a tak čas věnovaný přípravám je věnován i všem, kdo vytrvale a zpovzdálí podporují ty, kteří jsou „vidět“.

Předprodej vstupenek na Mistrovství světa v klasickém lyžování i na doprovodný program je v plném proudu a celý realizační tým v čele s Kateřinou Neumannovou věří, že se lyžařský svátek vydaří a potěší všechny příznivce.

Zdroj: ConPro

Doporučujeme

Články odjinud