Kde nakoupíte biopotraviny?

Kde nakoupíte biopotraviny?

Širší sortiment a více českých biopotravin naleznete ve specializovaných bioprodejnách, méně peněz za bioprodukty utratíte v obchodních řetězcích. Dokazují to výsledky srovnávacího průzkumu, který provedla PRO-BIO Liga v pražských prodejnách.

Z výsledků srovnávacího testu, který porovnával nabídku biopotravin v osmi obchodních řetězcích a dvou specializovaných prodejnách biopotravin a konvenčních potravin, byly zjištěny následující závěry:

Nabídka sortimentu Největší sortiment biopotravin nabízí specializované bioprodejny (57 z 59 sledovaných položek nákupního košíku), z obchodních řetězců má nejširší nabídku Interspar (43 z 59 položek), TESCO (41 z 59 položek) a Billa (32 z 59 položek). Mezi nejsnadněji dostupné biopotraviny patří vybrané mléčné výrobky (mléko bylo v nabídce v devíti sledovaných prodejních místech, ovocný jogurt v osmi), mouka (osm prodejních míst) a brambory (sedm prodejních míst).

Ceny biopotravin Cena za rodinný nákup v biokvalitě byla přibližně o 102 % vyšší ve srovnání s běžnými potravinami. Mezi výrobky s největším cenovým navýšením patřilo drůbeží maso (téměř o 450 % více) a ovoce a zelenina (např. cibule o 430 %, mrkev o 213 %, brambory - o 176 % za kg průměrně více). Ne vždy však musí být biopotraviny dražší - čerstvý kozí biosýr domácí provenience bylo v říjnu možné zakoupit až o čtvrtinu levněji než byla cena konvenčního výrobku obdobné kvality, nižší cenu měl ve vybraných prodejnách i biomed či třtinový cukr. Při srovnávání cen bioproduktů ve specializované prodejně a obchodním řetězci (hodnocen Interspar jako řetězec s největší nabídkou) byla celková útrata lehce ve prospěch řetězce (cena nákupu vyšla levněji o 8,6 %).

České biopotraviny Je-li pro vás při nákupu důležitý původ potravin, nejlépe vás uspokojí návštěva specializované bioprodejny. Z 59 sledovaných položek srovnávacího nákupu nabídl specializovaný obchod 57 biopotravin, z toho jich bylo 39 (78 %) českého původu. Mezi řetězci se v šíři biosortimentu nejlépe umístil Interspar s 43 výrobky z 59, většina biopotravin však pocházela ze zahraničí (34 z 43 položek nákupu). Nejvíce českých výrobků v biokvalitě nabídly vedle specializovaných prodejen řetězce Billa, Hypernova a Globus (15, 12 a 10 položek nákupu). Nejmenší podíl českých biovýrobků měl Discount PLUS (3 ze 14 položek nákupu).

Výzkum probíhal ve dnech od 15. do 19.10. 2007. Pro nákup bylo zvoleno 59 položek běžného rodinného nákupu se zastoupením cereálií, pečiva, mléčných výrobků, zeleniny, ovoce, nápojů, masa a pochutin. Srovnávací nákupy byly realizovány v osmi super/ hypermarketech, které v době provádění testu deklarovaly nabídku biopotravin, jedné specializované prodejně biopotravin a jedné samoobsluze velikostí odpovídající testované bioprodejně. Všechny sledované prodejny se nacházely na území Prahy.

Zdroj: PRO-BIO LIGA

Doporučujeme

Články odjinud