Každý čtvrtý kuřák má potíže také s alkoholem

Každý čtvrtý kuřák má potíže také s alkoholem

Mnohé odborné studie již odhalily silné pouto mezi závislostmi na tabákových výrobcích a na alkoholu. Tyto výsledky v praxi potvrzují i linky zabývající se poradenstvím při odvykání kouření, jejichž operátoři se na užívání alkoholu v rámci screeningu rovněž dotazují.

www.ulekare.cz

Odvykání půjde hůř

Takzvaná "Quitline", tedy linka pro odvykání kouření, působící pod stejným názvem rovněž v České republice, před nedávnem vyhodnotila svá data zahrnující informace o volajících ve městě New York. Ukázalo se, že velká část z nich přiznala nebezpečně vysoké množství užívaného alkoholu. Z nasbíraných dat rovněž vyplynulo, že silní pijáci odvykají kouření mnohem komplikovaněji než ti, kteří pijí střídměji.

Alkohol a kouření jako nerozlučná dvojice?

  • Nadměrné užívání alkoholu bylo zjišťováno mezi zhruba 90 000 volajícími, z čehož více než 50 % tvořily ženy.
  • Téměř 23 % z dotazovaných uvedlo užívání vysoce rizikového množství alkoholu, které je definováno federálním "National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism".
  • Každý čtvrtý z volajících má tedy problém s pitím, což může také negativně ovlivnit výsledek úsilí věnovaného odvykání kouření.
  • Ti, co nadměrně pijí alkoholické nápoje, se častěji potýkají s psychosociálními stresory, které také podporují kouření.
  • V prostředí alkoholika se vyskytuje vyšší počet kuřáků, kteří stimulují touhu po cigaretě.
  • Alkohol samotný zvyšuje bažení po kouření a snižuje sebekontrolu.

Pro všechny

Quitline v New Yorku je jednou z nejvytíženějších podobných linek na světě. Například v roce 2010 přijala kolem 100 000 hovorů. Linky pro odvykání kouření jsou dostupné ve všech 50 státech USA, ale také v Kanadě. Obvyklé jsou již také v Evropě, a to včetně naší země. Linku pro odvykání kouření můžete kontaktovat na telefonním čísle 844 600 500. Objednat se můžete i do poradny podle místa svého bydliště.

www.ulekare.cz

ČTĚTE TAKÉ:
Sex s ex: Dobrý nápad, nebo cesta do pekla?

ČTĚTE TAKÉ:
Klapalo nám to do té doby, než jsme spolu začali bydlet

Doporučujeme

Články odjinud