Káva místo zubní pasty?

Káva místo zubní pasty?

Jak se zdá, ranní kávička zřejmě přece jen tělu více prospěje než uškodí. Italští vědci nalezli další kladnou vlastnost této černé tekutiny, která může působit blahodárně na lidský organismus.

Káva místo zubní pasty?

Jak se zdá, ranní kávička zřejmě přece jen tělu více prospěje než uškodí. Italští vědci nalezli další kladnou vlastnost této černé tekutiny, která může působit blahodárně na lidský organismus. Nové výzkumy ukazují, že káva sice tvoří nehezké pigmentové skvrnky na bělobě zubů, jejich celkovému zdraví však jednoznačně prospívá!

Během laboratorních testů sloučenin několika běžných nápojů, které během dne vypijeme, právě v kávě vědci z Anconské univerzity objevili látku, která zabraňuje šíření bakterií napadajících zuby a způsobujících jejich kazivost.
Černá káva obsahuje kyselinu nikotinovou a trigonelin, z nichž každá pomáhá ničit streptokokové mutanty mikrobů, kteří se na zubech usazují. Vědci zjistili, že podobné antibiotické látky obsahuje rovněž čaj a brusinkový džus.
Carla Pruzzová z Anconské univerzity doufá, že nyní se podaří experimenty konečně realizovat také na skutečných zubech, a ne jen náhradní umělé protéze a zvířecí sklovině. „Věřím, že jakmile dojdeme s našim výzkumem ke zdárnému konci, naší zásluhou se začnou například do kávy míchat přísady, které její čistící funkci ještě podpoří. Pak si třeba již ani nebudeme muset čistit zuby zubní pastou,“ sní o výsledku výzkumu Pruzzová.

zdroj: Plus

Doporučujeme

Články odjinud