Kde a jak tráví Vánoce některé celebrity?

Kde a jak tráví Vánoce některé celebrity?

Stop vánočnímu lenošení, vydejte se i s dárky do světa. Nevíte kam? Inspirujte se oblíbenými destinacemi slavných.



Když mají celebrity pár dnů volna, chtějí si je užít naplno. V posledních dnech roku se proto vyhýbají ospalému polehávání u televize s plnou mísou cukroví v náručí. Místo toho využijí dovolenou k načerpání energie do nového roku. Zatímco jedni s chutí vyrazí do tropického ráje, druzí si už neumí představit Štědrý den bez jízdy po zasněžených svazích… Co si vyberete vy?

Mexická siesta se sladkou tečkou

Jestliže se chcete o Vánocích vystavit slunečním paprskům, rozhodně nešlápnete vedle, když zamíříte do letoviska Cabo San Lucas v Mexiku. Romantickým zátokám neodolala ani supermodelka Cindy Crawford, která se do městečka opakovaně vrací na konci roku. Kromě svého manžela a dětí si užívá i společnosti svých přátel, mezi které patří herec George Clooney nebo topmodelka Bar Refaeli.

Než se však Cindy oddá lenošení, ještě před odletem si vzpomene na ty, kteří se na Vánoce hromady dárků dočkají jen stěží. „Každý z rodiny najde doma deset věcí, které věnuje na charitu. Nejenže z toho máme dobrý pocit, ale navíc se uvolní místo na nové dárky,“ vysvětluje se smíchem modelka. Už dávno se vzdala úkolu stát se během svátků jen otrokem povinností, a proto si vždycky najde alespoň chvilku sama na sebe: „Útočištěm, kam se můžu schovat před ostatními, je pro mě i obyčejná horká koupel.“ Když však dorazí do městečka Cabo San Lucas, jsou jí paparazzi neustále v patách.

Cindy si přesto nenechá zbytečně kazit náladu. Je si dobře vědoma toho, že ve svých šestačtyřiceti letech má stále perfektní postavu. „Cítím se v pohodě i díky tomu, že jsem se smířila s tím, že už nikdy nebudu vypadat jako ve dvaceti. Pořád se ale snažím udržet se v kondici, ať už pomocí cvičení na Power Plate nebo pilates. Když potřebuji získat energii, vezmu si hořkou čokoládu. Na diety nevěřím, naopak si uvědomuji, jak důležité je dát správný vzor své jedenáctileté dceři. Proto jím zdravě, ale zároveň se nevyhýbám ani zákuskům, což platí hlavně o Vánocích.“

Tip pro cestovatelky

Pobřežní město Cabo San Lucas leží na jižním cípu poloostrova Baja California. Patří k nejvyhledávanějším místům celebrit i samotných Mexičanů. Je rájem pro milovníky surfování a potápění. Do Mexika je ideální vyrazit právě v zimě, protože je zde období sucha, a navíc probíhá hlavní turistická sezona. Nejlépe se zde domluvíte španělsky. Ke vstupu do země už nejsou potřeba víza. Není povinné ani očkování, ale doporučuje se nechat se očkovat proti hepatitidě A a B. Pokud vyrazíte z Prahy, připravte se na let dlouhý zhruba dvacet hodin s mezipřistáním v Paříži (v případě letu s Air France), New Yorku (let s ČSA) nebo Frankfurtu (let s Lufthansou) a pak v Mexico City.

Havajské Nákupy

Když se dědička hotelového impéria Paris Hilton vzdá vánočních večírků, vyrazí na Havaj. V té době má šanci tady potkat i rodinu prezidenta Baracka Obamy nebo kamarádku herečku Lindsay Lohan. Slavnostní den však Paris tráví ve společnosti nejbližších. „Vánoce jsou moje nejoblíbenější svátky a vždycky jsem je trávila s rodinou. Dokonce až do šestnácti jsem věřila, že Santa Claus existuje,“ přiznala Paris. Navzdory sentimentální náladě nevynechá příležitost zajít dne na nákupy. Nejradši tráví čas na pobřeží ostrova Maui, který je považován za perlu Havaje. Po pár dnech už ale miliardářská dceruška míří na jinou stranu zeměkoule a na silvestra řádí v barech nebo na horách.

