7
Fotogalerie

Katie Holmes a její život mezi scientology. Prošla si castingem na manželství i vymýváním mozku.

Katie Holmes je už třetí exmanželkou Toma Cruise. O jejich manželství se psalo ledacos, některé zdroje ho popisovaly jako dokonalé, jiné tvrdily, že herečka podstoupila scientologický brainwashing a stala se z ní zombie bez vlastní vůle. V každém případě to, jak ke své spokojenosti zvládla nedávný rozvod, si zaslouží velký obdiv.

Když Katie Holmes oznámila, že se bude s Tomem Cruisem rozvádět, nenechalo to nikoho chladným. Většina z nás necítila smutek (nezlobte se, Tome a Katie, ale nikdy jste nás nepřesvědčili, že „to myslíte upřímně“), ale spíš zvědavost. Určitě nás čeká zdlouhavé soudní drama, kde se bude prát špinavé prádlo, a konečně se dozvíme, co si jeden o druhém skutečně myslí. Budou se navzájem obviňovat ze všeho možného a štvát jeden proti druhému svou dceru? Dozvíme se, že Tom zakazoval Katie nosit boty na podpatku a že bez požehnání svých scientologických kumpánů nebyl schopen učinit žádné rozhodnutí? A pak najednou po necelých dvou měsících celá sága skončila. Nečekaně a smířlivě, pro čtenáře bulváru až zoufale „nudně“. Byl to nejrychlejší rozvod celebrit, jaký se kdy konal. Ona dostala šestiletou dceru Suri výhradně do své péče. On ji může poměrně často navštěvovat. On bude každý měsíc posílat královské alimenty pro dceru, ale ona sama od něj nedostane ani cent. Co předcházelo tomuhle na první pohled přátelskému a civilizovanému rozchodu?

Katie začíná

Katie je nejmladší z pěti sourozenců a pochází z Toleda v Ohiu. „Prožila jsem úžasné dětství i mládí, mít čtyři sourozence je skvělé a sama bych také jednou chtěla podobně velkou rodinu,“ říká herečka. Na střední škole chodila na kurzy herectví a už v sedmnácti získala malou roli v Ledové bouři režiséra Anga Leeho. Ve filmu ji viděl producent chystaného seriálu Dawsonův svět a pozval ji na konkurz, který vyhrála a získala tak roli středoškolačky Joey. Seriál se stal velice populárním, natočilo se šest řad a Katie byla 5x nominovaná na cenu Teen Choice Awards. „Už tehdy jsem si říkala, že na holku ze zapadákova jsem to dotáhla celkem daleko,“ směje se. „Kdybych jen věděla, co mě ještě čeká.“ V Dawsonově světě našla i svou první vážnou známost – seriálového kolegu Joshuu Jacksona (Hranice nemožného). S ním se rozešla po necelém roce a pak začala chodit s Chrisem Kleinem (Prci, prci, prcičky).

Začínala v seriálu pro teenagery Dawsonův svět (1998–2003)

V následujících letech svým výběrem rolí potvrdila pověst univerzální herečky, která se nebojí jít do nejistých projektů: zahrála si v nezávislé černé komedii Go, ve hvězdně obsazené dramedii Skvělí chlapi, v thrilleru Telefonní budka, muzikálové krimi Zpívající detektiv nebo v drsné komedii Děkujeme, že kouříte. Skutečnou „první ligu“ však znamenala až role reportérky Rachel ve filmu Batman začíná režiséra Christophera Nolana. „Premiéra Batmana byl jeden z nejkrásnějších zážitků mého života,“ vzpomíná Katie. „Cítila jsem se na vrcholu, tohle bylo to, po čem jsem toužila celý život.“ Krátce předtím začala chodit s Tomem Cruisem a svět jí ležel u nohou. Batman začíná však opravdu byl hereččiným vrcholem a od té doby její filmová kariéra spíše uvadá. Jedním z důvodů je fakt, že měla hrát i ve dvou dalších Nolanových Batmanech (Dark Knight a Dark Knight Rises), ale z projektu vycouvala. Říká se, že jí Batmany rozmluvil Cruise.

Ve své (zatím) životní roli – jako reportérka Rachel v Batman začíná (2005)

TomKat

S Tomem Cruisem se poprvé objevila na veřejnosti jen pár týdnů po rozchodu s Chrisem Kleinem a rázem se stala jednou z nejostřeji sledovaných celebrit. Mnozí však dvojici, která dostala přezdívku TomKat (Tomcat je americká vojenská stíhačka) zpočátku podezírali, že celý mediální cirkus je jen šikovné PR na podporu jejich nových filmů – právě se totiž chystaly premiéry jejího Batman začíná a jeho Války světů.

