Každý den jablko

Každý den jablko

Každý den jablko a doktor je daleko. I tak by se dalo přeložit známé anglické přísloví. Hlavními „konkurenčními“ přednostmi jablek oproti dalším druhů ovoce a zeleniny jsou finanční dostupnost v kombinaci s vysokou dietetickou kvalitou.

Jablka jsou velmi vhodná pro všechny, kdo chtějí zhubnout – jsou totiž jen mírně energetická (zhruba 54 kcal na 100 g), přitom dobře tiší hlad a svým obsahem vitaminu C a fenolů chrání tělo před „molekulárním rezivěním,“ způsobeným volnými radikály.

Poslední vědecké práce navíc naznačují, že jejich pravidelnou konzumací se můžeme účinně chránit před některými druhy zhoubného bujení. Skupina vědců z Cornellovy univerzity v New Yorku zveřejnila výsledky pokusů s jablečným extraktem získaným z pětadvaceti jablečných odrůd. Podle testů může aplikace extraktu snížit riziko rakoviny páteře o 43% a rakoviny jater až o 57%! Účinnými látkami jsou v tomto případě fenoly flavonoidy, kterých jablka obsahují 20-40 mg na 1 kilogram.

Takzvané flavonoidy, obsažené v jablkách, dokáží účinně snížit riziko rakoviny plic i srdečních onemocnění. Výzkum prováděný na univerzitě v kalifornském Davisu zase prokázal schopnost jablečné šťávy a fenolů v ní obsažených snižovat hladinu cholesterolu v krvi až o polovinu! Shrnuto, jablečná dieta vám pomůže nejen shodit pár kilogramů, ale i důkladně vyčistit celý organismus. (Plus)

Doporučujeme

Články odjinud