Tip pro cestovatelky

Havajské souostroví tvoří osm základních a 124 malých ostrůvků. Celková doba letu s přestupy může trvat až 24 hodin, proto se doporučuje přenocovat v San Francisku nebo v Los Angeles, které jsou pět hodin letu od Honolulu (hlavního města Havajských ostrovů). Letecké dopravy se využívá i k přepravě mezi ostrovy, s výjimkou ostrova Maui.
Ubytování v motelu nebo levném hotelu vás vyjde od 30 USD za noc.
Není povinné žádné očkování, jen se doporučuje nechat se očkovat proti hepatitidě A. V prosinci je zde průměrná denní teplota 26 °C. Úředním jazykem je angličtina, ale domluvíte se zde i španělsky. Více na www.hawaii.com



(Ne)tradiční Karibik

Mexická kráska Salma Hayek se každé Vánoce snaží navodit sváteční atmosféru. Tohle úsilí jí ale kazí čtyřletá dcera Valentina: „Tvrdí mi, že na Santu nevěří. V tom se mi nepodobá. Jako malá jsem byla naštvaná, když mi odhalili, jaká je pravda,“ vzpomíná herečka. Vloni se rozhodla nepodlehnout emocím a vydala se na letiště. Dárky už si rodinka rozbalovala na ostrůvku Svatý Bartoloměj v Karibiku.

Svátky tak jedna z nejpřitažlivějších žen Hollywoodu strávila s dcerou na procházkách po nádherných písečných plážích, vždy si ale našla i chvilku na svého manžela, francouzského miliardáře François-Henri Pinaulta. Zatímco ve výběru destinace se bez problému shodli, s vánoční večeří už to bylo těžší. „Celý život jsem zvyklá dávat si krocana. Jenže manžel preferuje čerstvé ústřice, což je pro mne nezvyk. Asi bude trvat, než si na tuhle vánoční tradici zvyknu,“ přiznává hvězda filmu Frida.

Tip pro cestovatelky

Svatý Bartoloměj je součást souostroví Malé Antily. Protože patří k francouzskému zámořskému území, úředním jazykem je francouzština. Obyvatelé mezi sebou mluví kreolsky. V lednu ostrov vystoupil z EU, stále se tu však platí eurem. Nejlépe se sem dostanete s mezipřistáním na ostrově Sv. Martin, kam létají Air France a KLM. Lety mezi Sv. Bartolomějem a Sv. Martinem zajišťuje Air Cara’bes.

Lyžovačka na švýcarských svazích

Zatímco Cindy Crawford vyhledává ke konci roku teplo a moře, její kolegyně z branže, modelka Kate Moss, si užívá zimu se vším, co k ní patří. Štědrý den ještě oslaví s rodinou v deštivé Anglii. Doma zůstává hlavně kvůli dceři Lily Grace. „Chce, aby byla její holčička spokojená, a proto na slavnostní večeři zve i svého expřítele, vydavatele Jeffersona Hacka. Malá tak může strávit Vánoce s oběma rodiči,“ prozradila rodinná kamarádka. Další dny si topmodelka už nenechá ujít možnost strávit alespoň pár dní v proslulém švýcarském středisku Svatý Mořic.

Kromě sněhové pohádky tu má k dispozici vše, na co je zvyklá v Londýně – luxusní bary, restaurace a obchody značek Prada, Versace nebo Dolce & Gabbana. Když se vypraví na svah, vždy je stylově oblečená. Vzhledem k tomu, že ve Svatém Mořici svítí slunce 322 dní v roce, nikdy nezapomene ani na značkové sluneční brýle. Zatímco celebrity, jako je herec Hugh Grant nebo topmodelka Naomi Campbell, si na zdejších sjezdovkách užívají rychlost z jízdy, Kate patří spíš k opatrným začátečnicím. Ačkoli se jí manžel, kytarista Jamie Hince, snaží s lyžařským uměním pomoci, co to jde, ikona módního mola na sněhu připomíná spíš slona v porcelánu. To jí však nebrání užít si pobyt ve Svatém Mořici v celé jeho kráse.

Tip pro cestovatelky

Svatý Mořic nabízí sjezdovky převážně střední obtížnosti v celkové délce 350 km. Tři hlavní areály jsou propojené skibusem. Kromě luxusních pětihvězdičkových hotelů je k dispozici finančně příjemnější ubytování v podobě chalup pro skupiny (od 10 CHF za noc) nebo hostelů (od 30 CHF za noc). Do Svatého Mořice dojedete autem z Prahy zhruba za osm hodin. Pokud si vyberete letadlo, musíte nejdříve do Curychu, kde přestoupíte na spoj do Svatého Mořice. Více informací najdete na www.mojesvycarsko.com



Francouzské líbánky

Poslední dny v roce strávené uprostřed zasněžených hor nemusí být důvodem jen k lyžování, ale i k vyjasnění partnerských vztahů. Právě toho před lety využil hvězdný pár Victoria a David Beckhamovi, když společně vyrazili do lyžařského střediska Courchevel ve francouzských Alpách. Od té doby se sem i s celou rodinou během vánočních svátků rádi vracejí, ale vzhledem k Davidovým fotbalovým závazkům přijíždí častěji Victoria jen sama s dětmi. Ani na svazích nezapomíná bývalá Posh Spice na to, že je módní ikonou, kombinézou počínaje a lyžemi konče se „oblékne“ do značky Chanel.