Toto podezření ještě zesílil Cruisův hysterický výstup v The Oprah Winfrey Show, kde jako blázen skákal na moderátorčině gauči a křičel, že je zamilovaný (na YouTube najdete nespočet parodií na tuhle známou scénu). Katie nicméně tvrdí, že když se v šestadvaceti letech s o 16 let starším hercem seznámila, byla to prý láska na první pohled. Po pár měsících ji Cruise požádal o ruku – stylově, na vrcholku Eiffelovy věže – a za necelý rok se jim narodila dcera Suri. „Po porodu jsem se cítila strašně silná,“ říká Katie. „Mám dítě, dokázala jsem to, teď si troufnu na cokoli na světě. Konečně jsem opravdu dospělá.“ Asi půl roku poté byla velkolepá svatba, která se konala na starobylém hradě Odescalchi poblíž Říma, a zdálo se, že manželé spolu budou žít šťastně, dokud je smrt nerozdělí.

Rozvod

Cruise v té době v rozhovorech stále otevřeněji mluvil o svém vztahu ke scientologii a o tom, co všechno pro něj znamená. Začalo se psát o tom, že je ve vztahu dominantní a svou manželku zcela ovládá. Tyto spekulace Katie sama podpořila, když skutečně začala koketovat se Scientologickou církví (konvertovala k ní ze své katolické víry) a vyhodila svého agenta i celý tým, který nahradili lidé doporučení Cruisem. Na společných tiskovkách působila odevzdaným a pasivním dojmem a brzy ji prakticky všechna média začala vnímat jako „ubohou Katie“.

Přátelé obou přesto trvali na tom, že jejich manželství funguje bez problémů, a sama herečka si nikdy na nic nestěžovala. Navíc v druhé polovině manželství prošla výraznou proměnou, které si nešlo nevšimnout – dříve byla skromná a tichá, nyní působila mnohem sebevědomějším dojmem. Katie, která ještě před pár lety nevěděla, jak se vyslovuje jméno Badgley Mischka, teď nevynechala žádnou významnou módní přehlídku a se svou dobrou kamarádkou Victorií Beckham pořádala pravidelné nákupní nájezdy na butiky nejproslulejších značek. Společně se stylistkou a módní návrhářkou Jeanne Yang založila vlastní módní značku Holmes & Yang. Začala více pracovat (první dva roky manželství nenatočila jediný film) a přestala Cruise doprovázet na jeho natáčení. A pak v červnu přišla jako blesk z čistého nebe zpráva, že Katie se chce nechat rozvést.

Dcera Suri se tehdy sedmadvacetileté herečce narodila v dubnu 2006. Její jméno znamená v perštině rudá růže a v hebrejštině princezna.

Bez dcerky neodejdu

Při zpětném pohledu to ale zase takové překvapení nebylo, jak naznačuje rozhovor, který vyšel jen několik týdnů před podáním žádosti o rozvod. Herečka mluvila o tom, že teprve teď znovu objevila smysl sebe samé a chystá se na velkou změnu. „Je to jako nová fáze mého života,“ prohlásila. Po rozvodu přiznala, že odejít od Toma byla pevně rozhodnutá už od počátku roku. Všimla si totiž, že ji na každém kroku sledují podezřelí muži a fotí každého, s kým se setká. Nebyli to novináři, ale soukromí detektivové najatí scientology.

A tehdy se Katie rozhodla vyhlásit Tomovi i celé jeho církvi tajnou válku a používat přitom jejich vlastní taktiku: nebraň se, útoč! Tak zní heslo, které zakladatel scientologické organizace L. Ron Hubbard tloukl do hlavy svým ovečkám. Nejdřív ze své módní firmy Holmes & Yang nečekaně a bez jakéhokoli důvodu vyhodila Cruisovu dceru Isabellu, která pro ni pracovala. Pak pověřila svého otce, významného právníka se specializací na rodinné právo, aby začal tajně chystat strategii pro rozvod. Dlouhých prstů scientologických detektivů se prý obávali natolik, že spolu komunikovali jen pomocí předplacených SIM karet, které po každém použití měnili.

