Káva neškodí! Tři až pět šálků denně může dokonce prodloužit život

Káva neškodí! Tři až pět šálků denně může dokonce prodloužit život

Budete-li pít tří až pět šálků kávy denně, můžete preventovat tak závažné choroby, jako je diabet typu 2, Parkinsonova choroba a onemocnění srdce a cév. K těmto závěrům došli vědci z Harvardské univerzity.

Tři až pět šálků středně silné kávy neobsahuje takové množství kofeinu, které lidskému organismu uškodí. Káva naopak tělu dodá cenné antioxidanty, které fungují jako prevence diabetu typu 2, Parkinsonovy choroby a onemocnění srdce a cév. Právě tyto choroby jsou častými příčinami předčasných úmrtí.

Podobně blahodárné zdravotní účinky má i káva bez kofeinu. „Bioaktivní sloučeniny z kávy snižují rezistenci vůči inzulínu a systematické záněty v tkáních. To může vysvětlovat naše objevy. Nicméně je potřeba provést ještě více studií, které by biologické mechanismy těchto účinků přesně popsaly, “ uvedl doktor Ming Ding z Harvardovy univerzity.

Účinek kávy je stejně významný, i když jsou do analýzy zahrnuty další rizikové faktory pro rozvoj výše zmíněných onemocnění, jako jsou kouření, BMI, míra fyzické aktivity, konzumace alkoholu a strava.

Tato studie poskytuje další důkazy o tom, že střídmá konzumace kávy může poskytovat zdravotní výhody s ohledem na snížení předčasného úmrtí kvůli několika typům chorob,“ dodává profesor Frank Hu z Harvardovy univerzity.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Doporučujeme

Články odjinud