Nedá se jí ale upřít skutečnost, že s dětmi trpělivě trénuje a povzbuzuje je, aby se nevzdávaly po prvních lyžařských karambolech. Rodina je pro ni na prvním místě, Štědrý den proto tráví všichni společně v Anglii. Victoria chce, aby si děti užily pohádkovou atmosféru se vším všudy, a tak nehledí ani na peníze. Vloni utratila 35 000 liber za vánoční stromy a výzdobu ve svém sídle. Brzy vyšlo najevo, za co tak vysoká částka: „Victoria Vánoce miluje a vždycky přesně ví, jak bude její dům o svátcích vypadat. Objednala si proto skleněné a stříbrné ozdoby, nazdobila jimi všech šest stromů v celém domě a použila ještě spoustu výzdoby do haly a chodeb.“

Její manžel David si ale potrpí spíš na jídlo, a tak neodmítl nabídku svého kamaráda, vyhlášeného kuchaře Gordona Ramsaye, který pro ně vždy na Štědrý den přichystal něco dobrého. Vloni ale mistr kuchyně přijal možnost od televize Channel 4 vařit přímo 24. prosince před kamerami. Slavnému fotbalistovi tak nezbylo nic jiného, než se pustit sám na základě podrobných instrukcí od Ramsaye, do přípravy krocana. Victorii, která je známá svým nepříliš pozitivním postojem k vaření, svěřil jen pečení jednoduchého cukroví. Přece si nebudou Vánoce kazit zbytečnými hádkami…

Tip pro cestovatelky

Francouzský Courchevel je nejstarší, nejluxusnější a prý i nejlepší středisko největší lyžařské oblasti světa Tři údolí. Lyžařům je k dispozici 600 km skvěle propojených sjezdovek.
Nejdelší je sjezdovka La Saulire dlouhá 7 km s převýšením 1438 m. Součástí areálu je i snowpark a supercrossová dráha. Najdete tu řadu luxusních hotelů, ale bydlet se dá i v cenově výhodných apartmánech. Díky dokonalému systému lanovek, vleků a skibusů se finančně vyplatí ubytovat se i v níže položených střediscích. Cesta autem z Prahy je dlouhá 1100 km. Pokud zvolíte leteckou dopravu, nejbližší letiště od Courchevelu je v Ženevě (150 km) nebo Grenoblu (150 km). Více o Courchevelu na www.les3vallees.com

Americké radovánky

Večírkovou královnu Paris Hilton můžete během vánočních prázdnin potkat nejen na pláži, ale i v proslulém zimním středisku. Nejen ona, ale i herečka Kate Hudson si oblíbila Aspen v americkém Coloradu, o kterém se právem mluví jako o ráji lyžařů. Právě tady oslavila hvězda filmů My dva a křen nebo Válka nevěst konec roku už několikrát. „Celá naše rodina miluje lyžování, takže se dá říct, že jsem v Aspenu vyrostla. Znám zdejší hory hodně dobře. Už jako malá jsem se pouštěla na černé sjezdovky, jen abych udržela krok se svými třemi bratry.

Teď si lyžování užívám v klidu – vyjedu na kopec, sjedu ho a před další jízdou si dám něco dobrého,“ přiznává Kate. Věrná tradici se u vánočního stolu schází s mámou, herečkou Goldie Hawn, a nevlastním tátou, hercem Kurtem Russellem. Aspen si nenechala ujít ani vloni, kdy sem poprvé vzala několikaměsíčního syna Binghama. „Vánoce jsou skvělou příležitostí k tomu, abychom se všichni sešli,“ vysvětlila herečka. Ačkoli si během pobytu vždycky najde čas na nákupy ve zdejších buticích, v případě vánočních dárků pro své syny a manžela, rockového zpěváka Matthewa Bellamyho, se nebojí spolehnout se i sama na sebe: „Všechny ženy u nás v rodině umí plést a já nejsem výjimkou…“

Tip pro cestovatelky

Městečko Aspen je obklopeno čtyřmi lyžařskými centry, kam se dostanete skibusy. Lyžování si zde užijí začátečníci, zkušení lyžaři, milovníci freestylu i snowboardisté. Během sezony od listopadu do dubna můžete díky vysokým sněhovým srážkám a nadmořské výšce počítat s dobrou kvalitou sněhu. Aspen má vlastní letiště.

Z Prahy se sem dostanete s Lufthansou, ale počítejte se dvěma přestupy. Připravte se také na to, že jde o bezkonkurenčně nejdražší a nejexkluzivnější zimní středisko v Americe. Více informací na www.aspensnowmass.com


ORBION:
Portál pro cestovatele

 

Doporučujeme

Články odjinud