Katie byla pevně rozhodnutá neskončit jako Nicole Kidman, která se s Cruisem rozvedla v roce 2001 a fakticky přišla o obě jejich adoptované děti. Isabella a Connor po rozvodu zůstali s otcem, bylo to jejich přání, což Nicole potvrzuje, ale nikdy nevysvětlila proč… Katie netoužila získat část Cruisova majetku, který je odhadován na 250 milionů dolarů, chtěla jen svou dceru Suri. A uspěla. Herec v příštích dvanácti letech (než bude Suri osmnáct) zaplatí alimenty v celkové výši 4,8 milionu, tedy rovných 33 333 dolarů za měsíc. Kromě toho se postará o veškerá pojištění, zdravotní a školní výdaje včetně blíže nespecifikovaných mimoškolních aktivit. Důležitou součástí dohody je doložka, že Suri nebude navštěvovat žádnou internátní školu. Jednou z posledních kapek, které Katie k rozvodu dohnaly, byl totiž Cruisův záměr poslat dceru do internátní scientologické akademie Sea Org, jejíž žáci studují náboženství a vykonávají tvrdou manuální práci za symbolický plat. „Game over. Cruisovi zůstanou jeho peníze, Suri si zachová svou duši,“ prohlásila lakonicky hereččina kamarádka.

Sladký singl život

„Katie Holmes rozvodovou situaci zvládla s noblesou,“ říká psycholožka Alex Hrouzková. „Přestože se v posledních letech v manželství se scientologem trápila, nehází na exmanžela v médiích špínu, nevytahuje na veřejnost žádné nechutné detaily z jejich soužití. Obdivuhodné také je, že se dokázala s Cruisem dohodnout na péči o dceru a že nebrání kontaktu dcery s otcem, jak to s oblibou dělají po rozvodu české matky. Podle zpráv médií se tedy zdá, že se Katie Holmes podařilo minimalizovat dopady rozvodu na vývoj její dcery.“ Sama herečka rozvod nijak nekomentovala, tedy kromě obecného prohlášení, že exmanželé zůstávají dobrými přáteli, myslí jen na dobro své dcery atd.

Ve svých plánech pro nejbližší budoucnost má v každém případě Katie jasno. Bude účinkovat na Broadwayi v představení One Day When We Were Young a s Chace Crawfordem začne natáčet romantickou komedii Responsible Adults. Ale především si prý bude „užívat sladkého singl života“.

Po rozvodu

Ve svém prvním rozhovoru po rozvodu herečka – celkem pochopitelně – odmítala odpovídat na otázky týkající se jejího soukromí. Mluvila hlavně o debutu své módní značky Holmes & Yang na newyorském Fashion Weeku, ale z jejího vystupování se dalo usoudit, že se cítí dobře, rozhodně netrpí a do budoucnosti hledí s optimismem. „Každý den dělám spoustu věcí, řadu z nich se teprve učím, aniž bych jako dřív byla nervózní, že se mi něco nepodaří. Protože komu by to vadilo? Aspoň jsem to zkusila.“

Konspirační teorie kolem TomKat

Ostře sledované manželství (a rozvod) slavného páru doprovázela řada legend, některé z nich jsou dost přitažené za vlasy, ale v případě scientologie je nejspíš možné úplně všechno.

Cruisovu manželku vybírali scientologové

Po rozvodu s Nicole Kidman uspořádala Cruisova církev „casting“ potenciálních manželek. Vítězka se vdá za Toma a bude inkasovat 3 miliony dolarů za každý rok manželství. Mezi favoritkami údajně byly Jennifer Garner, Scarlett Johansson a Jessica Alba. Žádná z nich ale nakonec neměla zájem, a tak nabídku k sňatku dostala Katie.

Smlouva na 5 let

Už v době jejich svatby se psalo, že herečka podepsala tajnou smlouvu, podle níž zůstane vdaná alespoň pět let. Faktem je, že rozvod přišel právě po pěti letech.

Katie prošla vymýváním mozku

V dubnu 2005 byla herečka 16 dní nezvěstná a dodnes neprozradila, kde tu dubu strávila. Když se po více než dvou týdnech objevila, okamžitě dala výpověď všem členům svého týmu včetně agentky a manažerky.

Od začátku manželství spali v oddělených ložnicích

Oba přiznávají, že to je pravda, ale jako důvod uvádějí Cruisovo chrápání.

Kolem narození jejich dcery Suri jsou nejasnosti

Rodný list byl podepsán až 20 dní po porodu, přičemž podle legislativy to musí být do deseti dnů. Navíc ho místo porodníka podepsala zdravotní sestřička, která u porodu vůbec nebyla. Vzápětí se objevily spekulace, že Suri je ve skutečnosti o několik měsíců starší a že jejím otcem je někdo jiný.

Tajemná 33

Všem třem Cruisovým exmanželkám – Mimi Rogers, Nicole Kidman a Katie Holmes – bylo v době rozvodu 33 let. Toto číslo je v scientologii posvátné, protože církev byla založena v arizonském Phoenixu, který leží na 33. rovnoběžce.

ČTĚTE TAKÉ:
Podprsenka pro velká prsa? Už žádný problém!

ČTĚTE TAKÉ:
Pomoc, kolegyně mě miluje!

Doporučujeme

Články odjinud