Káva u žen funguje jako afrodisiakum

Káva u žen funguje jako afrodisiakum

Vědci z Southwestern University zjistili, že kofein povzbuzuje libido. Výsledky jsou sice zatím ověřeny jen u samiček krys, ale vědci mají za to, že podobný efekt má kofein i na ženy, které nejsou zvyklé pít kávu pravidelně. K povzbuzení touhy prý způsobuje kofein, který stimuluje část mozku zodpovědnou za milostné choutky.

Dřívější studie se zaměřovaly na zdravotní následky a výhody konzumace černého moku. Ukázalo se například, že káva vede ke zlepšení paměti a zmenšení rizika rakoviny, ale také, že poněkud zvyšuje možnost výskytu srdečních chorob. Při nejnovějším výzkumu vědci podali stoosmdesáti samičkám krys menší dávku kofeinu, pak je připustili k samečkům a pozorovali, zda kofein působil a jakým způsobem. Ukázalo se, že příjem kofeinu zkrátil dobu, po které se samičky vracely k samcům pro pohlavní akt. Na lidech prý podobný experiment vědci již prý provádět nehodlají.

Vedoucí výzkumu doktorka Fay Guarraciová však upozorňuje, že šlo o krysy, které nikdy dříve s kofeinem nepřišly do styku.

"U lidí bychom podobný efekt mohli pozorovat nejspíše jen u žen, které kávu pijí jen výjimečně," uvažuje lékařka. Mluvčí britské asociace pro kávu je však skeptický: "Lidé by museli vypít 10 či více šálků kávy, aby se i u nich dal pozorovat podobný účinek, a to přece není normální úroveň pití kávy. Káva zdraví prospívá mnoha způsoby, ale tenhle mezi ně, myslím, nepatří," říká opatrně. I když kdo ví, možná by se dívkám vyplatilo počkat si se svou první kávu až pro na pravého. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud