Káva - škodí, nebo prospívá zdraví?

Káva - škodí, nebo prospívá zdraví?

Málokdo z nás si dovede představit ráno bez kávy… Úžasně voní, chutná a organismus nabudí k aktivitě. O kávě se vedou neustále diskuze, zda-li nám škodí, nebo naopak prospívá.Tak jak to s ní teda je? O léčivých i neléčivých účincích kávy si povíme v dnešním článku.

Jak vypadá kávovník?

Kávovník pochází z tropických oblastí Afriky. Je to stálezelený keř, který má zašpičatělé listy a kvete bílými kvítky. Dospělý keř může mít až 30 000 květů. Plody jsou tmavě červené peckovice se dvěma semeny – kávovými zrny. Samozřejmě existuje řada druhů a odrůd kávovníku.

Jak to s tím kofeinem vlastně je?

Káva je bohatá na zhruba sto chemických sloučenin, nejznámější z nich je kofein. Jeho obsah v zrnech závisí na druhu kávovníku i místě, kde roste. Kofein je sloučenina, která zvyšuje schopnost koncentrace a reakce, odstraňuje únavu, spavost. Asi jedna pětina obsahu kofeinu se vstřebává v žaludku, zbytek až v tenkém střevě. Tento proces je velmi rychlý, během 40 minut se vstřebá asi 98 % kofeinu. To je pravý důvod toho, že nás šálek kávy dokáže pořádně „nakopnout“.

Léčivé účinky kávy

Některé vědecké studie prokázaly, že pravidelné popíjení menšího množství kvalitní kávy může snižovat riziko Parkinsonovy choroby. Vědci došli i k závěru, že kofein zlepšuje schopnost pacientů kontrolovat své pohyby a také snižuje jejich potřebu odpočinku a pospávání během dne. Kofein rovněž snižuje riziko vzniku žlučových kaménků až o 40 %, dále uvolňuje svaly dýchacích cest, což je vhodná zpráva pro astmatiky, když vypozorují blížící se záchvat. Výzkumy nadále prokázaly pozitivní vliv kávy při léčbě chronického onemocnění hepatitidou C.

Pozor na kontaminovanou kávu!

Kávová zrna při špatném skladování mohou být kontaminována ochratoxinem, který podporuje vznik a růst ledvinových nádorů. Tuto látku produkují plísně, které se množí na potravinách ve vlhkém prostředí. Při nákupu je vhodné dbát na opravdovou kvalitu kávy.

Káva překyseluje organismus

Káva je výrazně kyselinotvorná, proto není vhodná pro jedince s žaludečními potížemi, především se sklony k tvorbě vředů. Kofein ochuzuje tělo o vápník, ale i biotin, thiamin, niacin, draslík a zinek.

Káva neprospívá srdci

Lidé s onemocněním srdce a cév by měli popíjení kávy omezit na minimum. Vhodnými variantami jsou její rostlinné náhražky - melta či špaldová káva.

Pozor na kofein v těhotenství!

Vědecké výzkumy ukazují negativní dopad kofeinu v těhotenství. Jestliže nastávající maminka popíjí příliš mnoho kávy, může to způsobit nízkou porodní váhu miminku a v některých případech i zhoršení zraku či šeroslepost.

Kávu je dobré omezit i během kojení

Rovněž kojící ženy by měly popíjení kávy omezit na minimum, poněvadž kofein proniká do mateřského mléka a může u dítěte způsobit podrážděnost a nespavost.

Káva zmenšuje poprsí

Švédští vědci zjistili, že káva v kombinaci s typicky ženským genem omezuje růst prsů, a dokonce může časem zapříčiňovat jejich zmenšování.

Pozor na kvalitní pitný režim!

Odborníci se vesměs shodují, že 2 – 3 šálky šálky kvalitní kávy denně nejsou pro tělo žádnou pohromou. Avšak nezapomeňme, že káva nepatří mezi nápoje. Dehydratuje čili ochuzuje organismu o vodu tím, že je močopudná. Jste-li jejími milovníky, tak je vhodné společně s ní vypít velkou sklenici vody.

Kávová kosmetika

Kofein pokožku vypíná, osvěžuje a projasňuje…

Tonikum z kávy

Potřebujeme: 1 lžíci namleté kávy, 3 dl 60% lihu Kávu zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat, nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté scedíme a nalijeme do sklenice. Takto získáme koncentrát, který musíme ještě rozředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury.

Domácí kávový peeling

Potřebujeme: 1 lžičku jemně namleté kávy, 1 lžící kvalitního tekutého medu, půl lžičky citronové šťávy Postup: Kávu smícháme s medem a citronovou šťávou. Pastu pak nanášíme jemnými krouživými pohyby na obličej a dekolt. Jemně promasírujeme a pak ji opatrně smyjeme teplou vodou.

Doporučujeme

Články odjinud