Kazí vám telefon náladu? Odložte ho!

Kazí vám telefon náladu? Odložte ho!

Když se hrbíme nad displejem chytrého telefonu, trpí nejen naše záda, ale i naše duševní pohoda. Není proto na škodu ho občas odložit, nebo dokonce vypnout.

Existuje spousta důvodů, proč svůj chytrý telefon pravidelně vypínat, nebo alespoň schovat do tašky. Nejenže nás ruší při večeři a naše oči k němu sklouzávají při rozhovoru s přáteli. Kromě toho se nad ním skláníme způsobem, který škodí našemu držení těla. A to má své důsledky i pro psychiku.

Technologie změnila způsob, jak sedíme. Stačí se rozhlédnout v tramvaji nebo v čekárně. Kolik lidí drží svůj telefon s ohnutými zády, rameny staženými k sobě a dolů povytaženým krkem? Podle několika studií zaujímáme nad svým telefonem velmi podobnou pozici, do jaké mívají tendenci choulit se lidé trpící klinickou depresí, vyděšení nebo ti, kteří pociťují bezmoc.

Držení těla odráží náš duševní stav. Funguje to ale také opačně: Můžeme svůj duševní stav změnit tím, jak budeme stát či sedět. Psycholožka Swetha Nair provedla studii, jejíž účastníci měli strávit nějaký čas ve vzpřímeném, či naopak shrbeném postoji. Potom měli podstoupit zinscenovaný pracovní pohovor. „Schoulení“ k němu přistupovali s daleko nižším sebevědomím a měli mnohem větší strach. Studie tak potvrdila, že napřímení lze kdykoli použít jako velmi jednoduchou strategii proti stresu.

Jak na nás tedy působí dlouhodobé civění na displej mobilního telefonu? Čím menší je displej, se kterým pracujeme, tím víc musíme své tělo zkroutit do nepřirozené polohy. Další výzkumy ukázaly, že lidé, kteří stráví nějaký čas shrbení nad telefonem, jsou následně daleko méně asertivní než ti, kdo seděli například u počítače. Takže pokud své mobily používáme k tomu, abychom během dne byli efektivnější a produktivnější, možná tím dosahujeme pravého opaku: Snižujeme si sebevědomí a v důsledku toho i produktivitu.

Samozřejmě není řešením, abychom se nadobro vzdali svého telefonu. Při práci s ním však můžeme držení těla vědomě korigovat – ramena tlačit dolů směrem od uší a dozadu, hlavu držet vzhůru, i když to znamená, že mobil budeme muset zvednout výš, než jsme zvyklí, tedy do výšky očí. Od dlouhodobých následků hrbení nad telefonem nám mohou pomoci také masáže svalových skupin mezi lopatkami a po stranách krku.

Nejdůležitější však je využívat telefon jen k tomu, k čemu ho opravdu potřebujeme: k napsání zprávy, zkontrolování e-mailu, nalezení potřebného kontaktu či informace. Nemusíme s ním trávit desítky minut jen pro pouhé vyplnění času.

Doporučujeme

Články odjinud