Každá odrůda vína vyžaduje speciální tvar sklenky

Každá odrůda vína vyžaduje speciální tvar sklenky

Someliéři a profesionální vinaři by jistě dokázali popsat stovky stránek o rozličnostech vůní a chutí vína. Americké vědce však zajímalo, jaký tvar sklenice dokáže dokonale podtrhnout chuť jednotlivých odrůd vína – a zda má sklo, do kterého se víno nalévá, na jeho chuť vůbec nějaký vliv…

Výsledky překvapily i zkušené vinaře. Američanům se podařilo s použitím moderních metod bezpečně prokázat, že různé křivky skleněné nádoby dokáží u stejné odrůdy, ročníku a lahve vína vyvolat natolik rozdílné chemické reakce, že výsledná chuť stejného moku je naprosto jiná!

Milovnice blahodárného nápoje Kari Russellová z Tennessee University v Knoxville například vyzkoušela chemické vlastnosti Merlotu ve třech typech sklenic. Láhev červeného vína rozlila do flétnové sklenice, do sklenice na Martini a konečně do široké Bordeaux sklenky. Po rozlití rudého moku zjistila, že obsah tříslovinných kyselin, které podtrhují trpkou chuť vína, ve všech sklenicích vzrostl. Ovšem jen na okamžik. V Bordeaux sklenici po deseti či dvaceti minutách koncentrace tříslovin klesla, zatímco ve sklenkách typu Martini a flétna zůstalo množství těchto látek stejné. Pokud tedy pijete víno od chvíle otevření láhve delší dobu, bude vám každou chvíli chutnat jinak.

Za změnu složení v různých tvarech sklenic je „odpovědný“ kyslík, který chuť vína mění jednoduchou chemickou reakcí ve slinách. Rakouský sklář George Riedel byl výsledky výzkumu natolik unesen, že začal s výrobou rozličných typů sklenic, které by nejlépe vyhovovaly různým odrůdám vína. Jeho firma Riedel Crystal spolupracuje s vinaři z celého světa už dlouhá léta. Sklář je přesvědčen, že o jeho vinné sklenice budou mít zájem nejen luxusní restaurace a hotely, ale i znalci vína z celého světa. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud