Kde na internetu nakupovat bezpečně?

V těchto dnech byl pro spotřebitele spuštěn zcela nový web www.bezpecny-nakup.cz, na kterém spotřebitelé najdou hodnotné informace a odpovědi na často kladené otázky ohledně nákupu přes internet. Web je výsledkem dlouhodobě úspěšné spolupráce SOS a Asociace pro elektronickou komerci (APEK).

Stále více spotřebitelů využívá nákupu přes internet a jejich počet bude ještě v dalších letech narůstat. Z tohoto důvodu je třeba, aby spotřebitelé byli informováni o všech aspektech takového nakupování. Spotřebitelé mají při nákupu přes internet, až na určité výjimky, právo odstoupit od smlouvy do 14 dnů od doručení zboží, je také důležité dbát na správný výběr obchodu, vzhledem k tomu, že při nákupu nedochází k osobnímu kontaktu. Spotřebitelé na webu naleznou srozumitelné desatero, které obsahuje návod, informace a pravidla, jejichž znalostí a dodržováním spotřebitel minimalizuje riziko nákupu přes internet na minimum.

SOS s APEKem dlouhodobě spolupracuje na odstraňování překážek, které by mohly spotřebitele odrazovat od nakupování přes internet a také při certifikaci obchodů, osvědčující spotřebitelům, že se obchody zavázaly dodržovat zákonné standardy. Spotřebitelé by tak měli při nákupu hledat logo SOS - SAOP, zaručující soulad obchodních a reklamačních podmínek se zákonem, či logo APEK - Certifikovaný obchod, osvědčující, že obchod plní povinnosti, které vyplývají ze zákona a jeho obchodních podmínek. Seznam obchodů, které mají certifikát SAOP lze nalézt na http://www.spotrebitele.info/audit/audit.php , obchody s certifikací APEK – Certifikovaný obchod lze nalézt zde http://www.certifikovany-obchod.cz>www.certifikovany-obchod.cz.

zdroj: SOS - Sdružení obrany spotřebitelů www.spotrebitele.info

Doporučujeme

Články odjinud